Dunaújváros Hetilap

25 éve működik az önkormányzatiság Magyarországon

doszerk - 2015. október 1. 8:12

A magyar rendszerváltás alapvető pillére volt az önkormányzatiság kialakítása, amely azóta is jól működik és folyamatosan ellátja szerepet, mondta Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, az első szabad helyhatósági választások huszonötödik évfordulóján rendezett ünnepségen. 

1990-ben az önkormányzatiság kialakítása a magyar rendszerváltás egyik fő pillére volt, 'amely azóta is működik és folyamatosan ellátja mindazt a szerepet, amelyet megalkotói akkor elképzeltek' – jelentette ki Pogácsás Tibor. Huszonöt évvel ezelőtt a politikai és társadalmi változással új intézményrendszer, többpárti demokrácia jött létre és megteremtődött a helyi ügyek intézésének és irányításának lehetősége is. 'Azt gondoltuk, hogy mindehhez olyan gazdasági változás társul majd, amely néhány éven belül megteremti azokat a pénzügyi alapokat, amelyek biztosítják az új rendszer gazdasági jövőjét és a társadalom teljes támogatását.' Új korszak kezdődött a települések történetében – emlékeztetett: óriási feladat és döntési szabadság került az önkormányzati képviselő-testületek kezébe. 'Nagy lendülettel indultunk, rendkívül sok tervvel, és rendkívül sok lemaradással' - idézte fel.

'Tapasztaltuk azonban, hogy a költségvetés nem volt képes a szükséges forrásokat az igényekhez hozzárendelni' - fogalmazott az államtitkár. Így az állam és az önkormányzatok között a folyamatos feladat és költségvetési viták során alakultak ki a következő évek fejlesztési lehetőségei. Nem volt elég forrás ahhoz, hogy az önkormányzatok minden feladatot el tudjanak látni.

Mindez egyre nagyobb feszültséget generált - emlékeztetett az egykori monori polgármester, hozzáfűzve: már-már az önkormányzatok működésképtelenné válásának veszélye fenyegetett. Ezért a kormányzat lépéseket tett- mutatott rá: 2010-ben történt meg a legnagyobb korrekció a magyar önkormányzatiság történetében. A kormány felismerte: ahhoz, hogy Magyarország meg tudjon felelni az új évezred kihívásainak, az államigazgatás több területén is megújulásra van szükség.

Megtörtént az önkormányzatok adósságállományának konszolidációja, mely az önkormányzatiság történetének legnagyobb szabad forrás juttatása volt - jelentette ki, hozzátéve: ez az intézkedés a települések pénzügyi lehetőségeibe stabilitást hozott, együtt a feladatfinanszírozással. Így a működés alapfeltételei megteremtődtek, és mindez lehetőséget adott arra, hogy a rendszer hosszútávon stabil, fenntartható működést biztosítson - állapította meg.

Az államtitkár szólt arról is: a rendszerváltástól kezdve cél volt, hogy támogassák a civil szervezeteket vagy a lakóhelyükért tenni akaró egyesületeket, 'hiszen elengedhetetlen, hogy a helyben élők magukénak érezzék a települést és mindazt, amit együtt értek el'. Az önkormányzatiság, a települések vezetése az elmúlt 25 évben talán azért tett a legtöbbet. Az, hogy valaki Magyarországon él és itt is marad, nem csupán anyagi kérdés, hanem hogy saját települését magáénak érzi-e vagy sem? – fogalmazott Pogácsás Tibor.

Verebélyi Imre, az Antall-kormány belügyminisztériumának közigazgatási államtitkára az ünnepségen elmondta: történelmi jelentőségű esemény volt a huszonöt esztendővel ezelőtti helyhatósági választás, amellyel 'befejeztük a magyarországi rendszerváltást. Elsők voltunk Kelet-Közép-Európában, akik az Európai Önkormányzati Chartát aláírhattuk. 1992-ben egyedül Magyarországnak engedte meg ezt az Európai Tanács, mivel minden szempontból megfeleltünk az európai szabályoknak - tette hozzá.

Kónya Imre egykori MDF-es belügyminiszter annak fontosságát emelte ki, hogy 1990-ben hosszú távra sikerült kialakítani a demokratikus Magyarország közjogi struktúráját. Rámutatott: az új alaptörvény sem változtatott ezen a közjogi struktúrán, ez is azt mutatja, hogy hosszútávon maradandót alkottunk - emelte ki.

Az ünnepségen az elmúlt évben végzett kimagasló önkormányzati munkáért odaítélt elismeréseket, címzetes főjegyzői címeket ad át Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Pogácsás Tibor.

OrientPress Hírügynökség (OPH)

A rovat további hírei: Közélet

DSTV: meglepetés anyák napjára

DSTV: meglepetés anyák napjára

2024. máj. 12.

A családi kör mellett, többeknek helyett különleges anyák napi ünnepségről számol be a DDTV összeállítása. Szép műsorral köszöntötték az Egyesített Szociális Intézmény és Árpád-házi Szent Erzsébet Idősek Otthonai lakóit hétfőn. Hangkép.
 

És valóban: együtt – egymásért...!

És valóban: együtt – egymásért...!

2024. máj. 11.

Megtartotta hagyományos éves közgyűlését a Mozgáskorlátozottak Együtt Egymásért Egyesülete. Az eseményre Pintér Tamás polgármester is hivatalos volt – a feladatok elvégzése után a közösség kötetlen beszélgetéssel zárta a remek délutánt. 

Három szép nap európai barátainkkal

Három szép nap európai barátainkkal

2024. máj. 10.

Beszámoltunk már arról, hogy még áprilisban elstartolt városunkban a BiodiverCity projekt, ami 9 európai ország, 10 városával együtt, közvetlen európai uniós forrásból kíván válaszokat adni a városi ökoszisztémák kérdéseire.

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

Körforgalom lesz a Római körút és a Pince sor kereszteződésében

2024. máj. 10.

Ha megversenyeztetnénk a város legtöbb dilemmát okozó kereszteződéseit, akkor egészen biztosan a dobogón végezne a Római, a Pince sor, illetve a Martinovics találkozása. Most még.

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

Rendkívüli közgyűlésen a menetrend módosítása

2024. máj. 09.

Hat napirendi pont megtárgyalására rendkívüli közgyűlést hívott össze csütörtök délelőtt 9 órára Pintér Tamás polgármester. A rendkívüliség oka, hogy több, határidős kérdésben vált szükségessé a közgyűlés állásfoglalása.

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

Új járda és felújított parkoló készült, a héten városrészi nap is lesz

2024. máj. 08.

A választási körzethatárok átigazítása minden önkormányzati képviselőnek feladatot jelentett, és egyeztetést. Motyovszki Mátyás, a 3-as választókerület képviselője újabb területeket kapott a régiekhez, már el is kezdett dolgozni, ráadásul már kész munkálatokról tud beszámolni.

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!