Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Ambrus Lajos a KMI-ben

Pálinkás István - 2015. november 11. 10:08

Ambrus Lajos lesz a vendég a KMI-ben megrendezésre kerülő egyáltalán nem rendhagyó író-olvasó találkozón ma délután öt órakor.

Az író-szerkesztő, pomológussal Gyöngyössy Csaba kezdi majd a beszélgetést, aki több, mint húsz éve ismeri személyesen éppúgy, mint műveit: "Tényleg csak annyit tudok mondani előjáróban, hogy remek írások vannak mögötte, remek szerkesztési stílusérzéke pedig méltán emelte 2010-től a Kortárs főszerkesztőjévé. Roppant sokoldalú kortárs írónk!"

Lényegében írónak tekintem magam. Általános fogalom, ugyanakkor eléggé sok jelentésváltozáson ment keresztül az elmúlt időszakban. 1988 előtt olyan típusú elfoglaltságaim voltak, melyeket voltak, akik toleráltak, mások kevésbé. Megélni ebből nem lehet, nagyon nehezen – mondta Ambrus. Ezért aztán rokonszakmákban helyezkedik el, szerkesztőként. A pomológia másik passzió lett. Esetemben ez a régi gyümölcsöknek az eltűnésével volt összefüggésben. Ezt próbáltam meg az írói munkámba, személyiségembe beépíteni. Például, amikor egy nagyon gazdag hagyományból kell az utolsó pillanatokban megmenteni azt, ami menthető. Hasonlít picit a néprajzhoz, a leletmentéshez hasonlít. Esetemben élő anyagról, a gasztronómiáról van szó. A XX. század elején körülbelül hatszáz almafajta létezett a Kárpát-medencében, s ez annyira eltűnt, hogy bárkit kérdeznek, nem tudnak csak kettőt-hármat fölsorolni. Ennek egyik kincsesbányája Erdély, ott még maradtak igazi gyümölcsösök.

A találkozó alkalmára már kiválasztott szövegek mellett nyilván szó esik majd arról is, hogy a honi könyvkiadásban milyen fontos szerepet játszhattak a Hamvas Béla kötetsorozat megjelentetésének, vagy arról, hogy miként lehet hétköznapi életünket közösségileg is úgy maradandóvá tenni, hogy a távlatos visszatekintésben is örömünket leljük gyermekeinkkel.

Főoldali kép forrása: szekelyhon.ro

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

DSTV: "Forduljon Psmithhez!"

2024. már. 28.

Remek komédiázásról és zajos sikerről tudósít a DSTV összeállítása. A Waldorf iskola növendékei arról Wodhouse regényének színpadi adaptációjával rukkoltak ki a napokban a Városháza dísztermében. Örömjáték volt – minden szempontból. Hangkép.

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

Pillanatragasztó: varázslatos "záróra"

2024. már. 27.

Különleges kísérlettel, a Pillanatragasztó Társulat produkciójával ért véget a Dunaújvárosi Tárlat a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) a közelmúltban. Kádenciák, playback színház, visszanéző így is, úgy is.

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

Különleges kollekció a Zenélő Cukrászdában – már ma!

2024. már. 27.

Az idei évad tizedik alkalmán immár harmadszorra mutatkozik be Klép Tamás – ráadásul rendhagyó időpontban várják a vendégeket a Vasmű úti bázisra ma délután. Mindenkit várnak!

DSTV: film is született Esterházy János életéről

DSTV: film is született Esterházy János életéről

2024. már. 27.

Különleges sorozatot szentelt Esterházy Jánosnak a József Attila Könyvtár, derül ki a DSTV összeállításából. A program keretében mutatták be a felvidéki mártír politikus életéről és politikai pályája meghatározó állomásairól szóló dokumentumfilmet. Hangkép.

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

Szabad Szemmel az ICA-D-ben: "A döntés"

2024. már. 24.

Érzékeny témát feldolgozó filmmel folytatódik a KineDok sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután. A program nyitott – mindenkit szeretettel várnak!

DSTV: a Győry család kottája

DSTV: a Győry család kottája

2024. már. 23.

Hagyatékból kiválasztott kottával bővült az Intercisa Múzeum hónap műtárgya sorozata márciusban, derül ki a DSTV összeállításából. A Győry család emlékét őrzi a dokumentum, amely bőséges anyag részét képezi; segítségével sokat megtudhatunk a családról is, a kottáról is. Hangkép.

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

ICA-D: "Töredékes emlékezet” – Asztalos Zsolt kiállítása

2024. már. 20.

A hazánkban a '90-es években kibontakozó neokonceptuális művészet fontos alakja építi be a teret a Kortárs Művészeti Intézet (ICA-D) új kiállításán. Asztalos Zsolt tárlata pénteken nyílik – mindenkit szeretettel várnak!