Dunaújváros Hetilap

Kórházi várólista: csökkenő időtartam

2015. január 20. (kedd) 13:37 - spigott

A kormányzat segítségével a harmadával, de akár a felével is csökkenhet különböző műtétek várakozási ideje a Szent Pantaleon Kórházban.

A kormány hamarosan mintegy 6 milliárd forintot biztosít az ország egészségügyi intézményeinek a várólisták jelentős, akár felére való csökkentésére. A Szent Pantaleon Kórháznak jutó pénzforrást a szemlencse-, a csípő- és térdműtétekre fordítják. A beavatkozások elvégzéséhez megvan a kapacitás, de az implantátumok beszerzéséhez finanszírozás szükséges, árulta el dr. Mészáros Lajos főigazgató-főorvos, aki további részleteket is elárult a várólisták csökkentésének terveivel kapcsolatban.
- A tavalyi évben az egészségügyi kormányzat huszonhárom kórháznak adott összesen 722 millió forintot abból a célból, hogy rövidítse várólistáit. Ebből az összegből a Szent Pantaleon Kórház 4,8 millió forintot kapott, ez teljes egészében térd- és csípőízületi protézisműtétekre fordította, ebből nyolc műtétet sikerült megfinanszírozni, s hogy az arányokat érzékeltessem: csípőműtétből 74-et végzünk el egy évben, míg térdműtétből 18-at. Ez valamelyest csökkentette a várólistát, de áttörő eredményt azért nem hozott. A mostani hírben 6 milliárd forint szerepel országos szinten, s ha ilyen arányban kapunk pénzt, mint tavaly ugyanerre a célra, az már egy jelentős lakossági elégedettséggel járó várólista-rövidülést eredményezhetne, hiszen a szemlencse műtétre egy év várólista, a csípőműtétekre nyolc-kilenc hónap, illetve a térműtétekre egy-két év. Most ebből az összegből, ami várhatóan jut a Szent Pantaleon Kórháznak, ezek a várakozási idők a harmadával biztosan csökkennek, de az is lehet, hogy a felével is.

A rovat további hírei: Közélet

Kálló Gergely: "Remélem, ez a példa ragadós lesz!"

Kálló Gergely: "Remélem, ez a példa ragadós lesz!"

2020. április 08. (szerda)

Jelentős sikerrel győzött az időközi országgyűlési választáson, és lett Fejér megye 4-es választókerületének képviselője Kálló Gergely. Exkluzív (chates) interjúnkban a megválasztás óta eltelt időszak eseményeire és a jelen kihívásaira fókuszáltunk.

Piszkos trükkökkel próbálkoznak a csalók

Piszkos trükkökkel próbálkoznak a csalók

2020. április 08. (szerda)

Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az elmúlt időszakban egyre több a koronavírusos csalás: az átverők hivatalos személynek adják ki magukat és azt hazudják, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, vagy a vírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek, illetve idős személyek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel.

Katonai járőrök– már Dunaújváros utcáin is

Katonai járőrök– már Dunaújváros utcáin is

2020. április 07. (kedd)

Dunaújvárosban is megjelentek a katonai rendész járőrök mától, adta hírül a város hivatalos weboldala. A cél a biztonságérzet növelése, írják.

Együttműködést kérnek a kormánytól a szabad városok

Együttműködést kérnek a kormánytól a szabad városok

2020. április 07. (kedd)

Negyvenegy város-, illetve kerületi vezető, köztük Pintér Tamás polgármester tiltakozott közös nyilatkozatban a kormány önkormányzatokat sújtó pénzelvonási diktátuma ellen. Összegzés a hajtás után.

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

2020. április 06. (hétfő)

Rendkívüli húsvéti akciót hirdetett, maszkdíszítésre buzdít Pintér Tamás polgármester, a Maszkvarró Manufaktúra (MaMa) programja is csúcsra jár e napokban. A "jószolisok" is segítettek – hírcsokor a hajtás után.

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

2020. április 05. (vasárnap)

A járványügyi helyzet miatt csökkent forgalmat kihasználva a következő hetekben zajlik a város útjainak tavaszi nagytakarítása. Az autósoktól türelmet kérnek!

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

2020. április 05. (vasárnap)

Dunaújváros büdzséjét is érzékenyen érinti a kormányzati terv a gépjárműadó átcsoportosításáról – szeretett városunk mintegy 120 millió forinttal járul hozzá az állami védekezéshez, írta az Alfahír hírportál. Városi vonatkozások és hatékony költés követelése Pintér Tamás polgármestertől a hajtás után.