Egyetlen ölelés többet mond minden szónál

Ónodi Zoltán - 2015. október 15.

Mai nap nem szólhat másról, mint az ölelésről. Ennek  világnapját ünnepeljük ma, így kérünk mindenkit keresse fel rég látott családtagját, ha ma nem is, de a hétvégén minden bizonnyal és jól ölelgesse meg. Este munka után pedig a családot, testvért, párunkat, gyerekeinket.

Virginia Satir családterapeuta azt vallja, hogy „Napi egy ölelésre van szükségünk a túléléshez, napi nyolc ölelés kell a szinten tartáshoz és napi tizenkét ölelés kell a fejlődéshez”. Tanulmányok bizonyítják a pozitív hatásait, fontos a testnek és a léleknek egyaránt. Lássunk néhány példát, ha még nem vettük észre, teszteljük:

Az ölelés során a test feszültsége csökken, az izmok ellazulnak. Csökkenti a negatív érzelmeket, idegességet, magányérzetet és a félelmet is képes csillapítani. Leveszi vállunkról a feszültséget és kiereszti a dühünket. Terápiás módszerként is alkalmazzák, hisz növeli a másikban való bizalmat, az önértékelést. Ezen keresztül közvetíthetjük érzéseinket, ragaszkodásunkat, szeretetünk. Az élet kezdetén is nagyon fontos szempontot töltött be. A ritkán ölelgetett gyermek lassabban fejlődik. A babának elég már az is, ha pólyával körbetekerik, megnyugtatja őket és elalvásuk is könnyebb. A felnőtteknél az ölelés hiányát a házi kedvencek simogatása, szeretgetése tölti be ezt a szerepet. Gyermekeknek ezért oly fontosak a plüss játékok.

Egy elég komoly mozgalom hirdeti az ölelés szépségét. A Free Hugs- azaz ingyen ölelés Miamiból indult útnak 2001-ben egyetlen taggal. Jason Hunter édesanyja temetési szertartásán vette észre, hogy bárki szólalt fel megemlékezett anyja őszinte öleléséről. A céljává vált, hogy minél több emberrel megismertesse ezt az érzést. Ennek hamar híre ment, Nemcsak tagok, hanem országok is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Elsők között volt Anglia, Kína és Németország is. Néhol a szándék ellenére se vették jó néven, és többször meg is próbálták betiltani a szervezetet. Mondanom se kell sikertelenül. A lényeg, hogy ne erőltesd, és kellemes élménnyel gazdagítsd a másikat. Hisz képes a megfáradt testnek erőt adni, mosolyt csalni a szomorú arcra. A szépsége, hogy mindenkiből más- más érzést, cselekvést vált ki.

Alábbi videón láthatunk egy ingyen ölelést kínáló srácnak a videóját aki szintén a mozgalom tagja és több mint 77 millió emberhez jutott el a világban a legnagyobb videómegosztó segítségével.

A rovat további hírei: Mozaik

Terítéken: közösségi kezdeményezés a "helyekért"

Terítéken: közösségi kezdeményezés a "helyekért"

2020. nov. 25.

Felhívással fordult a város konyhabűvész közösségéhez a Terítéken Dunaújváros és környéke facebook felületen a Teríték Újváros oldal csapata – a cél, hogy extra esélyt kapjanak a város és a térség kedvenc helyei a vírus veszélyhelyzet nyomán kialakult fenyegetés időszakában. Rendeljen ön is!

Kutyafizio-terápiás bázis?! Ilyen is van!

Kutyafizio-terápiás bázis?! Ilyen is van!

2020. nov. 25.

A kutyás etikett és a fejlesztés-képzés komoly munkáját koordináló kutyaiskolák után a felelős állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokkal folytatjuk kutyabarát sorozatunkat. Elsőként a Dog Dream Fizio bázisával ismerkedhetünk – első kézből, hiszen a központ működését annak vezetője, Varga Erzsébet, Böbe mutatja be. Vendégposzt.

DSTV: szerel – de már ajándékoz is

DSTV: szerel – de már ajándékoz is

2020. nov. 24.

Ingyen szervizelhették kerékpárjaikat az arra rászorulók Orosz Tamás létesítményi tűzoltó felajánlásából. A kezdeményezés mára tovább fejlődött: már komplett bicikliket ajándékoznak neki, amelyek kisebb javításokra szorulnak – és a felújítások után ingyen ajánlja fel ezeket a kétkerekűeket. Hangkép.

Koronavírus: vásárláskor visszatér az életkor szerinti idősáv

Koronavírus: vásárláskor visszatér az életkor szerinti idősáv

2020. nov. 23.

Az Idősek Tanácsának javaslatára az idősek hétfőtől péntekig 9-11 óra, szombaton és vasárnap 8-10 óra között "védett sávban" vásárolhatnak a boltokban. A rendelkezés nem jelent automatikus életkori bontást, a korlátozás csak a 65 év alattiakra érvényes, a veszélyeztetett korosztály tagjai bármikor mehetnek a boltba. Orbán Viktor aláírta.

"... már mindenhol jelen van a vírus az országban”

"... már mindenhol jelen van a vírus az országban”

2020. nov. 23.

Magyarországon szétterjedt a koronavírus, a vasárnapi adatok szerint a települések kilencven százaléka érintett – nyilatkozta Müller Cecília országos tisztifőorvos. Bárki és bárhol az országban fertőzhet és fertőződhet – éppen ezért volt/van szükség a szigorú korlátozásokra.

Borult, ködös, "nemszeretem" idő várható

Borult, ködös, "nemszeretem" idő várható

2020. nov. 23.

Felhős, borult, ködös és szürke napokat ígér szokásos hétindító előrejelzésében a DO meteorológiai szakértője. Figyelem, a közlekedők dolgát sokszor nehezíti csúszós pálya, esetenként komoly köd, ónos szitálás!

Szőlőszem: "Ez itt egy finom kakaóscsiga..."

Szőlőszem: "Ez itt egy finom kakaóscsiga..."

2020. nov. 22.

"Nagyon szeretném, ha egy gyerek, amikor valahol találkozik vele, akkor bűntudat nélkül, jóízűen enné meg. Nem attól félve, hogy kilyukad a foga, elhízik tőle, túl sok cukrot eszik meg." Fontos és érzékeny témára fókuszál a Szőlőszem felületén dietetikus szakértőnk, Bartus-Preizler Gabriella.