Három hónap üzemszünet a vasműben

Öcaline - 2023. augusztus 9. 17:35

Hiába jött új tulajdonos, máris leállították a Dunaferr nagyolvasztóját, írta acélpiaci forrásokra hivatkozva a hvg.hu. Úgy tudjuk, október elejéig áll le a gyár – a folyékony fázis is.

A lap terjedelmes összeállítást közöl a vasmű helyzetéről, ebben azt írják: a dunaújvárosi acélművet nemrég adták el, de nem úgy tűnik, hogy az új tulajdonos felfuttatná a céget. 

Váratlan bejelentés

Leállítja a nagyolvasztóját a Dunaferr – számolt be az argusmedia.com, a hírt pedig több hírforrás is megerősítette a hvg.hu érdeklődésére. Mint elmondták, kedden reggel volt egy gyárvezetői értekezlet, ahol váratlanul bejelentették, hogy csütörtöktől határozatlan időre leállítják a Dunaferr acélmű folyékony fázisát. 
A nagyolvasztó leállása számos területet érint a cég működésében, és az összeállítás szerint legalább ezer ember munkájára van kihatással. (A Dunaferrnél egyébként összesen 4-5 ezren dolgoznak.) A leállást az acélművet nemrég megvásároló Liberty Steel azzal indokolta, hogy a jelenlegi világpiaci árak mellett nem lehet jelenleg nyereségesen végezni a gyártást. Annyiban ez igaz, hogy az árak jelentősen esnek: míg áprilisban még 850 euró felett volt egy tonna melegen hengerelt tekercs ára, addigra ez augusztus elejére 634 euróra esett. És persze azt sem szabad elfelejteni, hogy az ukrajnai háború miatt két nagy szereplő, Ukrajna és Oroszország is kiesett a vevők közül, ahogy Kína is igyekszik egyre inkább saját maga megoldani az acélgyártását, ami ugyancsak nehezíti az értékesítés lehetőségét.

Talán tűzoltásra elég

A lap összeállításából az is kiderül, hogy a Dunaferr 100 ezer tonna bugát hoz a romániai Liberty Galati gyárából – az első szállítmány már el is indult, és elvileg augusztus 13-án érkezik meg Dunaújvárosba. Ez azonban a hvg.hu forrásai szerint csak tűzoltásra elég – a Dunaferr kapacitása a meleghengerműben kétmillió tonna évente, ehhez képest a 100 ezer tonna buga kevesebb mint egy havi termelésnek felel meg. 
A híradások egyébként mintegy három hónapos – október elejéig tartó leállásról szólnak; vasműben kiadott, a DO birtokába került körlevél szerint a rendelkezés a folyékony fázist is érinti majd. Hogy a három hónap után mi lesz az üzemegységek sorsa – például melyik nagy egység mennyire sínyli meg a leállást, illetve milyen rekonstrukció szükséges az újraindításhoz –, az még a jövő zenéje.

De a kilátások, finoman fogalmazva, nem túl biztatóak.

(A hvg.hu teljes anyaga itt érhető el!)

(Archív fotó: Németh Zsolt)
 

A rovat további hírei: Dunaferr

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

A vasmű vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester

2024. már. 13.

A vasmű a LIBERTY Steel Group tulajdona és LIBERTY Dunaújváros néven üzemel tavaly október óta. A héten a cég indiai vezetésével tárgyalt Pintér Tamás polgármester.

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

LIBERTY: térségi gondok, helyi kérdések

2024. feb. 23.

Szaporodnak a kérdőjelek és a súlyos válságra utaló tényezők a vasművet privatizált LIBERTY Steel térségi egységeiben – összeállításunk cseh és román példákkal szolgál, ráadásként pedig azt a kérdéssort is megismertetjük olvasóinkkal, amit a helyi cégvezetésnek tettünk fel.

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

Portfolio: "csak vegetál a megmentett a dunaújvárosi vasmű"

2024. feb. 11.

Terjedelmes összeállításban számol be a vasgyár helyzetéről a Portfolio gazdasági portál; arról is írnak,, hogy mindeközben az új tulajdonosról súlyos dolgok láttak napvilágot.

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

Rengeteg a kérdőjel a vasmű működése terén

2024. feb. 03.

Az örömteli bejelentéseket szomorú tények árnyékolják, miközben a LIBERTY cégcsoport térségi szereplőinél sorra-rendre vészterhes hírek látnak napvilágot. A vasmű helyzete a gyárkapun belülről származó információink szerint sem éppen rózsás.

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

Leépítésről döntött a vasgyár új vezetése

2023. nov. 21.

Az alvállalkozói elbocsátásokról a hvg.hu közölt terjedelmes összeállítást – a lap szerint több száz munkavállalót érint a rapid döntés.

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

Tematikus térképtárlat a papírmúzeumban

2023. nov. 20.

Új tematikus tárlat nyílt a Magyar Papírmúzeumban; a különleges kollekciót felvonultató, dunaújvárosi gyűjtők kincseit is bemutató kiállítás egészen tavaszig látható a Papírgyári úti intézményben.

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

Dunaferr: tételes szakszervezeti közlemény a leállásról

2023. aug. 10.

Minimalizált termelés, részletes menetrend, de a lényeg: három hónap üzemszünet. Az érdekképviseletek közleményét lényegi változtatás nélkül közöljük – íme.