Mi a dolga most a devizahiteleseknek?

2015. március 19. (csütörtök) 20:19 - doszerk

A devizahitelesekkel való elszámolás jelenlegi szakaszában az ügyfeleknek csupán annyi teendőjük van, hogy frissítsék lakcímüket bankjuknál, ha időközben elköltöztek, egyébként elég megvárniuk az értesítő levelet, abból sok kérdésükre választ kapnak.

A pénzügyi intézmények márciusban megkezdték az elszámolásról az értesítő levelek kiküldését devizahiteles ügyfeleiknek. Becsei András ennek kapcsán felidézte, milyen fontos határidők vannak az elszámolás és forintosítás során, és ezekben kik érintettek.

Az alelnök elmondta: a tavaszi folyamat a devizahitelekre vonatkozik, ezen belül a forintosítás csupán a deviza ingatlanhitelekre, az elszámolásban azonban a többi devizahitel is részt vesz, így a fogyasztási hitelek és az autófinanszírozási ügyletek is.

Nem vonatkozik ugyanakkor az elszámolás a támogatott lakáshitelekre, a folyószámla-hitelekre és a hitelkártya termékekre, a 2004. május 1. előtti, a 2014. július 26. után kötött és a 2009. július 26. előtt megszűnt hitelekre. A fix árfolyamon végtörlesztők március végéig kérhetik, hogy számukra a hitelező elszámolást készítsen. 

Az értesítő leveleket március 1. és április 30. között küldik ki a pénzügyi intézmények. Célszerű a levelet megvárni, mert sok kérdésre választ ad. A bankok a későbbiekben is elsősorban az elektronikus tájékozódást javasolják.     

Január 1-jétől már a forintosítási árfolyamokon határozzák meg a törlesztőrészleteket. Az elszámolás és forintosítás fordulónapja február 1-je. A forintosításra március 31-ig kell sort keríteni, addig a könyvekben is át kell vezetni. A jóváírás már több ügyfélnél megtörtént. Szektorszinten a májusi törlesztőrészletben tükröződnek először az elszámolás és a forintosítás hatásai is, pár banknál azonban hamarabb is csökkenhet a törlesztőrészlet. 

Megjegyezte, ez igen komoly számítási és logisztikai feladat a bankoknak, hiszen gyakorlatilag az elmúlt tíz év újrakalkulálása zajlik. Ezt jól jelzi, hogy a bankszektor az idén 200 tonnányi levelet küld ki. 

Az újságírók kérdéseire elmondta, intézményenként különbözik, hogy a kedvezményesen végtörlesztőnek érdemes-e megkockáztatnia az elszámolás kérésének 10 ezer forintos díját. Ez többek között attól függ, a hitel mely szakaszában került sor a végtörlesztésre, mennyire élt kamatváltoztatási jogával a pénzügyi intézmény. 

Becsei András úgy vélekedett, az ügyfelek túlnyomó többsége a végtörlesztéskor lényegesen nagyobb kedvezményt kapott, mint amennyit az elszámolással kapna, azoknál lehet más a helyzet, akiknek a végtörlesztés idején már nagyon alacsony volt a tőketartozása vagy a végtörlesztés előtt előtörlesztettek. A bankszektornál a végtörlesztés kapcsán mintegy 360 milliárd forint veszteség keletkezett, ami a kedvezményesen végtörlesztőknél nyereségként jelent meg, vagyis átlagosan több millió forintot nyertek.

A végtörlesztő ügyfelek néhány százaléka kért eddig elszámolást - tette hozzá. Azon hiteleknél, amelyeket a bank már felmondott és követeléskezelőre engedményezett, a pénzügyi intézménynek az engedményezés napjáig el kell készítenie az elszámolást, és az ügyfélnek kell kérnie a követeléskezelőtől az elszámolás érvényesítését - ismertette az alelnök.

Forrás:MTI

A rovat további hírei: Belföld

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

Vírus: 3876 fő fertőzött – Fejérben eggyel nőtt az esetszám

2020. május 31. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3876 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, 2 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – tegnap óta eggyel növekedett, 371 az esetszám. 

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

Járvány: 3867 fő fertőzött – Fejérben nem nőtt az esetszám

2020. május 30. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3867 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 7 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régiónak számít – ám tegnap óta nem nőtt, továbbra is 370 az esetszám. 

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

Koronavírus: 3841 fő fertőzött – Fejérben egy fővel emelkedett az esetszám

2020. május 29. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3841 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 8 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a vörös zónában fertőzött régió – egy fővel emelkedett, 370 az esetszám. 

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

Járvány: 3816 fő fertőzött – Fejér megyében nem növekedett az esetszám

2020. május 28. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Emelkedett az áldozatok száma is, újabb 4 krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 369 maradt esetszám.

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

A vírus és a gazdaság: csak a bizonytalanság biztos

2020. május 27. (szerda)

Romló üzleti helyzetről, súlyos recessziós várakozásokról tanúskodik az MKIK Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet áprilisi vállalati konjunktúrafelvétele. Itt az összes fontos eredmény – a helyzetkép lesújtó, lényegében minden negatív csúcs megdőlt. 

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

2020. május 27. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám. 

Járvány: 3771 fő fertőzött – Fejér megyében nem nőtt az esetszám

Járvány: 3771 fő fertőzött – Fejér megyében nem nőtt az esetszám

2020. május 26. (kedd)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 8 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 368 maradt esetszám.