Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Virágvasárnap: az utolsó út szamárháton…

Várkonyi Balázs - 2015. március 29. 8:36

„Mitőte van kereszt a szamár hátán?” – kezd a legendamesébe a moldvai asszony, és varázslatos csángó-magyar nyelvén kibontja a történetet.

Kereszt? – kérdezhetne vissza a parlagi szamarat sosem látott városi gyerek, de aki már látott, az tudja: a jószág gerincélén fekete csík fut, és azt föntebb egy másik csík metszi. Vállkereszt – mondja a szamártanász. A rajzolat a Krisztus-hívők jelképének, a keresztnek pontos mása.

És hogy „mitőte” – vagyis mióta, milyen időktől való ez a keresztviselet? A szépszavú mesemondó elbeszéléséből megtudjuk. A gyermek Jézust és édesanyját, Máriát szamárháton menekítette Heródes katonái elől József Egyiptomba. A vész múltával ugyanígy vitte vissza őket Názáretbe. Jézus a megérkezéskor azt mondta a szamárnak: köszönöm hogy hazahoztál – és jelet rajzolt az állat hátára. A jel megmaradt. A hűség keresztje…

Szép ez, mint minden őslegenda.

A szamár fontos szerepet kap Jézus Jeruzsálembe vonulásakor is: szamárháton érkezik, s ez az egyszerűség jelképvilágát sugallja. E napot, a nagyböjt utolsó hetének kezdetét az egyház Virágvasárnap néven emelte ünneppé. Krisztust azon a vasárnapon éljenző tömeg fogadta a városban. Az emberek ágakat törtek a fákról, tiszteletük jeléül eléje szórták. „Áldott, ki az Úr nevében jön! Hozsanna a magasságban!” – kiáltozták, és pálmaágakat lengettek. A pálmaág, ridegebb éghajlatú vidékeken a barka, azóta is a béke szimbóluma.

A Megváltó sorsa azonban, tudjuk, nem a békesség szellemében teljesedik be. Csak néhány nap választja el már a végső, szenvedésekkel teli gyalogúttól és a kereszthaláltól. Templomainkban virágvasárnapon barkás bevonulást, barkaszentelést, körmenetet tartanak. A szertartás része a passióéneklés, vagyis a szenvedéstörténet felidézése. Ez a nagyhétre való lelki ráhangolódást hivatott segíteni. Húsvét népi szokásrendszerébe egyébként sok színes elem is beépült. A fűzfabarka kibomlása a tavasz első jeleinek egyike, ezért is volt egykor szokás a virágvasárnapi zöldág-hordás, a téltemető kiszejárás, a fiatal lányok termékenységvarázsló vesszőzése – a villőzés –, vagy a moldvai csángóknál a fűzfasípppal való tavaszébresztés.

Fotó: internet

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: az uszoda építésének története

DSTV: az uszoda építésének története

2024. ápr. 30.

Különleges műtárggyal folytatódott az Intercisa Múzeum sorozata, derül ki a DSTV összeállításából. Az uszoda építéséért járt emlékplakett nyomán a létesítmény születésének hétterét is felelevenítette Hodik Mónika történész-muzeológus. Hangkép.

DSTV: különleges festmények

DSTV: különleges festmények

2024. ápr. 29.

Rendhagyó kiállítást láthattak a vendégek a Bartók Kamaraszínház aulájában, derül ki a DSTV összeállításából. Wild-Zentai Mariann művei nemcsak születési körülményeik miatt érdemesek a figyelemre – az alkotói szándék is különlegessé teszi azokat. Hangkép.

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

Remek hangulat, kiváló program és szép siker a Jótékonysági pedagóguskoncerten (galériával)

2024. ápr. 26.

A város egyik legszebb hagyománnyal bíró közösségi kezdeményezéséhez méltó nívót hozott az immár 27. Jótékonysági pedagóguskoncert. Lelkes közreműködők, büszkeségre okot adó kínálat – nem lehetett más a vége: vastaps, nagy siker!

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

DSTV: új bemutatóra készül a Bartók társulata

2024. ápr. 25.

Molnár Ferenc színművével, A farkas című darabbal folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A produkció érdekessége, hogy jobbára fiatalokból álló alkotócsapat viszi színre a művet Ágoston Péter rendezésében. Hangkép.

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.