Emelik a pedagógusok fizetését

2015. március 31. (kedd) 8:00 - doszerk

A 2013-ban elkezdett béremelés egy újabb részletét kapják meg szeptemberben a pedagógusok. Ez átlagosan 4-10 ezer forint pluszt jelent havonta. Azok pedig, akik időközben 'fokozatot váltottak', még többet vihetnek haza.

Czunyiné Bertalan Judit az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a köztévében beszélt arról is, hogy a Klik megalakulása óta 30 százalékkal javult a felsősök szakoktatói ellátottsága. Megemlítette azt is, hogy az alapfokú oktatásban résztvevők kétharmad kap immár ingyen tankönyvet - írja az OrientPress Hírügynökség (OPH).

Folyamatosan és kiszámíthatóan tartjuk azt az utat és vállalást, amit 2013-ban a béremelés és az életpályamodell bevezetésével tett a pedagógusoknak a kormány – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban egy nagyobb összegű béremelést kaptak a pedagógusok, ezt követően pedig minden szeptemberben 10 százalékonként jutnak a 60 százalék feletti részhez. Utóbbi átlagosan 4 és 10 ezer forint között van attól függően, mekkora az alapbér.

Hozzátette: aki időközben a pedagógus 2-be, vagy a mestertanár fokozatba került, az nagyobb béremelést tapasztalhat. Így egy, a minőségi munkát díjazó, elismerő rendszer alakul ki – szögezte le.

Arra a kérdésre, lesz-e változás abban, hogy a kistelepüléseken nem nagyon vannak bizonyos szakos tanárok, azt válaszolta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megalapítása óta 30 százalékos javulás mutatható ki a felső tagozatosok szaktanári ellátottságában. Itt egy olyan helyzetet kell kezelni, mely egy két évtizede hozott rossz döntés – az egyszakos képzés preferálása - miatt alakult ki – mondta Czunyiné.

Beszélt arról is: az alapfokú oktatásban részesülő gyermekek kétharmada ingyenesen kap majd tankönyvet. Egyrészt a diákok felmenő rendszerben jutnak ingyenesen tankönyvekhez, másrészt a három vagy több gyermeket nevelő, illetve a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni a kiadványokért.

Attól ne függjön egy gyermek tanulásához, oktatásához való hozzáférése, hogy a családja milyen egzisztenciális körülmények között él. Ez egy fontos része annak, hogy családokban a gyermekek számára kiszámítható jövő rajzolódjon ki – fogalmazott.

Forrás:OPH

A rovat további hírei: Politika

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

Fidesz: lapáton a vesztesek – Dorkota doktor is repül?

2020. január 22. (szerda)

Dr. Dorkota Lajos is bekerülhet a 15-20 választókerületi elnök közé, akik leváltásáról dönthet a Fidesz (= Orbán Viktor) a több meglepő vereséget hozó helyhatósági választások után, írja kormányzati forrásokra hivatkozva a Népszava.

Városháza: távozott a jegyző!

Városháza: távozott a jegyző!

2020. január 16. (csütörtök)

Rendkívüli sajtóközleményben tudatta Pintér Tamás polgármester, hogy megszűnt dr. Sürü Renáta jegyzői munkaviszonya. Betűhív közlés!

Választás: heten a helyért – itt a sorrend is!

Választás: heten a helyért – itt a sorrend is!

2020. január 13. (hétfő)

Heten szállnak ringbe az időközi országgyűlési választáson február 16-án; a választási bizottság sorsoláson határozta meg a jelöltek szavazólapon szereplő sorrendjét a napokban.

Független jelölt mögé áll be a Fidesz az időközin

Független jelölt mögé áll be a Fidesz az időközin

2020. január 07. (kedd)

Molnár Tibor független jelöltet, Iváncsa polgármesterét támogatja a Fidesz a február 16-án esedékes dunaújvárosi időközi országgyűlési választáson, jelentette be Dorkota Lajos, a kormánypárt választókerületi elnöke.

Félrevezető írás a városról – cáfol az önkormányzat

Félrevezető írás a városról – cáfol az önkormányzat

2020. január 07. (kedd)

Több pontatlanságot is tartalmaz a Magyar Nemzet hétfőn megjelent cikke, Dunaújvárosról – az önkormányzat a város hivatalos weboldalán reagált az írásra. A téma fontosságára tekintettel a tíz pontba szedett cáfolatot betűhíven közli a DO – íme!

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

Időközi választás: jön a harmadik csapás?

2020. január 06. (hétfő)

Az országos nyilvánosság egyre többet foglalkozik a dunaújvárosi időközi országgyűlési választás témájával, a nem NER-kompatibilis felületek tartalmainak végkicsengése egyértelmű: a 2018-as országgyűlési és a tavaly őszi helyhatósági választás ellenzéki győzelme után újra méreteset bukhat a Fidesz. Esélylesés a hajtás után.

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

Kormánydöntés: 700 millió mínusz

2019. december 25. (szerda)

A kormány december 23-ai ülésén döntött a korábbi városvezetés által benyújtott hitelkérelemmel kapcsolatban. Az 1500 milliós kérésből a kabinet 778 millió forintot hagyott jóvá, a korábban már kifizetett több mint 700 millió így hiányzik a város költségvetéséből. Negatív opcionálódás a hajtás után – kösz, Orbán!