Dunaújváros Hetilap

Nem azért jön a mentőhelikopter, mert nincs elég mentőautó a városban!

2015. október 8. (csütörtök) 14:01 - doszerk

Tíz nap alatt ötször járt mentőhelikopter városunkban vagy a környékén! Szokatlanul, sőt ijesztően sűrűn. Az okoknak próbáltunk utánajárni.

Szeptember 28-án, hétfőn egy béke városrészi családanyához érkezett a mentőhelikopter, akinek életét már nem sikerült megmenteni. 30-án, szerdán egy középiskolás fiú élete került veszélybe szívleállás miatt, de osztálytársai lélekjelenlétének és segítségének, valamint a mentősök szakértelmének hála, ma már stabil az állapota. Még mindig ugyanaz a hét, csütörtök (október 1.), szintén a Béke városrészbe, egy hölgyhöz érkeztek a mentősök, és a beteget a Szent Pantaleon Kórházba szállították. A múlt héten pénteken pedig Nagyvenyimen szálltak le a légimentők. Egy hét sem telt el, és 7-én, szerdán ismét a helikopter segítségére szorult valaki, ezúttal a Papírgyári úton egy 45 év körüli, súlyosan sérült férfit szállítottak ellátás után kórházba.

Miért van az, hogy mostanában már sajnos szinte csukott szemmel is idetalál a sürgősségi mentőhelikopter pilótája? Milyen esethez riasztják őket és mennyi idő alatt érnek ide? Mi a helyzet a város mentőautóival? Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) sajtóosztályánál érdeklődtünk.

Győrfi Pál, az OMSZ kommunikációs és PR igazgatója a DO-nak küldött levelében leírja, évente Fejér megye területén átlagosan 120 esetben van szükség mentőhelikopter bevetésére, ami nem tér el az országos átlagtól. A helikopterek riasztása a segélyhívás beérkezése után történik meg, amennyiben a mentésirányító a vonatkozó szabályzat szerint azt indokoltnak tartja. Minden esethez a legmegfelelőbb mentőegység érkezik a helyszínre. Ezek indításáról a döntés annak fényében születik, hogy a bejelentés alapján milyen súlyos a beteg állapota, vagy hány sérült van a helyszínen. Amennyiben szükséges, több egység is a helyszínre indulhat, ahogy ez  történt 30-án a testnevelés órán rosszul lett fiú eseténél is, akihez egy légi, és egy földi mentőegység is elindult. Az esetkocsi percek alatt a helyszínre ért (addig társai tartották életben a srácot), és a mentők defibrillátorral újraindították a fiú szívét, majd csak ezután szállították a kórházba a helikopterrel. Az OMSZ Dunaújvárosban megfelelő számú mentőegységet működtet, ami szervezetten három mentőgépkocsit és egy esetkocsit jelent. A város és környéke a légimentés szempontjából jól ellátott, ugyanis két fontos légimentő bázis, a budaörsi és a balatonfüredi primer ellátási területén fekszik.

Nincs szó tehát arról, hogy a városnak ne lenne elég mentőautója, vagy arról, hogy a mentősök nem képesek megfelelően ellátni a betegeket, és arról sem, hogy megnövekedett volna a súlyos balesetek és rosszullétek aránya, de sajnálatos módon most rövid időn belül többször állt elő ez a helyzet.

Vass Ádám

A rovat további hírei: Közélet

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

Csak így tovább, Dunaújváros: maszkos akciók!

2020. április 06. (hétfő)

Rendkívüli húsvéti akciót hirdetett, maszkdíszítésre buzdít Pintér Tamás polgármester, a Maszkvarró Manufaktúra (MaMa) programja is csúcsra jár e napokban. A "jószolisok" is segítettek – hírcsokor a hajtás után.

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

Takarítógép a város útjain – türelmet kérnek az autósoktól

2020. április 05. (vasárnap)

A járványügyi helyzet miatt csökkent forgalmat kihasználva a következő hetekben zajlik a város útjainak tavaszi nagytakarítása. Az autósoktól türelmet kérnek!

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

"... csak feladatokat kapott a kormánytól, forrást nem”

2020. április 05. (vasárnap)

Dunaújváros büdzséjét is érzékenyen érinti a kormányzati terv a gépjárműadó átcsoportosításáról – szeretett városunk mintegy 120 millió forinttal járul hozzá az állami védekezéshez, írta az Alfahír hírportál. Városi vonatkozások és hatékony költés követelése Pintér Tamás polgármestertől a hajtás után.

A fogyatékkal élőkről is gondoskodik az önkormányzat

A fogyatékkal élőkről is gondoskodik az önkormányzat

2020. április 04. (szombat)

Az idősek rendkívüli ellátása mellett új programot kezd a jövő héttől városunk önkormányzata: megszervezik a fogyatékkal élők ellátó programját is. Hajtás után az összes fontos részlet!

Önkéntesnek állt a polgármester és a képviselő

Önkéntesnek állt a polgármester és a képviselő

2020. április 03. (péntek)

Első kézből szerzett tapasztalatokat Pintér Tamás polgármester és Kálló Gergely országgyűlési képviselő a nyugdíjasok ellátásáról – ma önkéntesnek álltak, meleg ebédet szállítottak.

Dunaújváros kenyere: rendhagyó adományátadó, nemes gesztusokkal

Dunaújváros kenyere: rendhagyó adományátadó, nemes gesztusokkal

2020. április 03. (péntek)

Több mint 400 ezer forint gyűlt össze a Dunaújváros Kenyere jótékonysági akciónak köszönhetően az elmúlt hónapokban – az átadó ünnepséget rendhagyó módon szervezték ma délelőtt.  És nem csupán a maszkok meg a kesztyűk miatt – a kedvezményezett ugyanis továbbadta az adományt!

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

Csak előre: a Bartók gárdája is segít, ha kell

2020. április 02. (csütörtök)

Első körben az intézmény két kisbuszát a szállítási feladatokra, de ha kell, 25 dolgozó "élő erejét" is felajánlotta  Bartók Kamaraszínház az önkormányzat támogató programjának. Világ az egész színház a hajtás után a hajtás után.