Mit érdemes tudni a napelemes rendszerekről?

doszerk - 2022. június 16. 9:57

Talán ma már senkinek sem kérdés, hogy miért rendkívül fontos a megújuló energiák hasznosítása felé fordulás (X) 
 

Hiszen egészen konkrétan a mindennapokban érezzük, látjuk a környezetet érintő változásokat.

Hogyan épül fel egy napelemes rendszer?

Az A1Solar napelemes rendszer főbb összetevői a napelemek, a tartószerkezet, az inverter, valamint hálózatra kapcsolt rendszer esetén az ad-vesz mérőóra, míg szigetüzemű megoldásnál az akkumulátorok. Mindegyik alkotóelemnek fontos szerepe van a komplett szisztémát illetően, sőt, még a kapacitás sem kizárólag a napelem teljesítőképességének a függvénye.

Mi határozza meg a kapacitást?

A rendszer teljesítményét több dolog együttesen határozza meg. Ilyen a tájolás, amely függhet egyrészt a telepítés alapjaként szolgáló ingatlan és tető fekvésétől, másrészt szabadon is meghatározható, ha a rendszer nem tetőre, hanem talajra kerül. A tájolásnak rendkívül fontos szerepe van a kapacitást illetően, s bizonyára senkit nem ér meglepetésként, hogy a déli fekvés a legkedvezőbb mind közül.

A tájolással összhangban kell meghatározni azt a dőlésszöget, amely alkalmassá teszi a napelemet a lehető legtöbb energia termelésére. A dőlésszög kialakításában a tartószerkezetnek jut nagy szerep, amelyből létezik statikus és szabályozható változat is. Míg az előbbi azért előnyösebb, mert mozgó alkatrészek híján hosszabb élettartamra számíthatunk, addig a másik azzal dicsekedhet, hogy évszaktól függően mindig a legelőnyösebb pozíciót állíthatjuk be, így valóban maximalizálhatjuk a rendszerben rejlő lehetőségeket.

Természetesen a napelemek típusa, technológiája, valamint az alkalmazott innovatív megoldások száma is erőteljes hatással van arra nézve, hogy milyen eredményekre számíthatunk, ezért érdemes mindig szakértői tanácsot és ismertetést kérni, mielőtt választanánk!

Hogyan zajlik a kivitelezés?

Az A1Solar kiemelkedik abban, hogy a pályázati lehetőségek bemutatása mellett a pályázat megírásától kezdve minden lépcsőfokon átvállalja az aktuális feladatokat. Az alapos felmérést követően, amely vonatkozik egyrészt a megrendelői igényekre, másrészt a helyszín kínálta lehetőségekre, szakszerűen tervezik meg a lehető legoptimálisabb napelemes rendszert.

Amennyiben megvalósul a szerződéskötés, következhet a szolgáltató felé történő bejelentés, valamint a csatlakozási dokumentum benyújtása. A részletes tervezést követően még hátra van a tervek engedélyeztetése, s természetesen maga a telepítés is. Az üzembe helyezés előtt még a szolgáltató lecseréli korábbi mérőóráját ad-vesz mérőórára, s már indulhat is az energia termelése.

Milyen hosszú ideig tart a rendszer telepítése?

Egy átlagos családi ház és szokásos megrendelői igények esetén akár egyetlen nap alatt megtörténhet a kivitelezés. Amennyiben nagyobb lélegzetű megrendelésről, illetve napelemes rendszerről van szó, nyilvánvalóan hosszabb időre kell számítani.

A rovat további hírei: Mozaik

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

Kikapcsolódási körkép a DVG-vel

2024. máj. 11.

Vízparti napközis tábor, Balaton-parti üdülés, vagy csobbanás az élményfürdőben – csak néhány a DVG Zrt. kínálta kikapcsolódási lehetőségek közül. A jó idő közeleg, így már most érdemes szemezgetni összeállításunkból, hogy hol is hűsölhetnek majd a gyermekek, felnőttek egyaránt.

DSTV: benépesült a pumpapálya

DSTV: benépesült a pumpapálya

2024. máj. 11.

A 38. Bringatúra után sem ért véget a kétkerekűs programok sora a városban, derül ki a DSTV összegzéséből. A pumpapályán várták a szervezők azokat a kerékpárosokat múlt szombaton délután, akik tekerés nélkül akarták próbára tenni ügyességüket. Hangkép.

Ismerd meg jobban a begóniákat!

Ismerd meg jobban a begóniákat!

2024. máj. 10.

Valószínűleg mindenki kapott már az élete során begóniát ajándékba. Gyakran adjuk anyák napjára, születésnapra, évfordulóra, hiszen szép, egyedi, nem túl drága, és sok fajtája létezik. (X)

DSTV: átadták az adományt

DSTV: átadták az adományt

2024. máj. 10.

Utolsó felvonásához érkezett az idei, 27. Jótékonysági pedagóguskoncert eseménysora, derül ki a DSTV összegzéséből. A Móricz kis csapata rövid műsorral körítve adta át az idei koncert bevételét a Szent Pantaleon Kórház gyermekosztályának. Hangkép.

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

"Örökdiák" a Móriczban, fiatal művészek a Jakóban

2024. máj. 09.

Két eseményt is rendezett a jubileumi sorozat részeként a Móricz Zsigmond Általános Iskola múlt szombaton: Koltai Róbert színművész, rendező egykori iskolájában elevenítette föl a városhoz fűződő emlékeit, a Jakó Cukrászdában folytatódott a tárlatok sora.

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

Ismerd meg a 18650 akkumulátorokat!

2024. máj. 09.

Talán semmit nem mond számodra a 18650 akkumulátor elnevezés, pedig biztosan találkoztál már ilyen típusú áramforrással, hiszen napjainkban a legtöbb hordozható elektronikai készülékben ilyen üzemel. (X)

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

DSTV: újra akcióban a Pindur Pandúrok

2024. máj. 08.

Izgalmas eseménnyel, gyerekek főszereplésével folytatódott a Közbiztonsági Hónap sorozata, derül ki a DSTV összegzéséből. Az elmúlt években az ovisok és kisiskolások kedvencévé vált a Pindur Pandúrok közlekedésbiztonsági viadal, amelynek ezúttal is az egyetem tornacsarnoka adott otthont. Hangkép.