Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Mária-ünnep és magyarságtudat

Pálinkás István - 2015. augusztus 11. 7:32

Augusztusban két nagyon fontos ünnepünk van, amelyek a magyarságunkhoz, a kereszténységhez köthetők, de talán nem mindenki ismeri ezek jelentőségét. Az ünnepekről Kovács István görög-katolikus parókussal beszélgettünk az óvárosi kápolnában.

Gyertyagyújtással, hálát adva az eddigi történéseknek, s mindannak, ami által a megújulás külsőleg és belsőleg is folytatódhat augusztusban is a dunaújvárosi közösségben.

Fontos keresztény ünnepeink előtt vagyunk, amelyek közösségformálóak

Ünnepsorozat kezdődik. Augusztus 6-a az Úrszínváltozás ünnepe, amikor Jézus Krisztus kinyilvánítja, megmutatja három tanítványának, Jakabnak, Jánosnak és Péternek a saját istenségét. Felmennek a Tábor hegyére és ott hirtelen „színében elváltozik”, megjelenik mellette két másik alak.

A tanítványok Mózessel és Illéssel azonosítják ezt a két alakot, ahogy a Szentírás is ír róluk. A tanítványok reakciója fontos számunkra: „Uram, jó nekünk itt lenni.”. Azaz, az embernek jó az Isten létében, jelenlétében élni. Lehet, hogy ez a szétszórt, mindenfelé kapkodó világ rájöhetne, az Istennel együtt jobb élni.

Aztán következik Nagyboldogasszony ünnepe

Valóban, augusztus 15-én van a napja, ez a magyarságunknak egy hatalmas nagy ünnepe. Az Istenszülő elhunytjának, Szűz Mária ünnepe. Naptárunkban elszenderedést írunk. Szent István királyunk, amikor a kereszténység útján próbál tovább járni uralkodásában, akkor az Istenszülőnek ajánlja fel egész magyarságunkat. Ezen a napon. Igen, nem augusztus 20-a, hanem 15-e, Nagyboldogasszony napja ez. A gyász nemzetünk életében az, hogy minden más körülöttünk élő nép nemzeti ünnepei közt ez nagy ünnep, munkaszüneti nap.

Nálunk augusztus 20-a lett Szent István király ünnepe, valahogy a másik sínylődik. Ha megnézzük a zivataros századokat, hányszor elpusztulhattunk volna és mégsem történt meg, mert az Istenszülő könyörög érettünk, magyarokért. Természetesen augusztus 20-a csodálatos ünnep, megünnepeljük magyarságunkat, nemzetünket, államalapításunkat. Ügyeljünk, hogy alapvetően nem a tűzijáték a fontos, hanem amit érzünk mindenféle szélsőségek nélkül. Magyarságtudat, amit minden itt élőnek éreznie kellene. Nagyon bízom abban, hogy ezt átadjuk, megtanítjuk mi, szülők gyermekeinknek.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.