Dunaújváros Hetilap

Újabb fontos határidő a NAV-tól

Brousil Csaba - 2015. február 4. 10:17

A magánszemélyek legkésőbb február 16-ig választhatják a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közreműködésével elkészített egyszerűsített bevallást - hívta fel a figyelmet az adóhivatal szerdán.

A közlemény szerint, aki élni kíván a lehetőséggel, annak február 16-ig a 1453NY jelű adatlapot kitöltve kell elküldenie postán, vagy az ügyfélkapun keresztül, de leadható személyesen a NAV valamely ügyfélszolgálatán.

Az egyszerűsített bevallást a NAV a rendelkezésére álló adatok alapján elkészíti és legkésőbb 2015. április 30-ig megküldi a megadott postacímre vagy az elektronikus tárhelyre. Ha az adózó elfogadja az elkészített bevallást, nem kell semmit tenni - "hallgatás beleegyezés" alapon -, az az adózó által benyújtott bevallásnak minősül 2015. május 20-án.

Amennyiben a bevallás javításra, kiegészítésre szorul, akkor az aláírt - javított adatokkal kiegészített - példányt 2015. május 20-ig kell visszajuttatni a hivatalhoz.

Újdonság, hogy az ügyfél-azonosító szám már a 2014-es évre vonatkozó személyijövedelemadó-bevallásban is kérhető, tehát a 1453NY nyomtatványon is. Így az esetlegesen hibás bevallás javításához nem kell az ügyfélszolgálatokon sorban állni és várakozással tölteni az időt, az telefonon egyszerűen intézhető.

A 1453NY nyomtatványt tartalmazhatja a postázott egységcsomag, de beszerezhető az adóhivatal ügyfélszolgálatain, illetve letölthető a NAV honlapjáról (www.nav.gov.hu).

A közlemény szerint elsősorban az a magánszemély kérheti az egyszerűsített bevallást, akinek 2014-ben olyan adóköteles jövedelme volt, amelyből a munkáltató, a kifizető adót, adóelőleget vont le. Az sem kizáró ok, ha valaki ingatlan adásvételből jutott jövedelemhez, egyszerűsített foglalkoztatásból szerzett bevételt, illetve családi kedvezményt érvényesített. Már azon egyéni vállalkozók is élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik vállalkozói tevékenységüket egész évben szüneteltették.

Nem választhatják ezt a bevallási módot például az őstermelők, akiknek e tevékenységével összefüggésben adóköteles bevétele származott és nem tesznek nemleges nyilatkozatot, az egyéni vállalkozók, a külföldiek, valamint azon adózók sem, akik árfolyamnyereségből vagy tartós befektetésből szereztek jövedelmet. Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári támogatói adomány is kizáró ok.

Forrás:MTI

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

DSTV: támogatott nővérhívó a sebészeten

2024. jún. 15.

Dolgozói kezdeményezés nyomán támogatta a Hankook a Szent Pantaleon Kórház sebészeti osztályát, derül ki a DSTV összegzéséből. A segítség révén új nővérhívó rendszert állítottak szolgálatba – az ünnepélyes átadást a napokban tartották. Hangkép.

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

Építőipari előadás a kamarában – ma még lehet regisztrálni

2024. jún. 14.

Az építőipari vállalkozások digitális átállását segítő BIM-rendszerről hallhatnak az érintett cégek képviselői a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara (DKIK) előadásán. Az esemény kedden lesz – de már csak ma lehet jelentkezni!

Választottak a nemzetiségek is városunkban

Választottak a nemzetiségek is városunkban

2024. jún. 13.

Öt nemzetiség jelöltjei versengtek a voksokért az önkormányzati választáson – az alábbiakban nemzetiségek szerinti bontásban adjuk közre a jelölő szervezetek, valamint a mandátumot szerzett képviselők nevét.

Pintér Tamás: hála és szolgálat

Pintér Tamás: hála és szolgálat

2024. jún. 12.

Rövid tájékoztató keretében mondott köszönetet a választók bizalmáért Pintér Tamás polgármester a "Rajta, Újváros!" egyesület önkormányzati választáson elért elsöprő sikere nyomán.

Tetőzött a Duna, de nagyon lassan apad – késik a szabadstrand nyitása

Tetőzött a Duna, de nagyon lassan apad – késik a szabadstrand nyitása

2024. jún. 11.

Bár a korábbi tervek szerint a hét végén startolt volna a szabadstrand szezonja, a Duna másképp gondolta: az árhullám és a lassú apadás miatt már biztosan késik a nyitány!

Külön soron az EP-választás eredményei

Külön soron az EP-választás eredményei

2024. jún. 10.

A Fidesz kapta városunkban a legtöbb voksot az EP-választáson, érdekesség, hogy ha nem is előzött, de masszívan második lett és simán látótávolságba került a Tisza Párt. 

Tarolt a "Rajta, Újváros!" Egyesület az önkormányzati választáson (06. 10. 8.35)

Tarolt a "Rajta, Újváros!" Egyesület az önkormányzati választáson (06. 10. 8.35)

2024. jún. 09.

Eldőlt: Pintér Tamás marad a város polgármestere, és az egyéni választókerületekben is a jelenlegi koalíció jelöltjei győztek. Összeállításunk első verziójában feltételes módú igealakként szerepelt, immár ténykérdés: a Fidesz másodszor szenvedett megsemmisítő vereséget a szabadság városában.