Dunaújváros Hetilap

Megérte a sok erőfeszítés

Molnár Emese - 2015. szeptember 10. 18:01

Közfoglalkoztatás, önkéntes- és közérdekű munka, képzések.Mindezzel foglalkozik a helyi roma nemzetiségi önkormányzat és az általa működtetett Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Közhasznú Nonprofit Kft. Mai sajtótájékoztatójuk az elmúlt időszak beszámolójáról, és a köszönetnyilvánításról szólt.

A célunk az, hogy tisztességes adófizető polgárokká váljanak a nálunk foglalkoztatott emberek, hogy átmeneti segítséget nyújtsunk, egyfajta támaszként szolgáljunk ahhoz, hogy ismét a munka világába vezessük vissza őket - erről beszélt Hosszú János, a dunaújvárosi roma nemzetiségi önkormányzat elnöke. Beszámolójából megtudhattuk többek között, hogy az önkormányzat és a DVG Zrt. által olyan megbízásokat kaptak, amellyel a köztisztaság, a közrend területén dolgozhattak, legyen az például a közterületek, parkok, a hatvankilenc buszmegálló, övárkok takarítása. Januártól augusztusig mintegy 2515 köbméter hulladékot, szemetet gyűjtöttek össze a város területén.

A feladatokról hetente egyeztettek a hivatal városüzemeltetési osztályával. Jelenleg tizenkét főállású dolgozója van a DHHF Kft-nek, valamint negyvenkét személynek biztosítanak közfoglalkoztatást és alkalmi munkát. Hetvenhárman közérdekű munkát végeznek illetve élnek az önkéntes munka lehetőségével. Idén október 31-ig ötvenöt főt, jövő év február 12-ig százhuszonkét főt tudnak foglalkoztatni. Az iskolakezdés alkalmával ott vannak az intézmények előtt reggelente, s ha kérik, akkor délutánonként is, és a rendőrséggel közösen a gyermekekre vigyáznak, segítenek a forgalomirányításban. Vagyonvédelmi feladatokat is végeznek a város nyolc intézményénél. Jelenleg huszonnyolc biztonsági őrt foglalkoztatnak, és a DHHF immáron gyakorlati képzőhellyé vált.

Sikertörténetek

Egy másik fontos szerepük az OKJ-s és akkreditált képzések biztosítása.

Balogh Mónika családanya. Mindenképpen munkához szeretett volna jutni, ekkor kereste meg a Hosszú Jánosékat. Első szakmája, a konyhai kisegítő képzés elvégzése után a járási hivatal segítségével gyakorlati helyet biztosítottak neki, s mára főállású alkalmazottá vált az iskolai étkezéssel foglalkozó cégnél.

Toldi Éva a GYES után munkanélküli volt. A nemzetiségi önkormányzatnál keresett munkát. Először takarítóként kezdett dolgozni, alkalmanként a nyilvános illemhelynél is munkálkodott. Aztán elvégezte a parkgondozói tanfolyamot. Elhivatottsága, szorgalma alapján mára főállású dolgozó a Kegyelet Bt-nél.

Hajdu Istvánné, Tündike egyedül neveli gyermekét, korábban elvesztette állását. Közmunkára kérte magát, dolgozni szeretett volna. A nemzetiségi önkormányzatnál volt takarító, dolgozott városőrként, ellenőrként, majd rész vett az óvodai dajka képzésen, s jelenleg ő is új hivatásában dolgozik főállásban.

 

A rovat további hírei: Közélet

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

Széchenyis diák lesz egy napra alpolgármester

2024. már. 25.

Remek alkalmat talált arra a közelmúltban Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester, hogy kihirdesse, ki veheti át tőle a stallumot a város középiskolásai köréből egy teljes napra.