Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Királyi ajándékok – Megnyílt a Tito-kiállítás

2015. október 30. (péntek) 19:23 - Brousil Csaba

Ünnepélyes keretek között nyitották meg a Királyi ajándékok című kiállítást az Intercisa Múzeumban, mely a hajdani jugoszláv elnök, Josip Broz Tito koronás főktől kapott felbecsülhetetlen értékű kincseit mutatja be.

A tárlatot Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója nyitotta meg. Beszédében köszönetet mondott dr Dorkota Lajosnak, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgárának, Cserna Gábor polgármesternek és Gombos István humán ügyekért felelős alpolgármesternek, hogy támogatták a kiállítás létrejöttét. Külön köszönetet mondott az anyagi támogatásért, ami nélkül nem valósulhatott volna meg ez a nagy előkészületet és kemény, összehangolt munkát igénylő projekt. Megköszönte a Jugoszláv Történelmi Múzeum munkatársainak közreműködését és kifejezte abbéli reményét, hogy ez az eddig a volt Jugoszlávia határain kívül még máshol soha nem látott kiállítás megszervezése későbbi együttműködés alapja lesz.

Cserna Gábor, városunk polgármestere is köszöntötte a meghívottakat és az egybegyűlteket. Elmondta, hogy páratlan és különleges kiállítási anyag érkezett Dunaújvárosba!

Megtisztelő, hogy a néhai jugoszláv elnök, Josip Broz Tito uralkodóktól kapott ajándéktárgyait a mai naptól egy hónapon át a dunaújvárosi Intercisa Múzeumban is megcsodálhatjuk – fogalmazott a polgármester. Cserna Gábor első szavai is a köszöneté voltak: „A Jugoszláv Történeti Múzeum most először engedte el a kincsek egy részét másik európai állam múzeumába és éppen hozzánk, Dunaújvárosba. Köszönet érte őexcellenciája Rade Drobac nagykövet úrnak, Neda Knezsevics igazgató asszonynak, a kiállítás kurátorainak: Veselinka Kastratovic és Mina Milováncevic asszonyoknak, Momo Cvijovic úrnak. Köszönet Farkas Lajos igazgató úrnak és Nagy Zoltán városi rendőrkapitánynak, aki a kiállított tárgyak biztonságát szavatolta a magyar szerb határon szolgálatot teljesítő városi rendőrökkel együtt.” A polgármester a műkincsek különlegességében és a Josip Broz Tito személyiségében látta a tárlat igazi érdekességét.

Mint mondta "Sztálin megpróbálta megölni, Rákosi Mátyás gyűlölte, Nagy Imre tőle kért segítséget.A szocialista országok irigyelték, ő maga azért lobbizott, hogy megkapja a Nobel-békedíjat.Kommunistákkal napozott az Adrián, de szívesen mutatkozott amerikai elnökök és színészek társaságában az újságírók előtt. Josip Broz Titót előszeretettel fogadták a nyugati országokban. Találkozott John Fitzgerald Kennedy és Jimmy Carter amerikai elnökökkel, közben rendszeresen közös kongresszusokon vett részt Fidel Castroval." Cserna Gábor rávilágított arra is, hogy "Josip Broz Tito alakját és személyiségét a volt Jugoszlávia utódállamaiban sokféleképpen értékelik. Zágrábban renegát horvátnak, Belgrádban szerbfalónak tartják. Szlovéniában nem lehet utcát elnevezni róla.Képe kikerült a belgrádi parlamentből. Horvátországi emlékművét, amely életnagyságú partizánvezérként ábrázolta, felrobbantották.Ám az egyszerű emberek más véleményt is megfogalmaznak.„Titót mindenki szerette!”- hangzik sokfelől a halála után darabokra hullott egykori Jugoszláviában, ahol egyre többen nosztalgiával gondolnak rá."

A polgármesteri beszéd után Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete köszöntötte az egybegyűlteket. Örömét fejezte ki, hogy ez a kiállítás létre jöhetett, bár kezdetben furcsállotta a kezdeményezést, mert, ahogy mondta „ma már se Jugoszlávia, se Tito nem létezik”. Beszédében személyes tapasztalataival támasztotta alá Cserna Gábor szavait, kiemelve, hogy Tito a szerb- és a világtörténelemnek is jelentős személyisége volt.

A köszöntő beszédek után a látogatók vehették birtokba a termet és nézhették meg ezeket a különleges kincseket, melyek egykor koronás királyok kezéből vándorolt egy olyan ember birtokába, akinek ha szegről, végről is, de Dunaújváros megszületését köszönhetjük.

A rovat további hírei: Kultúra

Időutazás a Múzeumok Éjszakáján

Időutazás a Múzeumok Éjszakáján

2017. június 25. (vasárnap)

Színes programokkal, két helyszínen várták az érdeklődőket a Múzeumok Éjszakáján szombaton. A kőtárban a római kori időket, a KMI-ben pedig a jelen kortárs művészetét ismerhették meg a látogatók.

Múzeumok Éjszakája - Itt a teljes program!

Múzeumok Éjszakája - Itt a teljes program!

2017. június 24. (szombat)

Ókori piknikkel, dalesttel, tárlatvezetésekkel készülnek a Múzeumok Éjszakájára városunkban. A programok a Kortárs Művészeti Intézetben és az kőtárban is ingyenesek lesznek.

Dunai Limes - Jövőre benyújtjuk a világörökségi nevezést

Dunai Limes - Jövőre benyújtjuk a világörökségi nevezést

2017. június 21. (szerda)

Magyarország 2018 elején nyújtja be a Dunai Limes világörökségi nevezését három másik országgal együtt - hangzott el a Magyar Limes Szövetség (MaLimSz) által szervezett szerdai budapesti Duna-Limes konferencián.

Vége az utolsó dalnak is

Vége az utolsó dalnak is

2017. június 19. (hétfő)

Kellemes zene és kellemes idő várta az utolsó napon a fesztiválozókat, akik bár nem voltak túl sokan, legalább jó kis koncertekkel búcsúzhattak az idei fesztiváltól. Jövőre találkozunk a tizedik DUDIK-on!

Túl a legerősebb napon

Túl a legerősebb napon

2017. június 18. (vasárnap)

A DUDIK legerősebb napján is túlvagyunk, nézőszámban és a fellépők minőségét tekintve is a szombat győzött, de ez nem is csoda, a hiperkarma, a 30Y és a Vad Fruttik is odatették magukat.

Félidejéhez érkezett a DUDIK

Félidejéhez érkezett a DUDIK

2017. június 17. (szombat)

Ránézésre nem a pénteki volt a legerősebb nap a DUDIK-on, összességében mégis köröket vert az elsőre mind a látogatók számában, mind pedig a produkciókat tekintve. Papíron el is érkeztünk a legerősebb naphoz, ma ugyanis egymás után lép a nagyszínpadra a hiperkarma, a 30Y, a Vad Fruttik és a Hollywood Rose.

Évadzáró díjátadó a Bartókban

Évadzáró díjátadó a Bartókban

2017. június 16. (péntek)

Kilenc saját rendezésű darab, nyolcvankét nagytermi előadás, kilencvenegy stúdiótermi műsor és harminchat más kulturális program a mérlege a Bartók Kamaraszínház idei évadának.