Dunaújváros Hetilap

Fizetőssé váltak a gyorsforgalmi utak

Molnár Emese - 2015. január 2. 16:21

Fizetőssé válik a Pentele-híd használata, a dunafölvári híd és a Székesfehérvárra vezető 62. számú főút perkátai elkerülő szakasza továbbra is ingyenes- ezek a legfontosabb városunkat és környékünket érintő módosítások a január elsején életbe lépő útdíjfizetési rendszerben. Vannak díjmentes szakaszok is.

A jövőben a személyautók számára néhány kivétellel a teljes gyorsforgalmi hálózat (tehát az M betűvel és sorszámmal jelölt utak) mindegyikének használata díjköteles lesz, ideértve a 4. sz. és 61. sz. főút autóútként kijelölt szakaszait is. A díjmentes szakaszok többnyire megszűnnek, a továbbiakban sem kell azonban fizetni az M0 autóút három szakasza (1. sz. főút és M5 autópálya között, 4. sz. főút és M3 autópálya között, 11. sz. főút és a 2 sz. főút között (a Megyeri-híddal)) és az M31 autópálya használatáért– olvasható a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján.

Megyei matricákat jelző gombok egy budapesti Mol-benzinkút kasszaterminálján- Fotó: Kovács Tamás , MTI

A korábban megszokott időalapú (10 napos, havi, éves) matricák mellett úgynevezett megyei matricákat is vásárolhatunk, így az autósok saját számításaik alapján eldönthetik, melyik a számukra kedvezőbb megoldás. Ugyanis, a megyei matricával egy megye gyorsforgalmi útjai évi 5 ezer forintért használhatók, így a munkahelyükre ingázók, az akár több megyényi távolságból például a fővárosba autózók kiadásai a töredékükre csökkennek. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. tájékoztatója alapján mintegy 1500 értékesítési ponton lehet megvásárolni a megyei matricákat bármely megyére (Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye  kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat). Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik az újonnan díjkötelessé váló szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

Az MTI tájékoztatójából kiderült, a viszonteladó partnerekkel együtt január 2-án déli 12 óráig mintegy 82 ezer e-matricát értékesítettek, csaknem 50 ezer autós váltott már megyei matricát

A térkép forrása: www.nemzetiutdij.hu

Az útdíjfizetési rendszer módosítása nem aratott osztatlan sikert a dunaújvárosi közvéleményben, nevezetesen a Pentele-híd használatára vonatkozóan. Akik rendszeresen közlekedtek eddig a fizetős szakaszokon, azoknak hatalmas anyagi könnyebbséget, több tízezer forint megtakarítást eredményez a módosítás, illetve a megyei matrica bevezetése. Viszont akik az eddig díjtalan, most fizetőssé váló szakaszt használták utazásuk során, tíz ezer forint éves díjat kell fizetniük: az M8-as autópálya elemét képező híd ugyanis két megyét köt össze, a rendelkezés pedig kimondja, ez egy olyan gyorsforgalmi szakasz, ahol mindkét megyére meg kell váltani a matricát, azaz, 10 ezer forint az éves használati díja. Viszont néhány kilométer után, a dunaföldvári hídon ingyenesen áthajthatunk a Duna másik partjára. Nem lesz fizetős továbbra sem a Székesfehérvár felé vezető perkátai elkerülő út a rendelkezésre álló információk alapján. A dunaföldvári autópálya-csomópont speciális esetet jelent: ez is megyehatáron található (Fejér és Tolna), de a rendelkezés értelmében, ha a csomópont területe (az autópálya megközelítését szolgáló csomóponti ágakat is beleértve) két megyére is kiterjed, az a két megye bármelyikére érvényes jogosultsággal használható, tehát elég egy megyére érvényes matrica.

   Térképpel és további információkkal segítik az érintetteket a megyei matricákkal használható útszakaszokról a www. nemzetiutdij.hu internetes oldalon, de letölthetők a térképek a kormany.hu és az utinform.hu weboldalakról is.

Mi indokolja a mostanáig díjmentes gyorsforgalmi szakaszok fizetőssé tételét?

A gyorsforgalmi hálózat közösségi forrásokból és az adófizetők adóforintjaiból épült ki. A hozzáférés azonban egyenlőtlen, a díjmentes hálózat közel fele Pest megyében található. A megyei matrica rendszer bevezetésével a sztrádákat használóknak azonos módon kell kivenniük a részüket a díjfizetésből is. Azonos közlekedési feltételek biztosítása esetén azok használati díjának is egyformának kell lennie. Nemzetközi kitekintéssel látható, hogy Ausztriában és Szlovéniában egyáltalán nincsenek, Csehországban és Szlovákiában pedig csak rendkívül kis számban találhatók díjmentesen használható gyorsforgalmi szakaszok. Az Európai Unió „a használó és szennyező fizet” elv egyre szélesebb körben megvalósuló érvényesítését várja el a tagállamoktól. E célt szolgálta Magyarországon az e-útdíj rendszer tavaly nyári sikeres bevezetése, és ebbe az irányba hat az e-matricás díjak fokozatos egységesítése is.    (www. nemzetiutdij.hu)

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai helyeznek ki egy a fizetős autópálya-szakaszt jelző táblát az M0-ás autóúton, az M3-as autópálya lehajtójának közelében. Fotó: Máthé Zoltán, MTI

 

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat. Ezek az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

 

Díjmentes szakaszok

Díjmentesek kizárólag a következő szakaszok maradnak:

  • az M0 autóút 1. sz. főút M5 autópálya közti szakasza
  • az M0 autóút 4. sz. főút és M3 autópálya közti szakasza
  • az M0 autóút 11. sz. főút és a 2. sz. főút közti szakasza (Megyeri híd)
  • valamint az M31-es autópálya teljes szakasza

 

Díjtáblázat

Díjkategória                                       Heti (10 napos)             Havi               Éves országos            Éves megyei

D1M (motorkerékpár)                              1 470 Ft                      ----                  ----                            ----

D1 (motorkerékpár,
≤ 3,5 t személygépkocsi 7 főig 
és ezek vontatmánnyal is)                        2 975 Ft                    4 780 Ft            42 980 Ft                 5 000 Ft

D2 ( a D1 kategóriába nem tartozó
személygépkocsi 7 fő felett, ≤ 3,5 tgk,
lakóautó)                                                 5 950 Ft                    9 560 Ft             42 980 Ft                10 000 Ft

U (D2 és B2 kategóriák vontatmányai)      2 975 Ft                    4 780 Ft            42 980 Ft                   5 000 Ft

B2 (busz)                                                13 385 Ft                  21 975 Ft           199 975 Ft                  20 000 Ft

A rovat további hírei: Közélet

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

Fődíjat érdemelt a Steixner Leather Art!

2021. szep. 22.

A Gróf Széchenyi Család Alapítvány által alapított elismerés, Az Év Széchenyi Vállalkozása 2021 fődíját érdemelte kategóriájában a Steixner István irányította cég. Gyorshír, nagy gratulációval!

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

Európai Mobilitási Hét: eljött a nagy nap

2021. szep. 22.

Válassza ön is a közösségi közlekedést: az Autómentes Nap keretében ingyen buszozhat a városi hálózaton! Az utolsó figyelmeztetést a város hivatalos weboldala tette közzé.

A balesetek elkerülése a cél

A balesetek elkerülése a cél

2021. szep. 21.

Terepszemlét tartott a Szalki-szigeten Mészáros László, a DVG Zrt. Erdészeti és Parkfenntartási Ágazatának vezetője, valamint Orosz Csaba, a körzet képviselője. 

Előválasztás: "... visszavesszük és visszaadjuk a demokráciát"

Előválasztás: "... visszavesszük és visszaadjuk a demokráciát"

2021. szep. 21.

Hosszú sorok egész nap, tapintható választói aktivitás és kiváló hangulat a Városháza téren: javában tart az előválasztás Dunaújvárosban is. A címbe foglalt idézetet Szabó Zsolt alpolgármestertől kölcsönöztük, aki tegnap kora délután voksolt a Városháza téren.

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

Egy kézben a távhőtermelés és a szolgáltatás

2021. szep. 20.

Dunaújváros történetében először egy 100 százalékban önkormányzati tulajdonú cég végzi majd a távhőtermelést és a távhőszolgáltatást.

Előválasztás: bemutatkozik Kovács Janka

Előválasztás: bemutatkozik Kovács Janka

2021. szep. 20.

"… olyan országot szeretnék építeni a gyerekeimnek és az ő generációjuknak, ahonnan nem kell elmenni és ahová megéri visszajönni." Bemutatkozik Kovács Janka, a Momentum országgyűlési képviselőjelöltje. (X) 

Előválasztás: "Megtámadtak, de nem némulunk el"

Előválasztás: "Megtámadtak, de nem némulunk el"

2021. szep. 19.

A téma fontosságára a DO betűhíven közli az előválasztást szervező csapat közleményét: ma szünet, hétfőn folytatják. Minden további fontos részlet a hajtás után.