Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ünnepek egymás sarkában

Várkonyi Balázs - 2014. október 31. 10:27

Három jeles nap a kalendáriumban: a protestánsok emléknapja az egyik, a katolikusoké a másik, s a harmadik minden érző emberé. A reformáció napjára ma, Mindenszentek ünnepére szombaton emlékezünk, míg vasárnap elhunyt rokonainkért, barátainkért gyújtunk mécseseket.

Három jeles nap a kalendáriumban: a protestánsok emléknapja az egyik, a katolikusoké a másik, s a harmadik minden érző emberé.

Október 31.: A reformáció napja.
Majd’ fél évszázada, 1517-ben e napon függesztette ki a wittenbergi vártemplom kapujára téziseit a német szerzetes, Luther Márton. A 95 pontba foglalt vitairat a katolikus egyház megreformálása érdekében született. Téziseiben Luther elutasította a búcsúcédulák árusítását, bírálta a bűnök pénzzel való megváltását. Tettét pápai kiátkozás követte, de a prédikátor tanai terjedtek, és ennek nyomán megszületett az evangélikus egyház. Luthernél is radikálisabb újító volt a genfi Kálvin János, aki nézeteivel megvetette a református egyház alapját. A protestáns felekezetek e napon az ellenreformáció áldozatairól, így a gályarabságra ítélt prédikátorokról is megemlékeznek.

November 1., Mindenszentek ünnepe.
Pátriárkák, apostolok, szentek, vértanúk – a hitben élők példaadói. Rájuk, az életeszmény megtestesítőire emlékezik a katolikus egyház ezen a napon. Az ünnepnek nyugati egyház liturgiájában IV. Bonifác pápa óta ismert: 609-ben a pápa birtokba vette a pogány istenek tiszteletére épült római Pantheont, és felszentelte Mária és az összes vértanúk tiszteletére. Négy évszázad múltán az eredetileg tavaszi ünnepnap átkerült november elsejére, összekapcsolódva így az elment szeretteinkre való emlékezéssel. A magyar népi kalendáriumban számos szokás kapcsolódik e naphoz: a bíróválasztás, a tanácsújítás, a szolgálófogadás napja és a közelgő tél hírnöke volt. Az idők folyamán az ünnep eredeti tartalma a népi emlékezetben elhalványult, és mindinkább a következő nap üzenetével fonódott egybe.

November 2.: Halottak napja.
Az egyetemes gyász ideje ez. Ezer esztendeje közünnep. E napon hosszan szólnak a harangok, mécsesek gyúlnak a sírokon – elköltözött rokonainkra, barátainkra emlékeztetve. A gyertyaláng az ősi hiedelem szerint arra való, hogy a fázós lelkek ezek fényénél melegedhessenek. A sírok rendbetétele – szintúgy őseink hite diktálta ezt – arra szolgált, hogy az elhunytak szívesen maradjanak otthonukban. Szláv vidékeken ilyenkor élelmet is helyeztek a sírokra, nehogy a lelkek ebben hiányt szenvedjenek.

A rovat további hírei: Kultúra

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

DSTV: Pentelei Molnár János nyomában

2024. ápr. 16.

Pentelei Molnár János halálának novemberben lesz a száz éves évfordulója, derül ki a DSTV összegzéséből. A Dunapentelén született festőművész családi hátterét és formátumos életművét Kronászt Margit történész, muzeológus elevenítette fele. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "Țagai Sasok"

2024. ápr. 14.

Sportfilmmel folytatódik a Szabad Szemel című sorozat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D): a KineDok idei terméséből ezúttal a Țagai Sasok című román alkotást láthatják.

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

DSTV: a mesevilág varázsa a könyvtárban

2024. ápr. 12.

Különleges csodabirodalommal foglalkozik a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtárban a foglalkozások fontos eleme az élőszavas mesemondás – ennek műhelytitkaiba nyerhetünk most betekintést. Hangkép.