Kulisszatitkok – hogyan is épül fel egy rekordkísérlet?

Ónodi Zoltán - 2015. szeptember 1. 17:55

Egy Guiness-rekord kísérlet legkönnyebb része, kitalálni mit is akarunk megdönteni. Persze ez se a legegyszerűbb, ám mégis mire az egész végére érünk, kiderül talán mégis az volt.

Dunaújvárosban ez adott volt, hiszen tavaly kétszáz órán keresztül élesztették újra az ambu bábukat. A nagy sikeren felbuzdulva a szervezők idén egy bulival szerették volna megünnepelni a nagy eseményt. Ám ismerjük már annyira a csapatot, hogy ennyivel ne érjék be. Gulyás Emese, Feth Katalin, Dr. Máté Ágnes, Nagy Attila és Orosz Csaba főszervezők úgy gondolták újra neki kell ugrani, de most nem a kétszáz óra volt a cél. A kiszemelt rekordot még 2013 decemberében Szombathelyen állítotték fel, ahol 150 babán 5 percig mutatták be a szabályos újraélesztés menetét. Ezt jócskán szerette volna megdönteni az újvárosi szervező brigád, hiszen a cél 200 ambubaba egy órán keresztül történő folyamatos újraélesztése volt. Sikerült! A Dózsa Mozi tér ismét egy csoda helyszínéül szolgált.

Hitelesítőként egy „elég nehéz” feladat elé néztünk, 200 bábut figyelni nem kis dolog. A hivatalos jegyzőkönyv elkészítés során a pontos helyszínt, dátumot, időpontot, szervezői gárdát, babák és résztvevők számát (ami lássuk be lehetetlennek tűnő dolog volt) kellett kitöltenünk. Bázisunkat a tér szökőkút felőli oldalán rendezték be, ahol folyamatosan kedveskedtek vízzel, pogácsával. A megbízatásunk akkor lett igazán fontos, amikor a Guiness- rekord biztosa jelezte késni fog a kezdésről, hiszen a hivatalos ténytanúsító jegyzőkönyv alapját az általunk vezetett jegyzőkönyv adta.

Miután Sebestyén István, a világrekord biztosa megérkezett, gyors terepmustrát tartott, egyeztette az adatokat. Majd az egy óra elteltével Orosz Csabával közösen megszámolták a gyakorlóbábukat. Mindeközben Szerecz Róbert a nap műsorvezetője kihangosítva számolta a közönségnek is az éppen aktuális állást. A vége: 180 ambubaba. A rekord akkor vált hivatalossá, amikor a hivatalos jegyzőkönyv és tanúsítvány elkészült, minden tanú aláírta és a biztos lepecsételte a ténytanúsítványt. Az egész napos rendezvényen a fellépők sorát a Fourtissimo koncertje zárta, ami után Sebestyén úr a színpadon hivatalosan is átadta a jegyzőkönyvet a szervező csapatnak, akik megkönnyebbülve pásztázták a tömeget és örömködve ölelték egymást. Vajon lesz folytatás?

A rovat további hírei: Mozaik

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

Újra itt a reptéri szezon, várják a repülni vágyókat

2024. már. 29.

A 6-os útról szemlélve sem volt nagyon feltűnő a dunaújvárosi repülőtér múlt szombati rendkívüli programja – de aki benézett a hangárok környékére, az nagyon is láthatta, óriási nyüzsgés volt, sokan voltak, mindenki tett-vett, pakolt, takarított.

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

Tojásfát állítottak a Kertvárosban (galériával)

2024. már. 28.

Az országban nagyon sok helyen állítanak tojásfát húsvét előtt. Aki Dunaföldváron jár ebben az időszakban, már évek óta gyönyörködhet a főtér egyik különleges ékességében. Pontosan innen jött az ötlet – majd került át a hagyomány Dunaújvárosba is, a Kertvárosba.

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

Hasznos tanácsok, hogy elkerüld a tipikus lazúrozási hibákat!

2024. már. 27.

Számos olyan kisebb-nagyobb munka van egy otthon kialakítása, felújítása során, amelyet magunk is elvégezhetünk, ugyanis nem igényel különösebb szaktudást, speciális szerszámokat és eszközöket. A felületkezelések is ilyenek. (X)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

Széchenyi 70: pompás gála és nagyszerű "Nagy Találkozás" (galériával)

2024. már. 26.

Nagyon szubjektív és nagyon nosztalgikus beszámoló következik, drága olvasók és aranyos mindenki, egyszerűen nem tudok elfogultság nélkül nyilatkozni arról a jubileumi eseménysorról, amivel a 70. születésnapját ünnepelte a Széchenyi István Gimnázium. (Nekem, naná: a Münnich.)

Motorfelújítás profi kivitelben

Motorfelújítás profi kivitelben

2024. már. 26.

Egy veterán autó, vagy annak egy bizonyos részének felújítása nemes feladat, ugyanakkor elképesztően komplex, idő-, pénz-, és energiaigényes folyamat is egyben. (X)

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

Dunaújváros sokkal több mint egy iparváros

2024. már. 26.

Városunk az ország egyik legtöbb zöldfelülettel rendelkező települése, történelme pedig bőven visszanyúlik Sztálinváros építésének kezdetén túlra. Bővelkedünk természeti és kulturális kincsekben, felsorolni is nehéz, hogy mennyi itt a látnivaló, amire büszkék lehetünk. 

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

Amit egy szauna karbantartása, tisztítása kapcsán tudni kell

2024. már. 26.

Ma már nem luxus egy saját otthoni szauna, de fontos ennek precíz elhelyezése és karbantartása. Ehhez szükséges egy vízszintes, teherbíró alap melyen el tudjuk helyezni szaunánkat, és persze fontos az is, hogy az alap elbírja a szauna, valamint a benne tartózkodó személyek súlyát. (X)