Dunaújváros Hetilap

Ezért zárnak be három kispostát városunkban

Molnár Emese - 2015. február 21. 8:51

Megszűnik az óvárosi, a technikumi és a Barátság városrészi kisposta, március 2-től a másik négy postai kirendeltség látja el az ügyfeleket. Itt az indoklás.

Több hónappal ezelőtt látott napvilágot a hír: gazdasági okok miatt az említett három kispostát (Petőfi utca 5., Vörösmarty utca 2., Barátság útja 2/B.) be kívánja zárni a Magyar Posta. Az adott körzet képviselői, lakói még aláírásgyűjtésbe is kezdtek, több százan látták el kézjegyükkel az ívet a bezárás ellen. Szerkesztőségünk több kérdéssel kereste a Magyar Postát, milyen okok vezettek a három kirendeltség megszüntetéséig.

„A Magyar Posta az ország egyik legnagyobb, egységes fizikai hálózatával rendelkezik, hiszen több mint 2700 postahelyet és több száz mobil postajáratot üzemeltet. A társaság célja, hogy a postahelyeken magas színvonalon, kulturált, modern környezetben szolgálják ki munkatársaink az ügyfeleket. Ennek feltételei a nagyon alacsony forgalmat bonyolító posták esetében nem teremthetőek meg. A Dunaújvárosban működő posták forgalma az elmúlt időszakban jelentősen csökkent, ami sajnos ellehetetleníti a racionális működést. A Magyar Posta Zrt. felé tulajdonosi elvárás az ésszerű, felelős gazdálkodás, így az ügyféligények visszaesése miatt szükségessé vált a kapacitások igénybevételhez igazítása, az erőforrások koncentrálása, az ügyfélforgalom frekventáltabb postahelyekre történő irányítása”- olvasható a Magyar Posta válaszában.

A képviselők több száz aláírást gyűjtöttek össze. A posta konkrét számadatokkal, látogatási statisztikával nem szolgált, de elmondták, a városban igénybe vett postai szolgáltatásokat átlagosan naponta 4-8 százalékát bonyolítja a bezárni kívánt három kisposta. Nyílván, ezen rendkívül alacsony forgalmon nem tud változtatni az önkormányzat, így hiába tettek meg mindent annak érdekében, hogy megmaradjon a három kisposta, a cég a bezárás mellett döntött. A három kirendeltség forgalmát átirányítják a meglévő négy postai kirendeltséghez, figyelembe véve, hogy a legközelebbi posták gyalogosan 10-20 perc alatt, busszal pár perc alatt elérhetők, ez utóbbi pedig ingyenes a 65 év feletti lakosoknak.

A városban lévő hét postahelyen 37 kiépített ügyfélkapcsolati állomás van, de a társaság adatai szerint 21 ügyfélkapcsolati munkahelyen veszik igénybe a szolgáltatást, 40 százalék kihasználatlan. Az átszervezés, átirányítás után több ügyfélkapcsolati munkahelyet alakítanak ki, és hosszabb nyitvatartási idővel, a szolgáltatás bővítésével kívánják emelni az ügyfélkiszolgálás szintjét.

A továbbra is működő posták: Dózsa György út 3., Váci utca 1., Béke körút 3., Október 23. tér 1. (ez utóbbi kizárólag okmányirodai ügyintézéshez kapcsolódó postai szolgáltatóhely). 

A Magyar Posta Zrt. törekszik arra, hogy a klasszikus postai szolgáltatások iránti igény csökkenését új szolgáltatások bevezetésével kompenzálja. Az elmúlt években éppen ezért a számlázási, mérőóra leolvasási, ügyfélszolgálati tevékenység jelentős hazai szereplőjévé vált. Ezen tevékenységi kör hamarosan tovább bővül, hiszen az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ) ügyfélszolgálati tevékenységét a Magyar Posta Zrt. látja el. Dunaújvárosban a Dunaújváros 8-as postán (Dunaújváros, Béke körút 3.) kerül kialakításra az ENKSZ ügyfélszolgálata. 

A rovat további hírei: Közélet

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.