Dunaújváros Hetilap

"Azért emlékezünk, hogy az arcokba taposó kommunista csizma a múlt maradjon"

Molnár Emese - 2015. február 26. 10:00

Kiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött megemlékezést tartottak a Sándor Frigyes Zeneiskolában a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére. 

– Nekünk és alapítványunknak is az a hitvallása, hogy olyan kulturális eseményeket szervezzünk az egész városban, amivel közvetítve is gazdagítani tudjuk a városlakóknak ezeket az értékeket a dunaújvárosiaknak és a környező települések polgárainak is. Célunk, hogy olyan rangos eseményeket hívjunk életre, amelyek akár hagyományteremtőek, akár másmilyen módon formálják a városlakók életét, életminőségét. Intézményvezetőként is ezt tartom elsődlegesen feladatomnak, amellett, hogy művészeti képzést nyújtunk azoknak, akik közelebb szeretnének a zenéhez kerülni – mondta Moravecz Attila, az iskola igazgatója.

Hozzátette, fontosnak érzi, hogy a magyar identitás kialakításában segítsék a fiatalokat, hogy megismerjék a történelmünket, hogy miken ment keresztül a társadalom. „Képzelj el egy csizmát, amint egy emberi arcra tapos, és ott is marad.” – Cserna Gábor polgármester ezzel a George Orwell idézettel kezdte beszédét, aki így foglalta össze a spanyol polgárháborúban tapasztaltakat a kommunizmus természetéről.
– Azért emlékezünk ma együtt, hogy az arcokba taposó kommunista csizma a múlt maradjon, és soha, senki számára ne válhasson többé jövővé. Emlékezzünk a kommunizmus által világszerte elpusztított százmillió életre! Emlékezzünk azokra, akiknek megnyomorították az életét, bestiális módon megkínozták és éheztették, táborokba és börtönökbe zártak. Emlékezzünk arra, hogy az emberiség kultúrája jóvátehetetlen károkat szenvedett el egy bűnös eszme nevében. A kommunizmus az emberek igazságvágyát kihasználó terrorista gondolat volt – hangsúlyozta a polgármester.

A nyomor és kizsákmányolás megszüntetését, jólétet ígért, ehelyett még nagyobb nyomort és hazugságot, rabszolgaságot kapott a társadalom. 
– A kommunista diktatúrák áldozatai azok, akik hitük, világnézetük vagy származásuk miatt, tehetségük, vagyonuk, munkájuk okán szembe kerültek a zsarnoksággal. Egész nemzetek politikai, gazdasági, szellemi elitjétől a nehéz sorsú földművesig tartana a felsorolás. Amikor emlékezünk, ki kell mondanunk: nincs alku a kommunizmussal és nincs alku egyetlen terrorrendszerrel sem, amely nemzetek kézben tartása céljából elfogadhatónak tartja a gyilkosságot, mint eszközt, a kínzást és fogva tartást, mint az emberi méltóság meggyalázásának módszerét. Nincs alku azokkal sem, akik a kommunizmust mentegetik! Mentegetik, mert tevőleges szereplői voltak, mentegetik, mert haszonélvezői voltak, s részben azok még ma is– mondta beszédében Cserna Gábor, majd arról beszélt, hogy az emlékezés közösséget teremt, erősíti összetartozásunkat.
– Ha tiszta légkört akarunk, ha valóban erős nemzet akarunk lenni – és egy nemzet csakis összetartozásában lehet erős –, ha a XX. század után meg akarunk békélni a történelmünkkel, mindenekelőtt emlékeznünk kell. Ismerni pontosan a múltat, amelyről évtizedeken át hazudtak nekünk. Emlékezni annyi, - mondotta Kövér László házelnök– mint felelősséget vállalni egymás iránt.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.