Dunaújváros Hetilap

Együtt a közös jövőért

2015. november 27. (péntek) 15:24 - Brousil Csaba

A Fejér Megyei Területi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a városi Roma Nemzetiségi Önkormányzat ma délelőtt tartott konferenciát, ahol bemutatták a városunkban példásan működő közfeladat ellátáson alapuló, képzéssel egybekötött tömegfoglalkoztatási programot és annak megyei szintű kiterjesztési lehetőségét.

A konferencián jelen volt dr. Dorkota Lajos, Fejér megye és Dunaújváros díszpolgára, Cserna Gábor városunk polgármester, Dr. Tanárki Gábor, a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatója, Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója és Nagy Zoltán Dunaújváros rendőrkapitánya is.

Cserna Gábor megnyitó beszédében köszöntötte az egybegyűlteket abból az örömteli alkalomból, hogy a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége által kiírt pályázaton Dunaújváros mutatta be az idei esztendő legjobb, példát mutató önkormányzati gyakorlatát. Elmondta, hogy a pályaművet Hosszú János, a Dunaújvárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke ismertette Budapesten a 43 pályázó egyikeként. Kiemelte, hogy a „Roma nemzetiségi és települési önkormányzati együttműködés” kategória első helyezettje Dunaújváros Megyei Jogú Város Roma Nemzetiségi Önkormányzata lett, sőt, a Territora Innovációs Díjat „Közösség kategóriában” szintén elnyerte. A polgármester gratulált a díjhoz, majd emlékeztetett, hogy a pályázat elsődleges célja a legjobb önkormányzati gyakorlatok feltérképezése és megismertetése volt Magyarország más önkormányzataival és hozzátette, hogy „a legjobb önkormányzati gyakorlatokból a teljes önkormányzati rendszer profitál, ezért van szükség az újításokat bemutató pályázatokra és fórumokra”

Cserna Gábor beszédében kiemelte, hogy „a dunaújvárosi önkormányzat és a Roma Nemzetiségi Önkormányzat együttműködése példát átadó gyakorlattá válhat más önkormányzatok számára.” Felelevenítette, hogy a Roma Nemzetiségi Önkormányzat az általa alapított Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkoztatásáért Nonprofit Kft-vel közösen az elmúlt években közfoglalkoztatási programot indított, mely programnak a legfontosabb része Cserna Gábor szavai szerint az, hogy „az említett közfeladatokat romák és nem roma származású, de hátrányos helyzetben lévő személyek együtt látják el. A program résztvevői, romák és nem romák tanulhatnak, képezhetik magukat, ugyanakkora van esélyük visszakerülni vagy bekerülni a munkaerőpiacra, majd ott helytállni. Legalább ennyire fontos, hogy a programban részt vevők elsajátítják az alapvető viselkedési normákat. Megtanulják, hogyan kezeljék a problémákat, a konfliktusokat. Megértik és elfogadják, hogy az együttélés írott és íratlan szabályait be kell tartani – mondta a polgármester, aki Kazinczy szavaival méltatta és köszönte meg a Roma Nemzetiségi Önkormányzat által végzett áldozatos munkát: „Jót, s jól, ebben áll a nagy titok.

A polgármesteri köszöntőt Hosszú Jánosnak, a Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökének összefoglalója követte, aki beszédének elején köszönetet mondott a város vezetésének, azért, hogy anyagi, jogi és erkölcsi támogatásukkal megoldottá tették a Roma Nemzetiségi Önkormányzat teljes körű fenntartását és működését. Megköszönte azt a 2012-ben kapott hárommillió forintos önkormányzati támogatást is, melynek révén meg tudták alapítani a Dunaújvárosi Hátrányos Helyzetűek Foglalkozásáért Nonprofit Kft-t. A Kft, így ugyanis már törvényes kereteken belül tudott szerződést kötni elsődlegesen a DVG Zrt-vel és más partnereivel, hogy meg tudják kezdeni a közös munkát, mely a feladatellátásra, foglalkoztatásra és a képzések megszervezésére irányult. Hosszú János ismertette azokat a fő tevékenységi köröket, melyek az ő nevükhöz köthetőek. Megbízásokat kaptak Dunaújváros Önkormányzatától, a város vagyonkezelő cégétől, a DVG Zrt.-től illetve a Munkaügyi Központtól közfeladatok ellátására: a város közterületeinek takarítására, vagyonvédelemre, a téli síkosság mentesítésre. Az elnök kiemelte, hogy ezeken a tevékenységeken kívül nagyon fontos még az alternatív konfliktuskezelési programjuk is, hol romák és nem romák közötti esetleges feszültségi gócpontokat próbálják meg felszámolni a békés együttélés normáinak követése mentén. Szorgalmazzák továbbá a társadalmi esélyegyenlőséget és az össztársadalmi problémák kezelését is.

Kitért arra is, hogy számos képzést indítottak el a városban a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatása érdekében, különösen fókuszálva a hiányszakmákra, azok oktatására. Mára több akkreditált és OKJ-s rendszerű képzésük működik és ad szakmát az emberek kezébe, sőt a hátrányosa helyzetű, tanulmányaikkal nehezebben boldogulóknak megszervezték a pótvizsgákra való felkészülés lehetőségét is. Fontos pontként megemlítette, hogy a diákoknak is tudnak munkát biztosítani a diákmunka programjuk keretében. Hosszú János örömmel adott hangot annak is, hogy az országban szinte egyedülálló módon létrehozták és működtetik a Városőrséget, mely mind a rendőrség, mind a polgárőrség munkáját hathatósan tudja segíteni.

A jövőbeni terveket illetően elmondta, hogy szeretnének létrehozni a városban egy, népkonyhát, mely 300-350 rászoruló napi étkezési gondjait lenne hivatott megoldani, illetve szeretnék kiterjeszteni azt a már ma is folyó műhelymunkát, mely rehabilitációs munkaként külföldi piacra is készítene különböző kézműves termékeket, munkát adva így egyre több rászorulónak. Végezetül kitért arra is, hogy a megye felkérte, hogy dolgozzon ki megyei szinten is egy olyan jól működő programot a hátrányos helyzetű emberek felzárkóztatására, mint amilyen a városi. Elmondta, hogy járási szinten megszervezett tájékoztatókkal, a megye településeinek és vállalkozóinak bevonásával ez a program ugyan sok munkát igényel, de összefogással megvalósítható és eredményre vezető lehet.

Mádai Balázs, a DVG Zrt. elnök-vezérigazgatója rövid beszédében méltatta és megköszönte a Roma Nemzetiségi Önkormányzat munkáját, csak úgy, mint Nagy Zoltán városi rendőrkapitány, aki a Városőrség áldozatos munkáját dicsérte.

Hosszú János a konferencia végén a meghívott vendégekhez fordult és még egyszer a hálának adott hangot szavaival, megköszönte a támogatást dr. Dorkota Lajosnak, Cserna Gábornak és Friedrichné Pethő Ilonának, amiért már a kezdetektől fogva támogatták őt és a Roma Nemzetiségi Önkormányzatot.

A konferenciát kis szünet közbeiktatásával a Zöld Mező Ének-és Zenekar műsora zárta.                                                                 

A rovat további hírei: Közélet

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

Tizenegy napirendről döntöttek délelőtt a Városházán

2020. szeptember 29. (kedd)

Rendkívüli közgyűlést tartott Dunaújváros Önkormányzata szeptember 29-én, kedden a Városháza „C” szárnyában. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaztak a döntéshozók, melyek többek között: az Élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintették.

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

Hulladékgyűjtés: így is, úgy is, volt is, lesz is (galériával és videóval)

2020. szeptember 29. (kedd)

Sikeresen debütált az új lomtalanítási szisztéma a Római városrészben a hét végén, a folytatásban komoly sorozatra készülnek: a lomtalanítás a Béke városrészben folytatódik, az elektronikai és fémhulladék gyűjtésére három napon öt városrészben, összesen hét helyszínen nyílik lehetőség.

Reform az autóbusz-közlekedésben

Reform az autóbusz-közlekedésben

2020. szeptember 28. (hétfő)

A helyi autóbusz-közlekedés fejlesztéséről, annak tervezett változtatásairól döntött Dunaújváros önkormányzatának közgyűlése. A képviselők a Volánbusz helyi szervezetével egyeztetve dolgoznak azon, hogy a városlakók számára kedvezőbb szolgáltatást biztosítsanak a tömegközlekedésben.

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

Megeredtek, egészségesek a korábban elültetett fák

2020. szeptember 28. (hétfő)

Folytatódik a korábban megígért faültetés a Vasmű úton. Az eredetileg tavaszra tervezett ültetést a rendezetlen közműhelyzet miatt kellett őszre halasztani. 

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

Rendkívüli tizenegyes: közgyűlés tart kedden a testület

2020. szeptember 28. (hétfő)

Rendkívüli közgyűlést tart Dunaújváros önkormányzata a Városháza "C" szárnyában szeptember 29-én, kedden. Az eseményen tizenegy napirendi pontban szavaznak majd a döntéshozók. Ezek egyebek mellett az élményfürdőt, valamint a kézilabda csapatot is érintik majd. 

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

Jobb buszközlekedést akar? Töltse ki a kérdőívet!

2020. szeptember 27. (vasárnap)

Gyökeres változtatásra készül a város elavult buszközlekedése terén az önkormányzat. A város hivatalos honlapján is elérhető az az online kérdőív, amely a lakosság véleményét és javaslatait gyűjti össze. Felhívás és közvetlen elérhetőség máris itt!

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

"Fuss velünk, fuss értünk!" – negyedszerre is nagy siker! (galériával)

2020. szeptember 26. (szombat)

A súlyos fellegek sem tántorították a résztvevőket, közel ötszázan kapcsolódtak be az Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete és a Carissa Sportegyesület akciójába ma délelőtt. Azt direkt nem árulom el, ki nyerte az "50+ Újságírók" viadalát... cserébe sok-sok kép mesél, milyen jó program kerekedett!