Közel három milliárd forint tehetséggondozásra

Molnár Emese - 2015. szeptember 8. 18:38

Tanévnyitó értekezletet tartott a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerülete. Moravecz Attila, a tankerület igazgatója a megújult közgyűlési terembe hívta össze a város és tizenhét környező település általános iskolájának vezetését (amelyek a dunaújvárosi tankerülethez tartoznak).

Az új tanévre vonatkozó szakmai felvetésekről, tervekről tájékoztatta a pedagógusokat.

Az értekezlet elején Cserna Gábor polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Elsőként a pedagógusok életpályamodelljéről beszélt.

- Bevezetésével a kormány célja az volt, hogy a megalázóan keveset kereső pedagógusok egzisztenciáján javítson, hiszen ha azt mondjuk, hogy a mi jövőnk a gyermek, az ország gazdasági felemelkedése gyermekeink tudásán is múlik, akkor az oktatás-nevelés kulcsszereplője, a pedagógus, az őt megillető értelmiségi lét színvonalán kell éljen- kezdte a polgármester.

Idén szeptembertől már harmadszorra kapnak béremelést a tanárok, amelyre meg is van költségvetési fedezet. Cserna Gábor hozzátette, a fizetések a következő években is emelkednek, így 2017 szeptemberére az átlagos növekedés meghaladja majd a 40 százalékot. Mint mondta, fontos kormányzati cél az is, hogy csökkenjenek a családok tanévkezdéssel kapcsolatos kiadásai, így az idei tanévben minden első, második, harmadik osztályos általános iskolás kisgyermek ingyen kapta meg a tankönyveit. Két év múlva pedig valamennyi általános iskolás gyermek ingyen jut hozzá a tankönyveihez a tervek szerint. Ezen kívül sok család kedvezményesen vásárolhatta meg a tankönyvcsomagot.

 - Tudom, az iskola sikerét sok mindenen lehet mérni, de az igazi siker mégis csak a családokkal összefogva megtanítani a gyermekeket arra, hogy biztos alapokra építkezve tudjanak szabadon, örömmel, felelősségteljesen élni és alkotni az élet bármely területén. Ha elérjük azt, hogy az iskola olyan fiatalokat bocsát ki, akik tisztában vannak képességeikkel, akkor boldogulni fognak az életben. Nemzeti ügy a tehetséges fiatalok megtalálása, mert ők az ország sikerének motorjai lehetnek, és erősítik Magyarország jó hírnevét- hangsúlyozta Cserna Gábor, majd arra hívta fel a pedagógusok figyelmét, hogy a Nemzeti Tehetség Program keretében 2,8 milliárd forint összegben írtak ki pályázatokat a mostani tanévre.

Továbbá, intézmények korszerűsítését, informatikai fejlesztését, illetve a művészetoktatás, a mérés-értékelést, a pedagógiai szakszolgálat fejlesztését célzó pályázatok kiírása is várható. Cserna Gábor arról is beszélt a pedagógusoknak, hogy szakmai egyeztetések után a kormány társadalmi vitára bocsátja a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetésének kérdését. Várhatóan egy hamarosan elinduló köznevelési portálon mondhatnak véleményt a szülők, tanárok, az ország polgárai, hogyan változzon a magyar iskolarendszer.

- Csakis a becsülettel elvégzett munka lehet a célunk, mert eredmények és sikerek másként nem születnek- zárta beszédét a polgármester.

A rovat további hírei: Oktatás

Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

Erasmus+ – jeles projektzárások a Rudasban

2022. okt. 04.

A Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Rudas Közgazdasági Technikuma 2019-ben és 2020-ban nyert el támogatást Erasmus+ pályázatok keretében külföldi szakmai gyakorlat elvégzésére – a nyári programok záróeseményének hétfőn adott otthont a középiskola.

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

Pazar nyitány, színes folytatás a Vasvári-héten

2022. okt. 01.

A magyar népmese napja, illetve az Európai Diáksport Napja elnevezésű kezdeményezés eseményei miatt kezdődött a szokásosnál hamarabb a Vasvári-hét kavalkádja pénteken – a programok hétfőtől folytatódnak.

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

DSTV: tanévnyitó az egyetemen

2022. szep. 10.

Fennállásának 59. tanévét kezdte meg a Dunaújvárosi Egyetem, derül ki a DSTV ünnepi összeállításából. Az intézményben összesen 35 ország diákjai folytatják tanulmányaikat a hőn áhított diploma reményében. Hangkép.
 

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

DSTV: tanévnyitó a Vasváriban (galériával)

2022. szep. 05.

Színes műsorral és az első évfolyamosok köszöntésével kezdődött a tanév a Vasvári iskolában, derül ki a DSTV összegzéséből. A sport tagozatos intézmény új vezetéssel és komoly tervekkel készül a következő időszakra. Hangkép és galéria itt!
 

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

Tanévnyitó ünnepségen köszöntötték a Móricz diákjait

2022. szep. 04.

Augusztus utolsó napján rendezte meg hagyományos évnyitó rendezvényét a Móricz Zsigmond Általános Iskola közössége. Az ünnepségen Pintér Tamás polgármester, Szántó Péter önkormányzati képviselő és Horváthné Ottinger Hajnalka intézményvezető köszöntötte a gyerekeket. 

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

DSTV: tanévkezdés előtt "Csibe napok"

2022. szep. 04.

Több éves hagyomány folytatásáról tudósít a DSTV összeállítása a BIROK Szabó Magda tagintézményéből. A tanévkezdés előtt két napos programra várták a leendő elsősöket, hogy az iskola új nebulói megismerkedhessenek az intézmény hangulatával, közösségével. Hangkép.
 

DSTV: kezdődik a tanév

DSTV: kezdődik a tanév

2022. szep. 01.

Az ősz első napja nem szólhat másról – szép számú gyereksereg kezdi meg az általános iskolai tanulmányait. Készen áll a tanévkezdésre a BIROK Szabó Magda Tagintézményének közössége is, derül ki a DSTV összegzéséből. Hangkép.