Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban - A Minyonok legyőzték a Terminátort

doszerk - 2015. október 14.

Christian Grey (A szürke ötven árnyalata) pedig sokkal több dunaújvárosi hölgy szívét dobogtatta meg, mint Tom Hardy (Mad Max).  A Dózsa mozi látogatottságáról, az eddigi és a még várható filmekről is beszélgettünk Verasztó Sándorral, a Dózsa Mozicentrum Kft. ügyvezetőjével.

Már szeptemberben meghaladták a tavalyi látogatószámot a moziban és még nincs vége az évnek- mondta az ügyvezető, aki bizakodva tekint a következő hónapokra is, hiszen több nagysikerű film kerül a dunaújvárosi mozivászonra még az idén.

Jön az új Pán Péter film, szembeszáll legikonikusabb ellenségével a 007-es ügynök, befejezik az Éhezők Viadalát, Rocky Balboa felkészíti Apollo fiát a nagy box meccsre. A filmkínálatban szerepel még a Pixar stúdió új animációs filmje, a Dínó tesó, és berobban a mozikba a nagy valószínűség szerint minden rekordot megdöntő új Star Wars epizód. Az év eddigi filmjei közül a nézőszám alapján A szürke 50 árnyalata és a Minyonok szerepel toronymagasan az élen, mögöttük Paul Walker utolsó filmje, a Halálos iramban 7, a Bosszúállók második része és a Jurassic World. A helyi toplistára kerülhetett még a második egészestés Spongyabob film és az Agymanók, amiből tisztán látszik, hogy leginkább az animációs- és a családi mozikért vagyunk oda.

Ami országos siker, az nem biztos, hogy a dunaújvárosiakat is lázba hozza. Például az új Mad Max elképesztő akciójelenetei és Tom Cruise hajmeresztő kaszkadőrmutatványai a Mission: Impossible V. részében is csak 600 nézőt vonzottak. De várakozáson alul teljesített a Hangya, a Terminátor pedig mondhatni nagyot bukott a helyiek körében. Az „egyszer használatos” vígjátékok és horror filmek sem tartoznak a kedvenceink közé, így a Csábítunk és védünk, vagy a Valami követ is hoppon maradt.  A magyar filmek sem muzsikálnak túl jól, egyedül a fesztiválsikereket és díjakat egyre csak halmozó, és már Oscar esélyesnek is tartott Saul fia, ami három előadás alatt 300 nézőt hozott. 

 

Az új mozijegy

-Véleményem szerint a magyar filmek nem kapnak megfelelő reklámot és a megjelenés előtt sem lesz beszédtéma, ha a kereskedelmi tévé csatornákon sem hirdetik az alkotásokat, így könnyen elkerülheti sokak figyelmét. A Saul fia is inkább a cannes-i sikertörténet miatt került a figyelem középpontjába - mondta Verasztó Sándor.

Sokaknak szereznek még kellemes élményt a hétvégi matiné előadások, ahol a gyerekek mellett a szülők is jól érezhetik magukat. Sokszor ezeket az előadásokat többen látogatják, mint néhány grandiózusabb akciómozit. Az ügyvezető példaként hozta fel a Barbie, a rocksztár hercegnő esetét, ami a matiné előadások alatt több nézőt hozott, mint a szupersztárokkal és izgalmas akciójelenetekkel teli Mission: Impossible.

Továbbra is terveznek éjféli vetítéseket, hiszen egészen más 00:01 perckor egy várva várt filmet megnézni, mint „egy sima szombat estéset”, ám ehhez egy ezzel a hangulattal párosuló film is kell. Az új Star Wars bizonyosan ez a kategória.

A Dózsa Mozicentrum premier mozi, ami azt jelenti, hogy az országos megjelenéssel egy időben láthatjuk mi is a filmeket. Ez szép eredmény ahhoz képest, hogy hétköznap délelőtt nincsenek előadások és délutántól estig is csak 3-4 vetítés fér a napi műsorba. Verasztó Sándor hozzátette, ennek növelésére a kamaraterem digitalizálására lenne szükség, ugyanis a forgalmazók már nem küldenek ki filmeket abban a formátumban, amit az ottani vetítőgép lejátszana, így egy vadonatúj vetítőgépet fognak a közeljövőben beszerezni.

Vass Ádám/Molnár Emese

A rovat további hírei: Kultúra

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

Meghirdették a Gyurkovics Tibor vers- és prózamondó versenyt

2020. okt. 19.

A magyarság legkiválóbb versmondóit, verséneklőit kívánja felkutatni a Gyurkovics Tibor Kárpát-medencei vers- és prózamondó és verséneklő verseny, amelyre november 1-jétől nevezhetnek az érdeklődők.

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

Két dunaújvárosi taggal bővült a Góbé

2020. okt. 19.

Magyar népdalokat játszanak – dalonként más-más modern műfajba csomagolva; a zene univerzális nyelvén, a stílusok dialektusában beszél a csavaros észjárású Góbé zenekar. Várai Áron és Hegyi Zoltán csatlakozásával a közelmúltban két, városunkból elszármazott muzsikussal bővült a banda. Yeaahh!

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

Tizenöt városban rendezik meg a Mozinet Filmnapokat

2020. okt. 18.

A jövő héten, október 22. és 25. között rendezik meg a X. Mozinet Filmnapokat Budapesten és 14 városban.

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

DSTV: a "Hősöm" bemutatója a kortárs intézetben

2020. okt. 18.

Legújabb kötete, a Hősöm című válogatás bemutatóját tartotta a Kortárs Művészeti Intézetben Erdős Virág költő. A szerző az Utószó című irodalmi sorozat keretében látogatott Dunaújvárosba, ahol a Hős utca életét, atmoszféráját ábrázoló munkájáról beszélgetett Gyöngyössy Csabával.

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

Elkezdődött a Tudományok Fővárosa rendezvény

2020. okt. 17.

Planetáriumi bemutatóval, látványos fizikai kísérletekkel és ismeretterjesztő előadásokkal is várja a közönséget a negyedik Tudományok Fővárosa; a tudománynépszerűsítő fesztivált a járványhelyzet miatt online, élőben közvetítik a Svábhegyi Csillagvizsgálóból a rendezvény közösségi oldalán.  

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

Dalszerzők napja: Varga Livius nyerte a közönségszavazást

2020. okt. 17.

Varga Livius Magam adom - a születéstől a dal utóéletéig című kisfilmjére voksoltak a legtöbben a Dalszerzők napja alkalmából meghirdetett közönségszavazáson.

"Tengelyek" – ROHÓ-kiállítás az evangélikus templomban

"Tengelyek" – ROHÓ-kiállítás az evangélikus templomban

2020. okt. 16.

Dunaújvárosi alkotó bemutatójával folytatódik a kiállítások sorozata az evangélikus templomban: Rohonczi  ROHÓ István önálló tárlatát láthatják a vendégek Tengelyek címmel – figyelem, már mától!