Dunaújváros Hetilap

Közös ima a halottakért

Vass Ádám - 2015. november 1. 7:40

Mindenszentek ünnepének és a halottak napjának eredetéről, vallási hátteréről beszélgettünk Baltási Nándor római katolikus plébánossal. A vasárnapi szentmise november 1-jén a mindenszentekről szól majd a római katolikus templomban. A halottak napján 18 órakor kezdődik az ünnepi mise.

-A Mindenszentek ünnepének jelentését az egyház fogalmából kiindulva lehet megérteni. Az egyház az Isten népe, ami három részre oszlik. Egyrészt a zarándok egyház: a földön élő, küzdő embereké, másrészt a szenvedők egyháza, amelybe tartoznak, akik a tisztítótűzben szenvednek, harmadrészt a megdicsőültek egyháza: a szentek közössége, akik közé azok is tartoznak, akik a szentség hírében haltak meg, de az Egyház ezt külön nem mondta ki róluk, és azok, akik a tisztítótűzből már kiszabadultak, azaz mindenki, aki a mennyországba jutott.

Az egyháznak megszámlálhatatlanul sok szentje van, de ebből csak nagyon kevésről mondta ki, és akikről kimondta, azoknak sem mindegyike kaphatott napot a naptárban. A bencés rendtől indult a kezdeményezés, hogy legyen ünnepe azoknak a szenteknek is, akiknek nincs külön napjuk, vagy akiket az egyház nem kanonizált. Ezért kijelöltek egy napot mindenszentek ünnepének, amikor minden szentet egyszerre ünneplünk, azokat, akik az életszentségben haltak meg, de az Egyház nem mondta ki róluk, a kanonizált szenteket, és azokat is, akik a tisztítótűzben megtisztulva már megérkeztek a mennyországba. Tehát közöttük vannak elhunyt rokonaink és barátaink is. Hozzájuk is fordulhatunk közbenjárásért imáinkban.

A Mindenszentek után, másnap halottak napja van. Tudatosan alakították így őket?

Van és nincs is közöttük összefüggés, mert míg a mindenszentek ünnepe a megdicsőültek egyházának az ünnepe, addig a halottak napja a földön küzdő egyház megemlékezése a tisztítótűzben szenvedő lelkekről, akik meghaltak, de ezen a szenvedésen át kell esniük ahhoz, hogy méltóvá váljanak a szentek közösségébe való belépéshez. A halottak napjának ünneplése szintén a bencésekhez köthető. A clunyi apát, Szent Odiló kezdeményezte, hogy mindenszentek ünnepe után emlékezzünk meg a szenvedő egyház tagjairól is, hogy mielőbb megszűnjön számukra a szenvedés. Ehhez mi emberek is hozzájárulhatunk, ha imádkozunk értük. Azokért is, akikért senki nem imádkozik, akiről nem is tudunk, hogy meghalt, vagy nincsenek szerettei, de szüksége volna közbenjárásra.

Amikor elhunyt szeretteinkre gondolunk, elszomorodunk, mert hiányoznak. Miből tudunk erőt meríteni?

Ilyenkor halottak napján mindenki elérzékenyül, emlékezik és lát maga előtt példákat, amiket érdemes megfontolni. Főleg a szentek példáit, akik meghaltak és nagy űrt hagytak maguk után. Az ő életszentségük példáját próbáljuk meg beépíteni a saját életünkbe. A szenvedőkért pedig imádkozzunk, és kérjük Isten kegyelmét szeretteink szenvedésének enyhítéséért. Ez a mi lehetőségünk és kötelességünk is egyben.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.