Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Anyám és más futóbolondok a családból

2015. november 6. (péntek) 15:42 - Vass Ádám

A filmen egy magyar család hétköznapjait követhetjük végig a nem éppen hétköznapi XX. századi magyar történelmen át.

Ónodi Eszter és Básti Juli főszereplésével végre nekünk is van egy szép magyar történelmi tablónk, ami végigvezeti a nézőt a múlt század eseményein egy átlagos család szemén keresztül.

Na persze itt sem mindenki teljesen átlagos, ahogy semelyik családban sem az. A kivételes veszélyérzettel „megáldott” anyuka, Berta (Ónodi Eszter) ugyanis élete során huszonhétszer szedte a sátorfáját és költözött el. Idősebb korában, már túl a kilencvenkettedik születésnapján az őt ápolgató lányának (Básti Juli) meséli el élete történetét az 1900-as évek elejétől a kétezres évek elejéig.

A filmet elsősorban Fekete Ibolyának, a film író-rendezőjének köszönhetjük, aki kellő arányérzékkel mutatja be a magyar történelem fontosabb eseményeit és annak hatását egy átlagos család szemén keresztül. A székelyhídi család feje felett Trianon után „áthúzták a határt”, így kikerültek Magyarországról, kénytelenek voltak Debrecenbe költözni, ami igencsak megnehezítette a főleg postatiszt férfiakból álló református família helyzetét. Berta és két testvére taníttatására a nehéz munkakörülmények és az apa nőügyei miatt már nem maradt elég pénz, tisztességes szakmát választottak hát neki, így lett kalapkészítő. Debrecenben nyitott jól menő üzletet, de anyja halála után Pestre költözött a barátaihoz, hogy a saját lábara álljon, de egy helyben, nyugodtan megülni egyszer sem tudott életében. Természetesen jöttek az udvarlók folyamatosan, de a szívét csak egy valaki tudta elrabolni, Lajos (Gáspár Tibor), a rádiótávírász tiszt, akibe első látásra beleszeretett. Ezek után sem a második világháború, sem az ’56-os forradalom, sem a politikai üldözés, sem pedig az ezekkel járó tucatnyi költözés (később Pestről Hatvanba, onnan Tatabányára és így tovább) nem tudta őket szétválasztani.

Papíron nem történik más, mint annyi, hogy végignézzük Ónodi Eszter karakterének életét, ezzel párhuzamosan pedig azt, ahogyan ezt öregkorában (Danuta Szaflarska) elmeséli a Básti Juli által alakított lányának, semmi több. De itt szimpatikus, mindannyiunk számára ismerős magyar emberek élik át a magyar történelmet, tipikusan magyar humorral és egy csipetnyi, csak magyarokra jellemző keserédes iróniával, néhány valóban ötletes és kreatív képi megoldással, eredeti archív felvételekkel, és nem utolsó sorban kitűnő színészekkel. Valljuk be, ha osztrák, dán, vagy olasz filmről lenne szó, kizárt, hogy jó szívvel ajánlanánk. Így viszont nem csak egy alternatíva azoknak, akik a Spectre-féle akciófilmektől hidegrázást kapnak és inkább a nyugodtabb tempójú filmeket kedvelik, hanem bárkinek remek szórakozást nyújthat.

Érdemes szülővel, nagyszülővel elmenni a moziba és utána megbeszélni ki, hogy emlékszik a filmben történt eseményekre, milyen élményeik vannak róluk, hisz van belőlük bőven.

Értékelésünk: 8/10

Anyám és más futóbolondok a családból [12]

színes, magyar játékfilm

Bemutató: 2015. november 05.

Hossz: 108 perc

Szereplők: Ónodi Eszter (Gardó Berta/Mama magyar hangja), Gáspár Tibor (Barkó Lajos), Básti Juli (Gardó Berta/Mille Rozál), Kerekes Vica (Ilu), Danuta Szaflarska (Mama)

Rendező: Fekete Ibolya

Zene: Novák János

Cikkünk fotói: internet

A rovat további hírei: Kultúra

Fekete fény

Fekete fény

2019. július 22. (hétfő)

Újabb kiállítás nyílt múlt pénteken a Kortárs Művészeti Intézetben. A tárlat mindannyiunknak segít emlékezni arra, hogy mit is csináltunk 1999. augusztus 11-én. Minden bizonnyal a napfogyatkozást kísértük figyelemmel, amely égi jelenség több alkotót, művészt is megihletett.

Szentmise és újmisés áldás

Szentmise és újmisés áldás

2019. július 18. (csütörtök)

Lindmayer Miklós atya július 20-án este ellátogat a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomba, hogy a 18 órakor kezdődő szentmisét megtartsa, és újmisés áldást osszon.

Mesélő táborozók

Mesélő táborozók

2019. július 18. (csütörtök)

A nyári táborokból gyakran érkeznek csoportok a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtárába. Így történt ez szerdán is, amikor együtt hallgattak mesét a gyerekek, és még egy kis játék is belefért.

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

Ványa bácsi a színházi fesztiválon

2019. július 15. (hétfő)

Nyolc darabot válogattak be a Vidéki Színházak Fesztiváljára, köztük egy dunaújvárosi koprodukciós előadást is.

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

„Minden kreatív műfaj lényege a katarzis”

2019. július 07. (vasárnap)

A DUDIK utolsó napján Ákos is fellépett és össze is hozta a fesztivál legjobb előadását a látogatóknak. A koncert előtt velünk is beszélgetett a vasműs klipforgatásról, a zenéről és a világról.

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

Mesejáték gyerekeknek a szabadban

2019. július 03. (szerda)

Harmadik hetéhez érkezett az Alkotás és játék a szabadban elnevezésű bejárós kézműves tábor a Munkásművelődési Központ udvarán. Mint minden szerda délelőtt, úgy most is egy meseelőadás várta a kicsiket.

Woodstockra emlékeznek Pakson

Woodstockra emlékeznek Pakson

2019. július 01. (hétfő)

A woodstocki fesztivál két legendás, brit szereplője, a Ten Years After (TYA) és Miller Anderson, valamint az amerikai bluesélvonalába tartozó Eric Gales is fellép Pakson, az idei 27. Nemzetközi Gastroblues Fesztiválon.