Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Nézünk, mint a moziban: Anyám és más futóbolondok a családból

2015. november 6. (péntek) 15:42 - Vass Ádám

A filmen egy magyar család hétköznapjait követhetjük végig a nem éppen hétköznapi XX. századi magyar történelmen át.

Ónodi Eszter és Básti Juli főszereplésével végre nekünk is van egy szép magyar történelmi tablónk, ami végigvezeti a nézőt a múlt század eseményein egy átlagos család szemén keresztül.

Na persze itt sem mindenki teljesen átlagos, ahogy semelyik családban sem az. A kivételes veszélyérzettel „megáldott” anyuka, Berta (Ónodi Eszter) ugyanis élete során huszonhétszer szedte a sátorfáját és költözött el. Idősebb korában, már túl a kilencvenkettedik születésnapján az őt ápolgató lányának (Básti Juli) meséli el élete történetét az 1900-as évek elejétől a kétezres évek elejéig.

A filmet elsősorban Fekete Ibolyának, a film író-rendezőjének köszönhetjük, aki kellő arányérzékkel mutatja be a magyar történelem fontosabb eseményeit és annak hatását egy átlagos család szemén keresztül. A székelyhídi család feje felett Trianon után „áthúzták a határt”, így kikerültek Magyarországról, kénytelenek voltak Debrecenbe költözni, ami igencsak megnehezítette a főleg postatiszt férfiakból álló református família helyzetét. Berta és két testvére taníttatására a nehéz munkakörülmények és az apa nőügyei miatt már nem maradt elég pénz, tisztességes szakmát választottak hát neki, így lett kalapkészítő. Debrecenben nyitott jól menő üzletet, de anyja halála után Pestre költözött a barátaihoz, hogy a saját lábara álljon, de egy helyben, nyugodtan megülni egyszer sem tudott életében. Természetesen jöttek az udvarlók folyamatosan, de a szívét csak egy valaki tudta elrabolni, Lajos (Gáspár Tibor), a rádiótávírász tiszt, akibe első látásra beleszeretett. Ezek után sem a második világháború, sem az ’56-os forradalom, sem a politikai üldözés, sem pedig az ezekkel járó tucatnyi költözés (később Pestről Hatvanba, onnan Tatabányára és így tovább) nem tudta őket szétválasztani.

Papíron nem történik más, mint annyi, hogy végignézzük Ónodi Eszter karakterének életét, ezzel párhuzamosan pedig azt, ahogyan ezt öregkorában (Danuta Szaflarska) elmeséli a Básti Juli által alakított lányának, semmi több. De itt szimpatikus, mindannyiunk számára ismerős magyar emberek élik át a magyar történelmet, tipikusan magyar humorral és egy csipetnyi, csak magyarokra jellemző keserédes iróniával, néhány valóban ötletes és kreatív képi megoldással, eredeti archív felvételekkel, és nem utolsó sorban kitűnő színészekkel. Valljuk be, ha osztrák, dán, vagy olasz filmről lenne szó, kizárt, hogy jó szívvel ajánlanánk. Így viszont nem csak egy alternatíva azoknak, akik a Spectre-féle akciófilmektől hidegrázást kapnak és inkább a nyugodtabb tempójú filmeket kedvelik, hanem bárkinek remek szórakozást nyújthat.

Érdemes szülővel, nagyszülővel elmenni a moziba és utána megbeszélni ki, hogy emlékszik a filmben történt eseményekre, milyen élményeik vannak róluk, hisz van belőlük bőven.

Értékelésünk: 8/10

Anyám és más futóbolondok a családból [12]

színes, magyar játékfilm

Bemutató: 2015. november 05.

Hossz: 108 perc

Szereplők: Ónodi Eszter (Gardó Berta/Mama magyar hangja), Gáspár Tibor (Barkó Lajos), Básti Juli (Gardó Berta/Mille Rozál), Kerekes Vica (Ilu), Danuta Szaflarska (Mama)

Rendező: Fekete Ibolya

Zene: Novák János

Cikkünk fotói: internet

A rovat további hírei: Kultúra

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

Lénárt Linda orgonakoncertje a főtemplomban

2019. november 14. (csütörtök)

November 16-án (szombaton) este 7 órai kezdettel (közvetlenül a szombat esti 6 órai szentmise után) Lénárt Linda – a dunaújvárosi és nagyvenyimi kötődésekkel is rendelkező, Zeneakadémiát végzett – orgonaművész, orgonahangversenyt ad a dunaújvárosi Krisztus király főtemplomban.

Ma van a magyar nyelv napja

Ma van a magyar nyelv napja

2019. november 13. (szerda)

Ma van a magyar nyelv napja, ebből az alkalomból gálaműsort tart az Anyanyelvápolók Szövetsége, az M5 kulturális csatorna a nap folyamán bejátszásokkal, este pedig stúdióműsorral hívja fel a figyelmet az anyanyelv fontosságára.

Őszbúcsúztató családi délután

Őszbúcsúztató családi délután

2019. november 12. (kedd)

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának zárórendezvényeként egy Őszbúcsúztató családi délutánra várta az érdeklődőket az Intercisa Múzeum múlt szombaton. A programok között kézműveskedés és tárlatvezetés is szerepelt.

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

Szenvedéllyel átitatott ecsetvonások

2019. november 06. (szerda)

A Bartók Kamaraszínház aulájában egy újabb kiállítás nyílt meg kedden délután. Smuk Imre, a színház nyugalmazott művészeti vezetőjének festményeit lehet megtekinteni.

Új darabot próbálnak a Bartókban

Új darabot próbálnak a Bartókban

2019. november 05. (kedd)

Egy újabb bemutatóra készül a Bartók Kamaraszínház, Egressy Zoltán Portugál című tragikomédiáját Bodor Böbe rendezi. Az olvasópróbákat hétfőn délután kezdte meg a csapat.

Ma van a reformáció emléknapja

Ma van a reformáció emléknapja

2019. október 31. (csütörtök)

Ma van a reformáció emléknapja, országszerte ünnepségeket tartanak a protestáns gyülekezetek.

Elnémulás a Bartókban

Elnémulás a Bartókban

2019. október 30. (szerda)

Nyár óta készül, most végre bemutatják a Bartókban a stúdióterem legújabb előadását, az Elnémulás című drámát, melynek rendezője a színház igazgatója, Őze Áron.