Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Vízkereszt napja: a megerősítés jelképe

Várkonyi Balázs - 2015. január 6. 13:14

"Az egyházi naptárban e nap Jézus megkeresztelkedésének ünnepe, és a napkeleti bölcsek, a „háromkirályok” érkezésének ideje: ők ekkor köszöntötték a megszületett Megváltót, megajándékozva őt mirhával, tömjénnel és arannyal."

Számos családban ma is őrzik azt a hagyományt, hogy vízkereszt napjáig áll a karácsonyfa. A szokásrend szerint a farsangi időszak a mai nappal kezdődik és húshagyó keddig tart. Az egyházi naptárban e nap Jézus megkeresztelkedésének ünnepe, és a napkeleti bölcsek, a „háromkirályok” érkezésének ideje: ők ekkor köszöntötték a megszületett Megváltót, megajándékozva őt mirhával, tömjénnel és arannyal. A bölcsek ajándékozásának emlékére e napon a templomokban a rászorulóknak alamizsnát osztottak.  
A tradíciót követő családok ez idő tájt szenteltetik meg otthonukat: a pap a szertartás során áldást oszt, és a három napkeleti bölcs, Gáspár, Menyhért és Boldizsár nevének kezdőbetűjét írja a szemöldökfára. Jobbára faluhelyen egykor szokásban volt a „háromkirályjárás”, amikor a csákót vagy koronát viselő gyerekek házról házra jártak, köszöntőt mondtak, áldást kértek a ház népére.
Szintúgy a naphoz kötődik a vízszentelés hagyománya. Ez a szokás a Szentföldről ered: egy zarándok elbeszélése alapján jegyezték fel, hogy 570-ben e napon a jeruzsálemi püspök a Jordán folyónál, Jézus keresztelkedése helyén megáldotta a vizet és sokakat megkeresztelt. A római katolikus egyházi rituálé szerint a vízszentelés a templomban történik, míg a görög katolikusok e szertartást hagyományosan szabad vízfolyásnál, folyók, patakok partján végzik. A víz által való megerősítés az emberiség legősibb szimbólumainak egyike.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: Harry Potter hete

DSTV: Harry Potter hete

2022. jún. 24.

Elstartolt a tematikus táborok sorozata az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Az első hetet Harry Potter kalandjainak szentelték az intézmény munkatársai – a táborozók nagy lelkesedéssel kapcsolódtak be a mozgalmas játékba. Hangkép.

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

Mindenkit vár a Múzeumok Éjszakája – két helyszínen is!

2022. jún. 23.

Különleges kínálattal készül az Intercisa Múzeum, de a Kortárs Művészeti Intézet is szélesre tárja a kapuját a Múzeumok Éjszakája országos programsorozata keretében szombaton. Itt a teljes kínálat, percről percre!

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

Szabad Szemmel: KineDok-vetítések a Szertelen Házban

2022. jún. 20.

Havonta egy vetítés, beszélgetésekkel, káeurópai merítés, remek dokumentumfilmek – kedden startol a Kinedok Magyarország és a Szertelen Ház MRE Újváros Drogambulancia sorozata, a Szabad Szemmel. Díjnyertes nyitány!

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

Mesél a múlt – most a selmeci diákhagyományokról (galériával)

2022. jún. 20.

Remek kiállítással folytatódott az Inrtercisa Múzeum időszakos bemutatóinak sora: a Selmeci diákhagyományok Dunaújvárosban című gyűjtemény péntek óta látható az intézményben. 

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

A CityRocks újra támad, yeaaaahh!

2022. jún. 19.

Táborral, színpadi programokkal és kamionos városjáró turnéval tér vissza a tavaly nagy sikert aratott CityRocks városunkba – három napig tart a buli, máris mutatom a kínálatot!

DSTV: kitelepült a könyvtár

DSTV: kitelepült a könyvtár

2022. jún. 19.

Színes foglalkozásról tudósít a DSTV összeállítása. A József Attila Könyvtár Béke városrészi "kitelepülése", játékos és mesés kínálata már a vakációt előlegezte  meg a résztvevőknek a napokban. Hangkép.
 

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

Akad egy régi képed a Vasmű útról? Mutasd!

2022. jún. 17.

Fotógyűjtő akciót hirdet a Sugárúti Fesztivál szervező csapata – a város emblematikus főutcájának nagy közös fotóalbumát szeretnék létrehozni! Régi képeket várnak, de egy megosztás is sokat segíthet! Felhívás.