Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Római kori kőtár és fürdő - A világörökség felé?

Pálinkás István - 2015. november 1. 20:03

A világörökség része lehet városunk is azzal a turisztikai fejlesztéssorozattal, amely a limes, vagyis a római korban megépített szárazföldi határvonal mentén lévő településeket köti össze.

Az Intercisa Castrum erődítményeként, Duna parti őrhelyeként vonult be a helyi történelembe. A város főépítészével, Szabó Imrével arról beszélgettünk, hogyan lehet hasznosítani turisztikai szempontból ezt az örökséget.

-A római korban itt egy légiónak volt a központja. Ilyen erődítmények voltak a Duna mentén sorban: Annamátia (Baracs), Lussonium (Paks), északra pedig Campóna (Nagytétény), amiről ugye bevásárlóközpontot is elneveztek. Ezek az erődítmények sorban, viszonylag szabályosan épültek meg. A mi, városi értékünk esetében jelenleg az a feladat, hogy turisztikai szempontból egy olyan különleges tematikájú útvonalat hozzunk létre a limes kapcsán, amelyen a korabeli értékeket, római kori tárgyi emlékeket be lehet mutatni, esetenként megtekinteni. Ez egy fejlesztéssorozat, egységesen kezelve abban az esetben, ha a világörökség része lesz a limes. Csúnya, ám mai kifejezéssel élve, akkor az egy brand lesz. Olyan eszmei érték, amire felfigyel az ember, s akkor nálunk, Dunaújvárosban is létre lehet hozni világörökségi helyszínt.

Van egy jól feltárt Castrumunk, ám a feltárás ellenére csak a szakembereknél bír nagy jelentőséggel a bemutatása. A nagyközönség számára a helyszín fejleszthető pont lehet minden tekintetben, amely a turizmust, abban pedig a történelmi élménytúrákat veszi célba.

-Teljesen egyértelmű, hogyha Dunaújvárosban is szeretnénk előállni egy ilyen jellegű fejlesztéssel, akkor a római kori történelmi tematika bemutatása növelhető, hogy még vonzóbbá váljék a térség. Szükséges volna olyan fejlesztést csinálni a kőtár területén, ahol jobban bemutatható volna a kor. Ez egy kiváló adottságú helyszín, ami látogatóközpont létrehozását is megengedné, hogy ne csak a földalatti látványvilágot szemlélhessék. A fontosabb, kiállított köveket lehetne megjeleníteni, vagy például másolatokat azokról is, amelyek a Nemzeti Múzeumban vannak. Egy ilyen központnak oktatási jellegűnek is kell lennie, vagy olyan, a kor szellemét megidéző tárgyi emlékek sora, amelyek nem kötődnek szorosan az itt találhatók közé, de színesek, értelmezhetővé teszik a kort. Rendszeres programokat, szerepjátékokat, római kori lakomákat, és helyi lokálpatrióták közreműködését is be lehetne építeni a fejlesztésbe. Turisztikai szempontból így tehetnénk vonzóbbá.

A város pályázati lehetőségekkel kíván élni. Mivel a Castrum területe, a régészeti park állami tulajdonban van, ezért nem az önkormányzati tulajdonra használatos TOP-forrásokat veheti igénybe, hanem a GINOP-forrásokat, amely vállalkozásoknak, egyesüléseknek, szolgáltatóknak szól. Következésképpen, olyan hálózati turisztikai fejlesztés eleme tud lenni Dunaújváros, ami számol a más városokban, hasonló látogatóközpont elkészítésével. A Magyar Limes Szövetség feltérképezte, elkészítette ezt a tervet, amelyben városunk is benne van. Minden településnek meg kell adnia a maga elképzelését, a konkrét fejlesztési tervet. Ahogy a főépítész hangsúlyozta, mindezt a szocreál építészeti örökség és a pentelei hagyományok már meglévő kereteibe illesztve képzelik el. 

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!