Hetven fölött is kitartóan gyűjti a kilométereket

spigott - 2022. október 17. 17:00

A helyi futóközösség kiválósága, Krausz István előtt tisztelegtek a sportág szerelmesei a "Pista bácsi futva mesél" elnevezésű eseményen a városháza C szárnyának rendezvénytermében.

Balatonfüreden rendezték meg idén az EMU 6 napos ultramarathoni világkupát, melyen a dunaújvárosi futóközösség két tagja, a Krausz István, valamint Keresztes György ultrafutó is megmérette magát. Előbbi tiszteletére rendezték meg október 6-án a "Pista bácsi futva mesél" elnevezésű élménybeszámolót, melyre szinte teljesen megtelt a városháza C szárnyának rendezvényterme, s a lelkes hallgatók között ott volt Pintér Tamás polgármester, valamint Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester is.

Az esemény főszervezői, Dorogi Kinga és Rákóczi Ferenc mellett utóbbi köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, mennyire megtisztelve érzi magát, hogy itt lehet ezen a találkozón, egy olyan közösségben, melynek tagjai pontosan tudják, milyen kihívásokkal kell szembenéznie egy futónak, s fontosnak tartják, hogy megemlékezzenek ezekről az alkalmakról.

A köszöntőt követően az est főszereplője, a 70. életévét júliusban betöltő Krausz István mesélt a jelenlévőknek nagy szerelméhez, a futáshoz való viszonyáról, kiemelve, hogy 2010 húsvét környékén, ifjabbik fia, Miklós kérésére szánta el magát a futásra, s 2011 márciusában futotta le első tíz kilométeres versenyét Esztergomban. Ezt követően fokozatosan feszegette határait, egyre hosszabbak lettek a versenyek, jött az első félmaraton, a maratoni 42 kilométeres táv, majd a hat, tizenkettő és huszonnégy órás versenyek itthon és külföldön is. Pista bácsi nemcsak futócipőben, mikrofonnal a kezében is remekelt, s rengeteg színes és vidám történettel örvendeztette meg a találkozó résztvevőit, s volt is miről beszélnie, mert az elmúlt években számtalan nagy versenyen gyűjtötte kitartóan a kilométereket.

Képek forrása: DMJV Önkormányzata

Nemcsak a szép és vidám történetek kerültek elő, hanem a nehézségek is, melyekből sajnos szintén akadt pár, a különböző sérülések, egy-egy verseny feladása miatti csalódottság, illetve a legnagyobb akadály, mellyel 2021-ben kellett szembenéznie a legendás futónak, ugyanis a sportorvosi vizsgálaton jelezték, hogy szívproblémája miatt nem kaphat versenyengedélyt. Szinte azonnal a szívműtét mellett döntött, de a beavatkozás után sem állt, állhatott le, két hónappal később újra felvette a futócipőt, s nekiállt az edzéseknek, hogy részt vehessen a már említett 6 napos ultramarathoni világkupán, melyen végül szenzációs teljesítményt nyújtva 596 kilométert teljesített.

Pista bácsi természetesen szót ejtett terveiről is, melyek között szerepel, hogy megközelítse a korosztályos világcsúcsot, elkezdi felkészülését a jövő évi, 221 kilométeres Ultrabalatonra, s emellett nagy álma, hogy részt vegyen a görögországi, 246 kilométeres Spartathlonon, mely nem is elsősorban a táv, hanem a körülmények, az időjárás, a páratartalom, illetve a szintkülönbségek miatt tartozik a világ legnehezebb ultrafutóversenyei közé. Bár ezt a versenyt, az ehhez szükséges szintidőt véleménye szerint már nem biztos, hogy tudná teljesíteni, előadása, lelkesedése, a futáshoz való viszonya annyira lenyűgözte Pintér Tamás polgármestert is, hogy a rendezvény harmadik főszervezője, Petrás Gábor köszöntő szavai után, valamint az ajándékok átadása előtt megígérte, amennyiben a dunaújvárosi futólegenda úgy dönt, megvalósítja élete álmát, azt az önkormányzat teljes egészében támogatni fogja.

A rovat további hírei: Sport

Magyar bajnok a DFVE gyermek csapata

Magyar bajnok a DFVE gyermek csapata

2024. máj. 07.

Remek teljesítményt nyújtva szerezett aranyérmet a DFVE leány gyermek vízilabda csapata a korosztályos bajnokság győri fináléjában.

Hajrávereséggel zártak a futsalosok

Hajrávereséggel zártak a futsalosok

2024. máj. 07.

Az utolsó percben kapott góllal bukta el az alsóház első helyét a Dunaújváros Futsal csapata a Mad Dogs elleni szezonzárón hétfőn este.

Egy ponton múlt az akadémisták döntőbe jutása

Egy ponton múlt az akadémisták döntőbe jutása

2024. máj. 06.

Hiába hajrázott remekül, s aratott két szép győzelmet, lemaradt a korosztályos bajnokság országos döntőjéről a DSE Röplabda Akadémia U20-as együttese.

Szezonzáró előtt a futsalosok

Szezonzáró előtt a futsalosok

2024. máj. 06.

A Mad Dogs elleni biatorbágyi találkozóval zárja az NB II-es pontvadászat küzdelmeit a Dunaújváros Futsal felnőtt együttese ma este nyolc órától.

Élni tudott emberelőnyével a Kaposvár

Élni tudott emberelőnyével a Kaposvár

2024. máj. 06.

Korai kiállítás után egy balszerencsés öngól okozta a Dunaújváros FC labdarúgóinak vesztét a tabellán ötödik Kaposvár vendégeként.

Egri előny a bronzcsatában

Egri előny a bronzcsatában

2024. máj. 05.

Támadásban nem ment a DFVE női vízilabdázóinak a bronzpárharc első felvonásán, így a vendég egriek megérdemelt győzelemmel vették el a mieink pályaelőnyét.

Hiába hajrázott nagyot a Kohász

Hiába hajrázott nagyot a Kohász

2024. máj. 05.

Fordulatos, gólokban gazdag mérkőzésen szenvedett kétgólos vereséget a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia felnőtt együttese az MTK ellen a sportcsarnokban szombaton este.