Pentelén járt Lajos király úton Mohács felé

doszerk - 2023. szeptember 3. 10:16

Az 1526. augusztus 29-én vívott mohácsi csata a magyar seregek egyik legvéresebb vereségeként vonult a történelembe. Az a tény azonban talán kevésbé ismert, hogy Lajos király Pentelén is járt a Mohács felé vezető útján. Kronászt Margit történész-muezológus vendégposztja.

II. Lajos király úton Mohácsra, 1526. július 31-én Adonyból írt levelet, majd másnap érintette Pentelét. Brodarich István kancellár jegyezte fel ekkor: "a Duna partja mellett Penteléig mentünk, arra a helyre, amely olyan régi, hogy – mint Eszékről is elmondottuk – valamilyen római település nyomait őrzi. Itt várt ránk az erdélyi vajda (ti. Zápolya János) üzenetével Bácsi György."

A törökök is itt táboroztak

 Brodarich mellett Istvánffy Miklós is szólt a király mohácsra vezető útjáról. A kutatásokból tudjuk, hogy a sereg az augusztus 1-éről 2-ára virradó éjszakát töltötte a Pentele melletti táborban, majd tovább vonultak Földvár irányába, a király következő levele pedig már Pakson kelt augusztus 5-én.
A csata után Szulejmán szultán útnak indult a főváros felé. Földváron átvette Buda kulcsait, szeptember 6-án Pentelén éjszakázott, másnap pedig folytatta útját. Hadinaplója ekkor még nem nevezte meg az út során érintett falvakat; Pentele említésére először 1529. augusztus 24-én került sor: a Bécs ostromára vonuló török sereg a Pentelinek nevezett helyiségnél táborozott.

A mohácsi csata 400. évfordulójára Aggházy Kamill, a Magyar Királyi Hadtörténeti Múzeum igazgatójának kezdeményezésére az útvonal mentén emléktáblákat avattak. A táblák szövegezése hasonló volt: honnan hova és mikor ékezett meg a király, milyen fontos események történetek az adott településen és meddig időzött ott a király, majd szóltak arról is, hogy merre haladt tovább a sereg. A szöveg második fele a szultáni seregek érkezéséről és továbbhaladásáról szól, zárásként pedig az emléktábla elhelyezésének alkalma kapott helyet.

Emlékeznek és emlékeztetnek a Lajos-kövek

Pentele két római mérföldkövet állított fel a mai Béke tér falu felőli bejárata helyén. Korabeli cikkekből ismert, hogy az avatón a szentmise után felszólalt többek között Sigray Béla és Aggházy Kamill is, a község nevében pedig Gáspár Károly főjegyző vette át az emlékművet. A márványtáblák az 1950-es évek elején elvesztek a kövekről, melyek az évtizedek során több alkalommal is új helyre költöztek. Az eredeti úgynevezett Lajos-kövek ma a múzeum udvarán láthatók.

1926-ban ezt a feliratot helyezték el az emlékművön – a dátumokat a kutatások azóta pontosították:
"1526. július 27-én pénteken ért Ercsiből Dunapentelére s éjjelezett itt seregével II. Lajos királyunk. 28-án szombaton reggel Szapolyai János Erdélyi vajda hírnökét Bácsy Györgyöt fogadták. Az itt vezető római hadiúton indult tovább Dunaföldvárra Mohácsnak tartva. – Ifjú életét istenért, hazáért és nyugatért áldozandó! Gyászolt nyomán szeptember 9-én vasárnapon Dunaföldvár felől itt vonult be s haladt másnap Ercsi majd Buda felé I. Szulejmán török császár serege. Állította a 400. évfordulón a Hadi Múzeum kezdésére Dunapentele nagyközség közönsége."

Kronászt Margit történész-muzeológus
(Címlap és nyitókép: Végh Zoltán; belső oldali illusztrációk: Intercisa Múzeum történeti gyűjtemény)

A rovat további hírei: Mozaik

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

Amit tudni kell erről a szembetegségről: árpa

2024. máj. 24.

Sajnos nagyon gyakori szembetegség az árpa, ami nagyon kellemetlen és bosszantó, azonban nem olyan ártalmas. Gyakran kezdődik egy kis fájdalommal, vagy olyan érzéssel, mintha nehéz lenne a szemhéj. Később persze szúr, viszket, kapar...

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

DSTV: mozgalmas program a lőtéren

2024. máj. 24.

Fegyverropogástól hangos családi és nyílt napot szervezett a dunaújvárosi lőteret működtető Főnix SE, derül ki a DSTV összeállításából. A szervezet ezzel ünnepelte, hogy újra birtokba vehette a létesítményt. Hangkép.

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

Kinyitott az élményfürdő, változatlan árakkal!

2024. máj. 23.

Belül rend és tisztaságillat, kívül kristálytiszta és meleg víz, ápolt és gyönyörű zöld környezet. Ráadásul a pénztárnál sem lepődünk meg, a tavalyi árakon nyitott az élményfürdő. Állítólag még a büfé sem emelt árakat. Tehát minden változatlan, újra várja a vendégeket a népszerű rekreációs bázis!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

Irány a Parázs-Varázs – de busszal menjen, aki csak teheti!

2024. máj. 23.

A legzúzósabb idősávban 15 percenként indulnak a járatok a nagy közösségi grillparti és kavalkád helyszínére szombaton, vasárnap fél óránként lesz busszal megközelíthető a Szalki-sziget! Útvonal és menetrend itt!

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

Profi műszerek profi projektekhez: miért fontosak a minőségi építőipari mérőeszközök?

2024. máj. 23.

Az építőiparban a pontosság és a minőség kulcsfontosságú tényezőnek számítanak, a biztonságos munkavégzésről már nem is beszélve. Éppen ezért a megfelelő mérőeszközök használata elengedhetetlen ahhoz, hogy magas színvonalú munkát végezzünk, és egy-egy projektet időben, költséghatékony módon, balesetmentesen tudjunk kivitelezni. (X)

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

Erős emberek versenye a Parázs-Varázson

2024. máj. 22.

Nem mindennapi erőpróba színesíti a Szalki-szigeti kavalkád kínálatát szombaton: városunkat is útba ejti ugyanis a Nemzetközi Erős Emberek Versenysorozata – szombaton 10, majd 15 órától. Flyer. 

3 érv, amiért neked is szükséged van egy összecsukható ruhaszárítóra

3 érv, amiért neked is szükséged van egy összecsukható ruhaszárítóra

2024. máj. 22.

A ruhaszárító a háztartások egyik alapvető kelléke, hiszen a mosott ruhákat ki kell teríteni valahová, ahol rendesen meg tudnak száradni. Még azokban az otthonokban is gyakorta használják, ahol egyébként szárítógép is van, hiszen 2-3 ruhaneműért nem érdemes beindítani a készüléket, illetve nyáron sokkal jobb kint a szabad levegőn teregetni.