Hogyan használjuk még biztonságosabban az internetet?

doszerk - 2022. március 17. 18:48

Mára már mindenki az interneten éli az életét. Ez részben az elmúlt két év járványhelyzetének is volt betudható, másrészt pedig az elmúlt évtizedekben rendkívül nagymértékben fejlődött a technológia, élre tört a digitalizáció. (X)

Minden ügyintézést a neten hajtunk végre, online vásárolunk, és még a rokonainkkal, barátainkkal is a neten tartjuk a kapcsolatot. Ez azt vonja maga után, hogy minden egyes oldalon más és más jelszavunk és felhasználónevünk van. Tisztában kell lennünk az alapvető felhasználási feltételekkel és vigyázni kell, hogy adataink illetéktelen kezekbe ne kerüljenek.

Az adatbiztonságra hívja fel a figyelmünket minden bank és szolgáltató. Ha már valami furcsát észlelünk, legyünk észnél és jelentsük, mert lehet, hogy egy csalóval van dolgunk.

A legfontosabb szabályok

– Tisztában kell lennünk a használt weboldal pontos elérhetőségével, és csak azon az oldalon adjuk meg nevünket, ügyfélazonosítónkat, bankszámlaszámunkat, egyéb adatainkat.
– Az illetékteleneket onnan ismerhetjük fel, hogy nem írnak és fogalmaznak rendesen magyarul, más céges logót, elnevezéseket használnak.
– Soha ne nyissunk meg olyan e-maileket, amelyek furcsa tárggyal érkeznek, vagy nem ismerjük a feladóját.
– Sőt! Az ismeretlen helyekről érkező levelekre, chat üzenetekre semmiképp ne válaszoljunk!
– Internetes címeknél figyeljük a “https” előtagot vagy a lakat ikont. Egy biztonságos pl. banki szolgáltató mindkettőt használja.
– Egy ilyen szolgáltató sosem kérheti el telefonon, SMS-ben stb. az adataidat. Ha ilyet tapasztalsz, azonnal jelentsd, mert lehet, hogy egy adathalásszal van dolgod.

Fontos, hogy időnként felülvizsgáld a számítógéped lehetőségeit is, hiszen egy elavult gépen kevesebb módod van a legújabb vívmányokkal együtt dolgozni. A Bonus Shop webáruház számítógépes eszköztára bőven ad lehetőséget a kellékek tanulmányozására.

Hogyan vásároljunk biztonságosan az interneten?

A leggyakrabban használt platform mindenki számára az online piactér. Ezért itt különösen figyelni kell a megszokottól eltérő viselkedés jeleire.

– Ha megvan a “https” előtag és a lakat ikon, mindenképpen keressünk vásárlói véleményeket, visszajelzéseket az adott kereskedelmi cég oldalán, vagy írjuk be a Google keresőbe, és nézzük meg, mit találunk róla.
– Inkább azoknál a webáruházaknál vásároljunk, ahol lehetőség van többféle fizetési mód alkalmazására.
– Bankszámlaszámunkat, egyéb banki adatainkat már csak akkor adjuk meg, ha az adott szolgáltató átirányított bennünket a banki oldalunkra.
– Soha ne mentsük el a felhasználóneveinket, jelszavainkat, bankszámlaszámunkat!
– Ahol csak lehet, minden regisztrációs felületen kétfaktoros hitelesítési rendszert használjunk.

A harmadik legfontosabb terület a digitalizáció világában, amelynek veszélyeire figyelni kell, azok az internetes hirdetések. Ezekre a kamu megjelenésekre ugyanazok a szabályok érvényesek, valamint legfőképpen az, hogyha különösen nagy értékű jutalmazással kecsegtetnek, akkor azt is kezeljük kellő távolságtartással.

A rovat további hírei: Mozaik

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)

DSTV: átadták az adományt

DSTV: átadták az adományt

2024. máj. 10.

Utolsó felvonásához érkezett az idei, 27. Jótékonysági pedagóguskoncert eseménysora, derül ki a DSTV összegzéséből. A Móricz kis csapata rövid műsorral körítve adta át az idei koncert bevételét a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának. Hangkép.

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

2024. máj. 09.

Két eseményt is rendezett a jubileumi sorozat részeként a Móricz Zsigmond Általános Iskola múlt szombaton: Koltai Róbert színművész, rendező egykori iskolájában elevenítette föl a városhoz fűződő emlékeit, a Jakó Cukrászdában folytatódott a tárlatok sora.

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

2024. máj. 09.

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.