A küldetés

2015. június 21. (vasárnap) 14:46 - Várkonyi Balázs

Nekiindult. Előtte kétszázharminchat kilométer. Meleg volt, fáradságos út várt rá, de a feladatot teljesítenie kellett. Fogadalom kötötte. Igaz, csak magának tartozott ezzel, de így tán erősebb volt a parancs. Mert belülről jött.

A küldeményt gondosan óvta, vizes papírtörlővel jól bebugyolálta, hogy bírja a hőséget. Néha megvizsgálta – miden rendben. Ahová viszi, ott a fák lombkoronája tán megóvja majd a tűző naptól, csak addig tartson ki. Úgy tűnt neki, hogy amit visz, az jobban bírja a meleget, mint jómaga.

Órák múlva érkezett meg a távoli városba. Végigjárta a rég koptatott utcákat. Bekukkantott a Fehérek templomába, elidőzött egy-egy ház előtt, a málló emléktáblákra rótt sorokat betűzgette. Leereszkedett a Duna-partra. Hosszan elnézte a szaladó vizet. Emlékezett. A múltban járt. Aztán visszatért a jelenbe. A főtéren, meg a vasvirágos piackapunál és a Szentháromság-szobornál is készített néhány fotót, ki tudja, mikor jár erre ismét…

Alsóváros felé vette az útját. Oda szólította ezen a napon a fogadalma. A ligeten át jutott el a küldetése pontjára, ahol az akác- meg kőrisfák között mindig nagy a csönd. A Mindenki keresztje előtt megállt egy percre. Onnét már csak néhány lépést kellett tennie, és a végcélnál volt. Kicsomagolta a védőburkából a küldeményt, s a hatalmas kőlapra helyezte. Arra, amely alatt a nagyszülők, meg azok szülei és nagyszülei nyugszanak. Összekulcsolta a kezeit.

Az aznapi feladata itt befejeződött. Az esküvő utáni harmadik napon a menyasszonyi csokor az ősök sírjára került. A fogadalmának megfelelően.

A rovat további hírei: Mesél a múlt

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

Dunaújváros mesél: "Épül a vasmű kikötője"

2020. augusztus 09. (vasárnap)

Újabb szép tematikus találattal kényeztette olvasóit a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog: 1951-es riportot közöl az Élet és Tudomány lapjából. A téma a dunaújvárosi kikötő építése – szemelvények következnek itt, de az egész írást jó szívvel ajánlom!

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

DunaújvárosMesélPontHu: Sztálinváros, Dózsa-filmszínház [sic!]

2020. július 21. (kedd)

Aktuális telitalálattal ünnepelte "Dózsa" újranyitását a DunaújvárosMesélPontHu blog is – a gazdag várostörténeti gyűjtemény egy "hőskor" riporttal eleveníti fel az intézmény történetének kezdeteit. Szemelvények itt – de ajánlom a teljes állományt!

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

Dunaújváros mesél: Skanzen a "kapuban"

2020. július 12. (vasárnap)

Újabb szép találattal, az ISD Dunaferr Zrt. főkapuja melletti kiserdőben megbújó ipartörténeti gyűjteményről szóló írással kényeztette követőit a DunaújvárosMesélPontHu. Most néhány jellemző szemelvény következik – de az egész összeállítást jó szívvel ajánlom!

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

A "Dunaújváros" Dunaújvárosban

2020. július 05. (vasárnap)

Ezúttal tematikus összeállítással kedveskedett követőinek a DunaújvárosMesélPontHu: a várostörténeti blog kollekciójának fókuszába a Dunaújváros nevű hajó került. Szemelvények itt – de az egész összeállítás remek, jó szívvel ajánlom!

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

Dunaújváros mesél: Út a vasmű freskójáig

2020. június 24. (szerda)

Szépséges találattal folytatódott a DunaújvárosMesélPontHu várostörténeti blog sorozata: a Népszabadság 1970-es lapszámában Domanovszky Endre festőművész elevenítette fel a Dunai Vasmű főbejáratát ékítő freskó születésének körülményeit. Szemelvények kedvcsinálókét – de ajánljuk a teljes összegzést!

Dunaújváros mesél: Új kikötő

Dunaújváros mesél: Új kikötő

2020. június 17. (szerda)

Remek korabeli riportot "talált" a DunaújvárosMesélPontHu – a Béke és Szabadság című képes hetilap hasábjain 1954-ben napvilágot összegzés az új kikötő életébe nyújt bepillantást – szokás szerint néhány kedvcsináló részlet következik, de jó szívvel ajánljuk az egész elolvasását is!

 Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

Dunaújváros 70: remek online összeállítással jelentkezett a József Attila Könyvtár

2020. május 05. (kedd)

Visszaemlékezések, remek képek és fontos dokumentumok, hangképes összeállítással koronázva – pazar kollekcióval ünnepelte a városépítés kezdetének 70. évfordulóját az intézmény. A végén a film kötelező darab minden lokálpatriótának!