Dunaújváros Hetilap

Krausz István, a városi futóközösség legendája kapta a sportdíjat

doszerk - 2023. február 15. 16:30

Dunaújváros közgyűlése minden évben "Dunaújváros Sportjáért" díjat adományoz – idén a szféra legrangosabb városi elismerését Krausz István ultramaratonista, a dunaújvárosi futóközösség kiválósága érdemelte. Méltatás.

Ünnepi eseménnyel, a "Dunaújváros Sportjáért" díj átadásának ceremóniájával kezdődött a közgyűlés a Városházán ma délelőtt. Ez az elismerés azon személynek adományozható, aki a városban a sport és testnevelés területén kiváló munkát végzett, vagy kimagasló sporteredményt ért el. A díjazott személyére bárki javaslatot tehet, az odaítéléséről a közgyűlés dönt. 

Sosem késő elkezdeni

2023-ban a díjra jelölést kapott Krausz István, a dunaújvárosi futóközösség kiválósága. Krausz István 1952-ben született Adonyban. Elmondása szerint a futást az ötvenes éveinek végén kezdte el, és az évek múlásával egyre nagyobb célokat és távokat tűzött ki maga elé – 2011 márciusában futotta le első 10 kilométeres versenyét Esztergomban. 
Mint mondta: az első komoly táv versenykeretek között történt teljesítése olyan lendületet adott számára, hogy sorra teljesítette az egyre hosszabb, félmaraton, maraton, majd a 6, 12 és 24 órás versenyeket. 
Krausz István az elmúlt években számtalan nagy versenyen gyűjtötte kitartóan a kilométereket, sorra mérette meg magát számos hazai és nemzetközi versenyen is, kupák, érmek, oklevelek tanúsítják eredményeit. 

596 kilométert is teljesített

A felkészülések és edzések néha azonban sérülésekkel és nehézségekkel járnak, és sajnos egészségügyi problémák is adódtak az életében, de kisebb kihagyás után újra felvette a futócipőt, és nekiállt az edzéseknek, hogy részt vehessen a 6 napos ultramarathoni világkupán, amelyen végül szenzációs teljesítményt nyújtva 596 kilométert teljesített. Kitartása, teherbírása példaértékű lehet mindenki számára, hiszen, ahogyan az idézet is szól: "a futás a legnagyszerűbb hasonlat az életre, mert annyit veszel ki belőle, amennyit beletettél" – fogalmazott Petrás Gábor: 
– Amikor elmentem egy félmaratont futni 2019 környékén, akkor az egyik barátom felhívott, hogy vigyek el egy bácsit, aki szintén le szeretné futni ezt a távot – innen az ismeretségünk. A barátságunk ezalatt az út alatt köttetett: mesélt az életéről, pályafutásáról és a sporthoz való viszonyáról, amely példaértékű. Pár éve ismerem, de minden áldott nap látom, hogy a kilométereket rója a Duna-parton. Pista bácsi igazán értékes, és ritka ember. 
Krausz István távolabbi célkitűzései között szerepel, hogy korosztályában jó eredményt elérve teljesítse a 221 km hosszú Ultrabalatont és tervei között szerepel kvalifikációt szerezni a görögországi Spartathlonra. Ez a verseny azon felül, hogy 246 kilométer hosszú, komoly jelenlétet igényel nem csak fizikálisan, de mentálisan is, hiszen itt nem is elsősorban a táv, hanem a körülmények, az időjárás, a páratartalom, illetve a szintkülönbségek miatt tartozik a világ legnehezebb ultrafutóversenyei közé.

Nincs és nem is lehet akadály

Teljesítménye, kitartása példaértékű lehet mindannyiunk számára, emelte ki Takács Eszter, a helyi futóközösség egyik tagja:  
– Évek óta az alsó Duna-part aszfaltján nem csak az autók gumijai, hanem rengeteg futócipő is elkopott már. Itt láttam először Pista bácsit. Sokszor köröztünk egymás mellett és mindig intett, köszönt, odaszólt egy "Hajrá"-t. Sokszor csak figyeltem, hogy ennyi idősen mennyit, és milyen tempóval fut. Futottunk együtt is, olyankor mindig mesélt. Elmondta, hogy anno még nem volt futóórája, oszloptól oszlopig mérte a távolságot, hogy meglegyen a 30-40-50 km.
Szokták mondani, hogy a futók kissé "őrültek", és lássuk be, ez így van. Valaki 70 felett nem a kertet kapálja vagy ül a fotelben, hanem azon gondolkodik, hogy el kellene indulni a Spartatlanon. Vékony, törékeny termete csalóka, mert bizony nagyon szívós és kitartó. Mindig azt mondja: "Majd ha annyi idős leszel, mint én, már nem számít, mikor kezdted. A lényeg, hogy elkezdted."  
Krausz István sport iránti tisztelete, szeretete, alázata követendő példaként áll előttünk! 
Példát mutat kitartásról, elhivatottságról, akaraterőről. Tudását és tapasztalatait szívesen osztja meg a futás kedvelőivel. Szabó Andrea, a helyi futóközösség tagja szerint instant világunkban elveszett a kitartás jelentősége, mert minden azonnal kell, lehetőség szerint úgy hogy ne kelljen érte tenni. 
Amikor már a feladás kapujában járunk, akkor jusson eszünkbe Pista bácsi, és az a rengeteg akadály, nehézség, fájdalom, sérülés, kimerültség, motiválatlanság, mérhetetlen fáradtság, amit ő mind legyőzött azért, hogy a saját futópályáján tovább haladhasson. 

Példaként tekinthetünk rá!

Dunaújváros futóközössége szereti, tiszteli és példaképként tekint rá. Városunk hírnevét már több hazai és nemzetközi versenyen is öregbítette, teljesítménye, kitartása példaként szolgál a fiatalok számára, akik nap mint nap láthatják őt mozogni. 
Kitartása motiváló és inspiráló azoknak is, akik életmódváltás előtt állnak, sportba vetett hite azt üzeni, hogy sosem késő elkezdeni. 
Krausz Istvánt a kimagasló sportteljesítménye és példaértékű kitartása, munkássága alapján Dunaújváros közgyűlése a "Dunaújváros Sportjáért" díjban részesítette – közgyűlési vastaps közepette vehette át az elismerést Pintér Tamás polgármestertől és Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármestertől.

Gratulálunk, csak így tovább, Pista bácsi!

(Fotó: Végh Zoltán)
 

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.