Nemzetek Csatája: ütős programmal készülnek

spigott - 2015. május 4. 7:28

Soha nem látott erejű mezőnyt, kemény pofonokat, látványt és hatalmas küzdelmet… Ennyit és még ennél is többet ígér a Nemzetek Csatája elnevezésű küzdősport gála, melyet június 27-én rendeznek a Dózsa MoziCentrum előtti téren, több dunaújvárosi fellépővel is fűszerezve.

Még nem rendeztek Dunaújvárosban olyan komolynak ígérkező küzdősport gálát, melyre nem egészen két hónap múlva, egy igazán rendhagyónak számító helyszínen kerül sor. A Dózsa mozi előtti tér ad ugyanis otthont június 27-én a "Nemzetek Csatája" elnevezésű, s a remények szerint hagyományteremtő jellegű gálának, melyen négyfajta szabályrendszer (kick-box, muay thai, profi box és K1) összesen tizennégy összecsapásán szurkolhatnak a kilátogató sportbarátok.

 

A 1996-ban alapított Sukothai Team Thai Box Egyesület vezetője, Rozman István, valamint kollégái gondoltak egy merészet a közelmúltban, s elhatározták, hogy egy rendkívül nívós, látványos rendezvénnyel kedveskednek városunk sportszerető közvéleményének, méghozzá az eddigi versenyeiktől eltérően ezúttal nem teremben, hanem a szabad ég alatt. Az ötlet szárba szökkenését tettek követték, s bár kérdőjelek azért még akadnak, ma már biztosan kijelenthető, hogy soha nem látott erős mezőny vág neki a "Nemzetek Csatája" fantázianévre hallgató gálának a mozi előtti téren, méghozzá a világ egyik legnagyobb küzdősport szervezete, a World Kickboxing Feredation (WKF) égisze alatt.
A nem mindennapi gála főszervezőjére igen komoly feladat hárul, hiszen amellett, hogy a WKF profi szakágának elnöki tisztét is betölti, nem csak a szervezésből kell maximálisan kivennie a részét, hanem a viadalon résztvevő dunaújvárosi versenyzők felkészítéséből is. Rozman István napjai nem telnek unalmasan, de mint azt érdeklődésünkre elárulta, nagy örömmel vágott neki a megméretés tető alá hozásának, mely a remények szerint rengeteg izgalommal, s látvánnyal kedveskedik majd viadalra kilátogatóknak.

 

- A júniusi gála megrendezésével egyértelműen az volt a célunk, hogy egy rendkívül nívós, több szabályrendszer versenyzőit felvonultató mezőnyt hozzunk el Dunaújvárosba, s úgy gondolom, hogy ez sikerült is, hiszen a fellépők számát, a körítést, valamint résztvevő versenyzőket tekintve még nem volt városunkban ilyen volumenű küzdősport rendezvény. A mozi előtti tér szintén ad egyfajta különlegességet viadalnak, s igyekszünk olyan versenyzőket meghívni a rendezvényre, akik miatt érdemes lesz kilátogatni a Nemzetek Csatájára minden érdeklődőnek. A tizennégy mérkőzésből álló gála két részből áll majd: a felvezető meccseket követi a főprogram, ahol több dunaújvárosi versenyző lép a kötelek közé kick-box, muay thai, profi box és K1 szabályrendszerben. Az előmeccsek is igen keménynek ígérkeznek, de az igai látványosságot az esti program ígéri, ahol többe közt egy női kick-box címmérkőzésre is sor kerül majd. Mindez ráadásul ingyenesen lesz megtekinthető, mivel minket nem a profitszerzés irányít, hanem elsősorban az, hogy megtöltsük a mozi előtti teret és sportszerű, de rettenetesen kemény küzdelmeket hozó találkozókkal szerezzünk egy sokáig emlékezetes estét a dunaújvárosi embereknek. Ezzel együtt nem lehet megkerülni az anyagi kérdéseket sem: az önkormányzat és egyéb támogatóink nagyon sok segítséget nyújtanak a rendezés megkönnyítésében, de továbbra is várjuk azon cégek, magánszemélyek jelentkezését, akik anyagilag is hozzájárulnának szervezők kemény munkájához.

A júniusi gálán kiemelt szerep jut majd a Sukothai Team Thai Boksz Egyesület kötelékében ringbe lépő harcosoknak, akik között több ismerős névvel is találkozhatunk. Városunk kick-box világbajnoka, Muskotály Bálint közel két év kihagyás után tér vissza a szorítóba, s rajta kívül Szeri Attila, Szappanos Dávid, Friedl Martin, valamint Sulák "Csubi" András minél jobb szerepléséért is szoríthatunk. Méghozzá egzotikus, erős vetélytársakkal szemben, vagyis egyik versenyzőnkre sem vár könnyű feladat - ezt erősítette meg Rozman István is.
- Mint azt már korábban említettem, igyekeztünk erős, jó ellenfeleket meghívni a gálára. volt válogatott kerettag ökölvívónk, Sulák András thaiföldi ellenféllel szemben méreti meg magát, Bálintra egy afgán srác vár, míg Attila vetélytársa – a tervek szerint – egy afrikai versenyző lesz Ugandából. Az ő esete azonban speciális, hiszen sok függ attól, megkapja-e a vízumot, de igyekszünk mindenre felkészülni, vagyis olyan nem fordulhat elő, hogy valakinek elmaradjon a mérkőzése azért, mert nincs ellenfele. A célunk az, hogy a gála előtt legkésőbb három héttel már végleges legyen a mezőny, s mindenki pontosan tudja, hogy ki ellen lép a kötelek közé. Már csak azért is, mert ez jelentősen megkönnyítené a felkészülést, ráadásul az edzések véghajrájában én is szeretnék a versenyzőim mellett lenni, s felügyelni a munkájukat, hiszen mindenkire rendkívül kemény feladat vár majd június végén, igazi háborúra számítunk ezúttal is a kötelek között.
Edzőjük szerint tehát nagyon erős ellenfelek várnak a gála dunaújvárosi szereplőire, akik közül Muskotály Bálint K1, Szeri Attila muay thai, míg Sulák András profi box szabályrendszerben méreti meg magát. Versenyzőink lelkiismeretesen, nagy kedvvel és kiváló hangulatban készülnek a gálára, melyen nem csak magukban bíznak, hanem abban is, hogy a dunaújvárosi közönség támogatását élvezve mindannyian győztesen hagyják el a szorítót.

 

Sulák András helyzetét nehezíti, hogy legutóbbi, márciusi mérkőzésén állkapocstörést szenvedett, felépülése azonban kiváló ütemben halad, jelenleg napi egy edzéssel készül, ám a közeljövőben megduplázza a penzumot, hogy a kesztyűs edzések, valamint a júniusi fellépése idejére a lehető legjobb formába hozza magát fizikailag és technikailag is. Bálint az elmúlt két évben nem lépett kötelek közé hivatalos versenyen, ám ezidő alatt is karban tartotta magát, edzésekre járt, ráadásul olyan tudással és rutinnal rendelkezik, ami miatt egyáltalán nem kell félteni afgán vetélytársa ellenében sem.
Szeri Attilára vár talán a legkeményebb feladat, hiszen a muay thai szabályrendszerben az elfogadott ökölvívó technikák mellett használható a térd és a könyök is, s szinte az egész testfelület támadható egy-egy mérkőzésen. Mint azt érdeklődésünkre elárulta, társaihoz hasonlóan ő is komoly erőbedobással készül a versenyre: Rozman István irányítása mellett, Somogyi Csaba és Borsos Attila segítségével jelenleg az erőfejlesztésen, az állóképesség növelésén van a fő hangsúly, melyet a technikai elemek erősítése követ majd. A céljuk elsősorban a hatékonyság növelése lesz, hiszen ebben a szabályrendszerben is eldöntheti az adott mérkőzést egy-egy jól kivitelezett rúgás, vagy könyökütés. Rozman István szerint azonban a Sukothai Team Thai Box Egyesület minden versenyzője maximálisan felkészül a harcokra a "Nemzetek Csatájáig", mert mindannyian győzelmekkel szeretnének örömet okozni a Dózsa mozi előtti teret remélhetőleg színültig megtöltő szurkolóknak.

A rovat további hírei: Sport

Szép hazai siker az NB II-ben

Szép hazai siker az NB II-ben

2024. máj. 02.

Riasztó első tíz perc után remek játékkal aratott győzelmet a DKKA U21-es csapata a budaörsiek korosztályos gárdája ellen az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Hajduék első lépése az olimpia felé

Hajduék első lépése az olimpia felé

2024. máj. 02.

Óriási fölénnyel nyerte meg Hajdu Jonatán és Adolf Balázs párosa a kenu kettesek 500 méteres futamát a szolnoki válogató szerdai versenynapján.

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

Fényes maratoni érmek az évadnyitóról

2024. máj. 01.

Összesen hét dobogós helyezéssel, az összesített éremtábla ötödik helyével zárták kaposvári versenyüket a DKSE kajak-kenu szakosztályának ifjú versenyzői.

Eb-indulást ért a bajnoki arany

Eb-indulást ért a bajnoki arany

2024. ápr. 30.

Minden ellenfelét magabiztosan legyőzve szerzett aranyérmet az abonyi U17-es bajnokságon Pupp Viktória, a DKSE tehetséges birkózója.

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

Torna Eb: edzettek a lányok Riminiben

2024. ápr. 30.

Túl van első, átmozgató edzésén a Székely Zója, Mayer Gréta, Makai Lilla, Szilágyi Nikolett, Péter Sára összeállítású magyar tornász válogatott.

Értékes döntetlen a felnőttek között

Értékes döntetlen a felnőttek között

2024. ápr. 29.

Fordulatos csatában ért el 25-25-ös döntetlent a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia U21-es csapata a Tököl vendégeként az NB II-es felnőtt bajnokságban.

Nyolc között az ifik

Nyolc között az ifik

2024. ápr. 29.

A Polo SC ellen aratott magabiztos, tizenegy gólos győzelemmel jutott be a rájátszásba a DFVE ifjúsági leány vízilabda csapata.