Dunaújváros Hetilap

Inkiubátorház a volt szovjet laktanyánál - igény van az ipari bővítésre

Molnár Emese - 2015. június 15. 7:33

Dunaújváros 7,4 milliárd forint támogatást fordíthat a mostani uniós pénzügyi ciklusban fejlesztésre. Ehhez első körben elkészítette a területfejlesztési stratégiát, amelyet a kormány jóvá is hagyott. Az elkövetkezendő időszak feladata, hogy pontosítsák, részletesen is kidolgozzák annak elemeit.

A 7,4 milliárd forintból mintegy 1,3 milliárd forintot tenne ki az Innopark fejlesztése. Az elképzelésekről Rauf Norberttel, a cég márciusában kinevezett ügyvezetőjével beszélgettünk.

Alapvető célunk a város és a térség gazdaságfejlesztése. Felmértük az igényeket, és ezek alapján megépítenénk egy második inkubátorházat a volt orosz laktanya romos épületének felújításával. Valamint, a jelenleg tanulóautós pályaként használt területen egy vállalkozói csarnokot hoznánk létre. Ezeket az önkormányzattal egyeztetve dolgoztuk ki, az önkormányzat is nyújtja majd be a pályázatot hozzá. Idén őszre várjuk a pályázat kiírását. Véleményem szerint az elbírálás, a közbeszerzés lefoglalná a jövő évet, a kivitelezési munkálatok 2017-ben kezdődhetnének el.

Jelenleg mekkora a mostani inkubátorház kihasználtsága? Milyen igények merültek fel?

Tavaly még körülbelül 30 százalékos volt a kihasználtság. Ám érezhető, hogy kezd élénkülni a gazdaság, a vállalkozói, befektetési kedv, és mára 70 százalékra nőtt ez a szám, közel kilencven személy dolgozik itt nap, mint nap. Most is újabb cég költözik be, egy holland vállalkozás, amely mezőgazdasági termények karbonizációjával foglalkozik. A cégek összetétele vegyes, helyiek, környékbeliek, külföldiek, vannak újonnan alakult és régebbi vállalkozások, kisiparosok. A profiljaik széles skálán mozognak, a textilipartól kezdve a vendéglátáson át a szolgáltatási szektorig. Ők mind bérlők, irodahelyiségeket bérelnek tőlünk. Azt tapasztaljuk, hogy ennél sokkal nagyobb lenne a kihasználtságunk, ha több ipari helyiség lenne. Jelenleg az inkubátorház alsó szintjén vannak kifejezetten ipari műhelyeknek megfelelő helyek, ezek mind foglaltak. Ezért is tervezzük, hogy egy 3 ezer négyzetméteres ipari csarnokot hozunk létre, valamint a mostanihoz hasonló másik inkubátorházat ipari célokra.

Mi a helyzet az Északi-Iparterület földterületeivel?

Az Innoparkhoz mintegy 50 hektáros terület tartozik. Szinte az összes beépíthető területet eladtuk befektetőknek, még van körülbelül hat hektár eladható. Ezen kívül van néhány hektár olyan területünk is, amelyeket rendbe kell hoznunk olyan állapotba, hogy eladhatóak legyenek, elsősorban tereprendezés szükséges. Fontos feladatunk, hogy az ipari park külleméről is gondoskodjunk. Egy hónapja bekapcsolódtunk a közfoglalkoztatási programba, jelenleg hárman végzik a zöldterületek karbantartását, de később szeretnénk növelni a közfoglalkoztatottak számát. Az 1,3 milliárd forintos fejlesztéssel parkolókat, közlekedő utakat, a Magyar útról egy új becsatlakozó utat is építenénk. Vannak olyan cégeink is, akik már kinőtték magukat, bővíteni szeretnének, és területre van szükségük.

Hogyan kezdett el a területfejlesztéssel foglalkozni? Mit tapasztal, mire lenne szükség újabb befektetőkhöz?

Az eredeti szakmám villamosmérnök. Daruszentmiklós polgármestereként is fontos számomra a területfejlesztés, ez is a feladatom a pályázatokkal egyetemben, amelyeket a megírástól kezdve a megvalósításukig végzek. Korábban az épülő M6-os autópálya mellett jelöltünk ki iparterületeket, meg is telepedett ott egy osztrák cég. Nekünk, Daruszentmiklóson nincsenek saját területeink, általában mind magánkézben van. Szeretnénk, ha Dunaújváros több olyan földterületet vásárolna akár állami segítséggel, amit később hasznosíthat, amely több befektetőt hozna.  Nagy igény van rá, hiszen heti rendszerességgel keresnek meg minket, általában 3-4 hektáros terület érdekli a befektetőket. Próbálják kihasználni Dunaújváros lehetőségeit, a logisztikai, stratégiai adottságait.

 

Munkahelyteremtés a város támogatásával
Az önkormányzat pályázatot írt ki új munkahelyek támogatására a foglalkoztatottság növelése és a munkanélküliség csökkentése érdekében. Ötven millió forintos keretösszeget különítettek el erre a célra, amelyre Dunaújváros területén székhellyel rendelkező mikro-, kis- és középvállalkozások, szövetkezetek, vállalkozók pályázhatnak. Legutóbb két vállalkozás pályázata is támogató bírálatot kapott a közgyűléstől. Ahogy Rauf Norberttől, a pályázatok kezelését végző Innopark ügyvezetőjétől megtudtuk, az egyik pályázó a Sifeko Kft, amely eddig is folyamatosan fejlesztette cégét, már újabb területre is beadta igényét. A másik pályázó egy pecsenyesütőt, büfét épít az inkubátorházban. – Ők már el is kezdték a bérbe vett helyiség átalakítását. Eddig nem volt ilyen jellegű szolgáltatás az Innopark területén, szükség is volt rá. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy később menü jellegű étkeztetést is megvalósítson- mondta Rauf Norbert.

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!