Emelik a pedagógusok fizetését

2015. március 31. (kedd) 8:00 - doszerk

A 2013-ban elkezdett béremelés egy újabb részletét kapják meg szeptemberben a pedagógusok. Ez átlagosan 4-10 ezer forint pluszt jelent havonta. Azok pedig, akik időközben 'fokozatot váltottak', még többet vihetnek haza.

Czunyiné Bertalan Judit az Emmi köznevelésért felelős államtitkára a köztévében beszélt arról is, hogy a Klik megalakulása óta 30 százalékkal javult a felsősök szakoktatói ellátottsága. Megemlítette azt is, hogy az alapfokú oktatásban résztvevők kétharmad kap immár ingyen tankönyvet - írja az OrientPress Hírügynökség (OPH).

Folyamatosan és kiszámíthatóan tartjuk azt az utat és vállalást, amit 2013-ban a béremelés és az életpályamodell bevezetésével tett a pedagógusoknak a kormány – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit köznevelésért felelős államtitkár az M1 Ma reggel című műsorában.

Emlékeztetett arra, hogy 2013-ban egy nagyobb összegű béremelést kaptak a pedagógusok, ezt követően pedig minden szeptemberben 10 százalékonként jutnak a 60 százalék feletti részhez. Utóbbi átlagosan 4 és 10 ezer forint között van attól függően, mekkora az alapbér.

Hozzátette: aki időközben a pedagógus 2-be, vagy a mestertanár fokozatba került, az nagyobb béremelést tapasztalhat. Így egy, a minőségi munkát díjazó, elismerő rendszer alakul ki – szögezte le.

Arra a kérdésre, lesz-e változás abban, hogy a kistelepüléseken nem nagyon vannak bizonyos szakos tanárok, azt válaszolta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megalapítása óta 30 százalékos javulás mutatható ki a felső tagozatosok szaktanári ellátottságában. Itt egy olyan helyzetet kell kezelni, mely egy két évtizede hozott rossz döntés – az egyszakos képzés preferálása - miatt alakult ki – mondta Czunyiné.

Beszélt arról is: az alapfokú oktatásban részesülő gyermekek kétharmada ingyenesen kap majd tankönyvet. Egyrészt a diákok felmenő rendszerben jutnak ingyenesen tankönyvekhez, másrészt a három vagy több gyermeket nevelő, illetve a szociálisan rászorulóknak sem kell fizetni a kiadványokért.

Attól ne függjön egy gyermek tanulásához, oktatásához való hozzáférése, hogy a családja milyen egzisztenciális körülmények között él. Ez egy fontos része annak, hogy családokban a gyermekek számára kiszámítható jövő rajzolódjon ki – fogalmazott.

Forrás:OPH

A rovat további hírei: Belföld

Ilyen is régen volt: nem változik az üzemanyag ára!

Ilyen is régen volt: nem változik az üzemanyag ára!

2020. augusztus 06. (csütörtök)

Csoda a kutakon!
 

Elfajult a vita Érden, egy ember meghalt

Elfajult a vita Érden, egy ember meghalt

2020. július 31. (péntek)

Végzetes cselekményig fajult két társaság vitája egy érdi benzinkútnál csütörtökön este. Egy 50 éves férfi meghalt, több sérült kórházi ápolásra szorult. Gyorshír.

Tovább csökken az üzemanyag ára péntektől

Tovább csökken az üzemanyag ára péntektől

2020. július 30. (csütörtök)

Folytatódik az elmúlt időszak trendje, ha leheletnyit is, de tovább csökken péntektől az üzemanyag ára: a benzin 2, a gázolaj 3 forinttal lesz olcsóbb literenként.

Koronavírus: újra publikus, melyik megyében hány aktív fertőzött van

Koronavírus: újra publikus, melyik megyében hány aktív fertőzött van

2020. július 30. (csütörtök)

A kormányzati tájékoztatási oldal először két hete közölt adatokat megyékre bontva az aktív esetekről és a koronavírusban elhunytakról, írja a 444. Fejér megyei mutatók itt!

Átlagos lehet az idei zöldségtermés

Átlagos lehet az idei zöldségtermés

2020. július 29. (szerda)

Átlagos évre számít tavalyhoz hasonlóan az idén is a zöldségtermesztésben a Magyar Zöldség-gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) a jelenlegi körülményeket figyelembe véve, ugyanakkor a következő két-három hónap még jelentősen befolyásolhatja a mennyiségeket.

Csökkenhet egyes lakáshitelek a törlesztőrészlete

Csökkenhet egyes lakáshitelek a törlesztőrészlete

2020. július 29. (szerda)

A kisebb alapkamat miatt augusztustól akár 2-3 százalékkal kevesebb törlesztőrészletet kell fizetni a változó kamatozású lakáshitelek után, közölte a Bankmonitor az MTI-vel.

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

A közönség is szavazhat a Virágos Magyarországért versenyen

2020. július 27. (hétfő)

A közönség is szavazhat az idén rendhagyó módon a lakosságnak meghirdetett Virágos Magyarországért verseny közönségdíjas fotóira; a nevezés lezárult - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség.