Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

A küldetés

Várkonyi Balázs - 2015. június 21. 14:46

Nekiindult. Előtte kétszázharminchat kilométer. Meleg volt, fáradságos út várt rá, de a feladatot teljesítenie kellett. Fogadalom kötötte. Igaz, csak magának tartozott ezzel, de így tán erősebb volt a parancs. Mert belülről jött.

A küldeményt gondosan óvta, vizes papírtörlővel jól bebugyolálta, hogy bírja a hőséget. Néha megvizsgálta – miden rendben. Ahová viszi, ott a fák lombkoronája tán megóvja majd a tűző naptól, csak addig tartson ki. Úgy tűnt neki, hogy amit visz, az jobban bírja a meleget, mint jómaga.

Órák múlva érkezett meg a távoli városba. Végigjárta a rég koptatott utcákat. Bekukkantott a Fehérek templomába, elidőzött egy-egy ház előtt, a málló emléktáblákra rótt sorokat betűzgette. Leereszkedett a Duna-partra. Hosszan elnézte a szaladó vizet. Emlékezett. A múltban járt. Aztán visszatért a jelenbe. A főtéren, meg a vasvirágos piackapunál és a Szentháromság-szobornál is készített néhány fotót, ki tudja, mikor jár erre ismét…

Alsóváros felé vette az útját. Oda szólította ezen a napon a fogadalma. A ligeten át jutott el a küldetése pontjára, ahol az akác- meg kőrisfák között mindig nagy a csönd. A Mindenki keresztje előtt megállt egy percre. Onnét már csak néhány lépést kellett tennie, és a végcélnál volt. Kicsomagolta a védőburkából a küldeményt, s a hatalmas kőlapra helyezte. Arra, amely alatt a nagyszülők, meg azok szülei és nagyszülei nyugszanak. Összekulcsolta a kezeit.

Az aznapi feladata itt befejeződött. Az esküvő utáni harmadik napon a menyasszonyi csokor az ősök sírjára került. A fogadalmának megfelelően.

A rovat további hírei: Kultúra

A magyar kultúra napja: megemlékezés és ünnepség

A magyar kultúra napja: megemlékezés és ünnepség

2022. jan. 22.

Jeles napra emlékezünk ma, de a szokásos, díjátadóval koronázandó ünnepség hétfőn lesz, adta hírül a város hivatalos oldalán megjelent összegzés.

DSTV: kvíz a kultúra napján

DSTV: kvíz a kultúra napján

2022. jan. 22.

Különleges megméretéssel készült a magyar kultúra napjára a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből; az intézmény közösségi oldalán ma óránként jelenik meg egy-egy kérdés – és nagyon várják a válaszokat! Hangkép.

DSTV: a szentté válás útja

DSTV: a szentté válás útja

2022. jan. 21.

Árpád-házi Szent Margit halálának évfordulójára emlékezett a DSTV összeállítása. A jeles vallástörténeti személyiség élete és a szentté válás misztériuma került a fókuszba. Hangkép.
 

"A tavasz ébredése" – új bemutatóra készül a Bartók társulata (galériával)

"A tavasz ébredése" – új bemutatóra készül a Bartók társulata (galériával)

2022. jan. 20.

"Bizarr, átkosan buja színdarab, amely kibontja gyászos, mérgesen-édes illatú virágát." – Kosztolányi Dezső írta e varázslatos mondatot Frank Wedekind drámájáról. Gólyamese helyett a Bartókban. 

DSTV: különleges kép készül a gyermekkönyvtárban

DSTV: különleges kép készül a gyermekkönyvtárban

2022. jan. 20.

Nem mindennapi kezdeményezés valósul meg a József Attila Könyvtár gyermekrészlegében, derül ki a DSTV összegzéséből. A meseirodalom ihlette képpel régre visszanyúló terv válik valóra. Hangkép.

DSTV: Róma mindennapi kincsei a múzeumban

DSTV: Róma mindennapi kincsei a múzeumban

2022. jan. 18.

Különleges kincsek lettek a hónap műtárgyai az Intercisa Múzeumban, derül ki a DSTV összegzéséből. A leletek a szövéshez használt eszközök voltak – a római kori mindennapok tárgyi emlékeiről Buza Andrea régész-muzeológus mesélt. Hangkép.

DSTV: színes kínálattal csalogat az MMK

DSTV: színes kínálattal csalogat az MMK

2022. jan. 17.

Idén is gazdag programot kínál a városlakóknak a Munkásművelődési Központ, derül ki a DSTV összegzéséből. A vírus veszélyhelyzet persze még beleszólhat, de sok-sok érdekességgel várják a közönséget. Hangkép.