Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A rejtély őrzői

Várkonyi Balázs - 2015. március 8. 8:04

"Március 8-át tehát – azt a napot, amelyen New Yorkban a textiles munkásnők a béregyenlőséget követelve sztrájkba léptek – a nőknek szenteli egy bő évszázada a világ." "Mára az évtizedekig átideologizált „harcos” napból ünneplős alkalom lett."

Köszöntsön csak, már beletörődtem – mondta a postásnak Juliska néni. Amúgy ki nem állhatta a nőnapot, csinált ünnepnek nevezte, nem vagyok én „nemzetközi nő” – mondogatta. A postás viszont nem hagyta volna ki a borravalós alkalmat. Köszöntötte hát az idős asszonyt. Együtt öregedtek meg, az évenkénti rituálé ismétlődött, mint ahogy a munkahelyeken is, csak ott a szakszervezeti bizalmi osztogatta a vörös szegfűt.

Nemzetközi nőnap – ez volt a hivatalos neve. Tán ha egyszerűen csak nőnapnak titulálják, nem is ódzkodtak volna tőle annyian; így viszont a kor szólamtárát juttatta sokak eszébe, hisz’ akkoriban a békeharctól május elsejéig annyi minden volt „nemzetközi”. De mit tegyünk, ha a nőnapot a balos nemzetköziség-eszme hívta életre. 1910-ben a II. Internacionálé döntött a megtartásáról. Nem a nők ünneplését célozták, hanem az egyenlőség demonstrálását.
Március 8-át tehát – azt a napot, amelyen New Yorkban a textiles munkásnők a béregyenlőséget követelve sztrájkba léptek – a nőknek szenteli egy bő évszázada a világ. Sokáig nem az ünneplésen, annál inkább a harcon volt a hangsúly: a választójog követelésén például. Szinte hihetetlen, hogy míg Wyoming, az USA negyvennegyedik állama a világon elsőként már 1869-ben szavazati jogot adott a nőknek, az olaszok vagy a franciák csak nyolc évtized múltán teremtettek azonos feltételeket, Ausztrália vagy Svájc pedig úgy száz esztendőt késett.

Béregyenlőség-fronton jó évszázada tart a harc. Példa házunk tájáról: 1945 nyarán a hosszú nevű testület, Fejér Vármegyei Mezőgazdasági Munkabér-megállapító Bizottság megszabta az aratómunkások bérét. A nők rögtön tiltakoztak, milyen dolog az, hogy az első osztályú férfimunkásnak 120 pengő a napszámbére, míg a nőké csak 110! És egyáltalán, mi az, hogy első osztályú? Pedig csupán életkort jelölt az „első”: a felnőtt munkás megkülönböztetését. Egy érett nő harminc pengőt rávert a 16 éves aratófiúra. Később, a városépítésnél is örök kérdés volt, hogy miért ér „kevesebbet” a malteroslány a férfi társánál. Bár a küzdelem nem a teljes győzelemmel ért véget, már az is siker volt, hogy bérek közti különbségek csökkentek.

Mára az évtizedekig átideologizált „harcos” napból ünneplős alkalom lett. Az asszonyi érték tiszteletének napja. És az úttörők előtti tisztelgésé: a tanító bácsik után az első regisztrált pentelei tanítónőre, Schinzl Irmára való emlékezésé például… és az őt követő pedagógus, orvos, mérnök asszonyokra, művészekre, közéleti szereplőkre, sportolókra. Az ám, sport: ki tett annyit a város jó híréért, mint a vízilabdás, úszó, kézis lányaink?
A többség persze nincs rivaldafényben: „csak” dolgozik, háztartást vezet, gyereket nevel, ha kell, betegágy mellett teszi a dolgát – él, szeret, és szeretik. Habár egyenjogú, a különállását őrzi. Igaza van-e vajon a hajdani színésznő-hírességnek, Grace Kellynek, aki szerint az egyenjogúsítás elvette a nőktől a rejtélyességet? Ne legyen igaza. Hölgyek, őrizzék az örök rejtélyességet.
Isten éltessen minden leányt, asszonyt!

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!