Takarítás környezettudatosan: a vegyszermentes tisztítás titkai

doszerk - 2023. október 20. 9:02

Manapság már számos helyről hallhatunk a vegyi anyagok egészségünkre gyakorolt, ártalmas hatásairól. (X)

Szeretne Ön is minél több vegyszert kivonni a hétköznapjaiból? Olvasson tovább – mutatunk néhány környezetbarát alternatívát az őszi nagytakarításhoz!

A megújulás az otthonunkban kezdődik

Ahogy a fák levelei megsárgulnak, és az idő hűvösebbre fordul, egyre több időt töltünk otthonunkban. Így az esetleges "szépséghibáit" is könnyebben észrevesszük. Ha pedig még nem ejtettük volna meg például az ablakmosást, a Hasznoslak kínálatában elérhető üvegtisztító szett lehet ebben nagy segítségünkre. A mikroszálas kendőket elég mindössze bevizezni, és áttörölni velük az üvegfelületeket, hogy újra tisztán, fényesen ragyogjanak.

Mikroszálas technológia: miben rejlik a hatékonysága?

Ha eddig még nem volt dolgunk mikroszálas törlőkendőkkel, érthető, ha kételkedünk: vajon mennyire lehet higiénikus a pusztán vízalapú tisztítás? A technológia miatt: a pamutszálakhoz képest feleakkora átmérővel rendelkeznek a mikroszálak. Így a köztes helyekről is sokkal könnyebben el tudnak távolítani minden szennyeződést (vírusokat, baktériumokat és spórákat is).

Arról nem is beszélve, hogy vékonyságuk miatt sokkal több kis szál található belőlük a törlőkendőkön: az így megnövelt érintkezési felület pedig nagyobb mennyiségű szennyeződést képes felvenni, mint például egy pamutrongy.

Ám a mikroszál tud még néhány dolgot, amit a pamut nem: nem hagy nyomot, és nem viszi át más felületre a kórokozókat. A mikroszálas kendőkkel csík- és foltmentesen törölhetünk át minden felületet. Mivel pedig nem kell hozzájuk vegyszert adnunk, az allergiás vagy érzékeny személyek is könnyebben takaríthatnak velük. Nem kell tartaniuk attól, hogy feleslegesen sok port, spórát szívnának magukba munka közben.

Mire lehet még szükségünk egy környezettudatos háztartásban?

Otthonunkban több mindenre találhatunk vegyszermentes megoldást, mint hinnénk! Vászon bevásárlótáskákkal elkerülhetjük a felesleges nejlonzacskók felhalmozását. Egy sokoldalú optikai törlőkendővel pedig szemüvegünk, mobiltelefonunk vagy fényképezőgépünk lencséjének tisztaságáról is gondoskodhatunk.

A hidegebb időszak közeledtével háziállataink szőre jobban hullik, és mi is több sarat vihetünk be a lakásba. Az első problémát kedvenceink törlőkesztyűjével, a másodikat egy speciális, latyakfogó lábtörlővel orvosolhatjuk.

Persze, vannak olyan feladatok, amelyeket nem lehet a háztartásunkban tisztítószerek nélkül megoldani. A Hasznoslaknál ezért nemcsak vegyszermentes, mikroszálas tisztítókendőket, de környezetbarát mosószereket és mosóparfümöket is beszerezhetünk. Bőrünket így többé nem irritálja majd semmilyen erős vegyi anyag.
 

A rovat további hírei: Mozaik

DSTV: a szabályos kerékpározásról

DSTV: a szabályos kerékpározásról

2024. ápr. 27.

Egyre többen választják közlekedési formának városunkban a kerékpározást, de ugyanúgy vonatkoznak rá a KRESZ szabályai, mint az autósokra. Hangkép.

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.