Új helyén a Bánki – országosan is modell-értékű az iskolák együttműködése

2015. szeptember 2. (szerda) 13:30 - Pálinkás István

Elfoglalta új helyét a Dunaújvárosi Főiskola épületrészében a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája. Az intézmény közel 500 tanulójának visszajelzése alapján igazán pozitívak az első élmények.

Elfoglalta új helyét a Dunaújvárosi Főiskola épületrészében a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Gimnáziuma és Szakközépiskolája. Gyöngyössy Csaba iskolaigazgató egyéves megbízással, egy racionális és komoly együttműködésen alapuló döntés nyomán a költözés és az iskolakezdés első napjain van túl az intézménnyel:

Rektori jelenlét!

- Az ütemezés szerint szeptember 1-én megkezdték a tanulók az iskolai évet, a mintegy 495 gyerektől és a kollégáktól kapott visszajelzések igazán pozitívak. Dr. András István rektor úr megtisztelt bennünket jelenlétével a tanévnyitón, és köszöntötte diákjainkat. A tanári kar már korábban megkezdte az átköltözést, hiszen ez egy nagy feladat volt. Szabadságuk megkezdésekor csomagoltak a nyári szünet befejezésével pedig azonnal megkezdődött a berendezkedés. A főiskola stábja nagyon nagy munkát végzett – szervezték, irányították az átköltözést, átalakítást. Nyilván nincsen még minden kép a helyén, de a lényeg, hogy elférünk, és mindenki élvezete az új hely kínálta előnyöket. Az első napon minden osztályban beszélgettem a diákokkal, elmondtam az intézmény elvárásait, s azt is, hogy milyen figyelmet igényel a hely közös használata. Nagyon pozitív véleményeket hallottam. Nyilván a tanár kollégák között is akadtak, akik nehezebben élték meg ezt a változást, kétségeik voltak vajon, hogy férünk majd el. A változások mindig konfliktusokkal járnak, ez is.
-Elférnek?
- Elférünk, az új tanáriba beköltözve már látható volt, hogy minden elfér, a helyére kerül. Látva ezt a Bánki épületénél sokkal korszerűbb helyet, mindenki megnyugodott. A tanműhelyek, gépek átköltöztetése megtörtént. A műszaki átadás – ahogy a tervekben is szerepelt – van még hátra. Még ezt sem nevezném csúszásnak, mert az első héten a diákok munkavédelmi oktatása történik és így az átalakításokkal szinte párhuzamosan érnek össze a történések.

- Gyakorlott vezetőként jellemezné a helyzetet?
- A Bánki életében ez egy új iskolaalapítással ér fel, hiszen mai szóhasználattal élve, a Bánki szoftverállománya költözött most egy kitűnő hardverhez. Az egész együttműködés mögött az a kitűnő gondolat áll - amiről még rektor úr pályázatának írásakor beszéltünk - felismertük azt, hogy közös képzések és közös érdekek vannak. A gépészet és az informatika mind a két intézményben nagyon fontos szerepet játszik. Az elméleti képzésben, a gyakorlati oktatásban a két intézmény együttműködése valóban az országban jelenleg egyedülálló modellként tud megvalósulni. A Technikum városrész egy forgalmasabb részére kerültünk, de a rendőrségi jelenlét kifogástalan. A diákok a szünetekben a főiskola belső udvari részén tartózkodhatnak biztonságosan. Remélem, hogy a költözéssel kapcsolatos kételyek eloszlottak.

A rovat további hírei: Oktatás

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

„GPSZ” kilencedszer, a Gárdonyi először

2019. november 19. (kedd)

Kilencedik alkalommal adott otthont a Dunaújvárosi SZC RUDAS Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma a „GPSZ” névre keresztelt informatikai vetélkedőnek, amelyet városi és városkörnyéki általános iskolások csapatai számára szerveztek meg.

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

Hétfőn kezdődnek a középszintű szóbeli érettségik

2019. november 14. (csütörtök)

Befejeződtek az emelt szintű szóbeli érettségik, hétfőtől elkezdődnek a középszintű vizsgák országszerte - közölte az Oktatási Hivatal (OH) csütörtökön az MTI-vel.          

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

Eredményes konferencia a Tudományos Héten

2019. november 14. (csütörtök)

A Dunaújvárosi Egyetemen javában zajlik a Tudományos Hét, és mint mindig, ilyenkor tartják a házi Tudományos Diákköri Konferenciát is, ami előválogatónak is számít az országos rendezvényre.

Nem lehet pótolni az atomenergiát

Nem lehet pótolni az atomenergiát

2019. november 14. (csütörtök)

Nem lehet pótolni az atomenergiát, mert alaperőművekre szükség van a hálózati ingadozások kiküszöböléséhez - jelentette ki az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa az M1 aktuális csatornán szerdán.

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

Idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma

2019. november 13. (szerda)

Folyatódik a tendencia, idén is jelentősen bővül a diákhitelt felvevők száma - közölte a Diákhitel Központ vezérigazgatója szerdán a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A karbonmentes energiáé a jövő

A karbonmentes energiáé a jövő

2019. november 12. (kedd)

Szakmai nappal, plenáris és szekcióülésekkel kezdődött a Tudomány Hete programsorozat a Dunaújvárosi Egyetemen. A IV. East-West Cohesion konferencia fókuszában idén a karbonmentes energia állt, amelynek fontosságáról hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót a felsőoktatási intézmény könyvtárában.

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

Jelentős változások várhatók a szakképzésben

2019. november 12. (kedd)

Tartalmában és módszertanában is átalakul a szakképzés, juttatásai az ösztöndíjak és a munkaszerződések rendszerén alapulnak majd, és módosul a szakképzésben oktatók jogállása – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára.