Szabad a vásár - Minden üzlet nyitva tarthat az elkövetkező négy vasárnapon

2015. november 25. (szerda) 10:43 - doszerk

Már e hét vasárnapján nyitva lehetnek az áruházak, bevásárlóközpontok, mivel a jogszabályok a karácsonyt megelőző négy hétvégén lehetőséget adnak erre - mondta el az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A vasárnapi boltzárról szóló törvény szigorúan szabályozza, hogy az üzletek hogyan lehetnek nyitva. Hétköznap például hajnali fél öttől este 22 óráig, vasárnap pedig a főszabály szerint nem lehetnek nyitva - emlékeztetett Vámos György.

Ugyanakkor van öt kivétel, ami azt jelenti, hogy a december 24-ét megelőző négy vasárnap nyitva lehetnek az üzletek, és ezen túl egy vasárnapot szabadon választhatóan az év bármely vasárnapján, leszámítva a húsvét és a pünkösd vasárnapot - mondta.

Fotó:MTI

Nyilván a december 24-e előtti négy vasárnap lehetőségével a legtöbb üzlet élni fog. Ez azt jelenti, hogy decemberben, sőt már november utolsó vasárnapján is nyugodtan mehetünk vásárolni ugyanúgy, mint bármelyik hétköznapon - tette hozzá. Összesített statisztika ugyan nincs, de a tapasztalataink szerint főleg a nagy üzletláncok igyekeztek minden hétvégén vasárnapra ütemezni néhány üzlet nyitva tartását, így szinte folyamatosan volt olyan üzletük, ami nyitva volt vasárnap - részletezte.

Nyilván itt arról van szó, hogy egy-egy áruház 46 szabad vasárnap közül választhatott egyet. Ha ezt egyenletesen osztották volna el egymás között az áruházak, akkor egy átlagos vasárnap az üzleteknek legfeljebb a két százaléka lehetett nyitva a nagy áruházak közül - tette hozzá.

Kivétel a 200 négyzetméternél kisebb üzlet, ahol ha a tulajdonos vagy a segítő családtag áll a pult mögött, mert akkor ők éjjel-nappal, vasárnap és ünnepnapokon, bármikor nyitva lehetnek. Nyilván ezzel is számolni kell: a karácsonyi forgatagban a kis üzletek feltehetően a nyitva tartásban is rátesznek egy lapáttal, és igyekeznek még hosszabb nyitva tartással várni a vásárlókat - fogalmazott az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

A december 24-ei nyitva tartás tekintetében a legszigorúbb boltbezárási szabály Európában nálunk van. A szabály szerint december 24-én ugyan hajnali fél ötkor kinyithatnak az üzletek, viszont legkésőbb délben be kell zárniuk.

Ez azt jelenti, hogy 12 óra után azért fogunk találni olyan boltokat, amelyek a kivételek közé tartoznak. Ilyen lehet egy benzinkút, vagy egy 200 négyzetméternél kisebb üzlet, ahol a tulajdonos vagy a családtagja áll a pult mögött. De az összes többi üzletnek legkésőbb 12 órakor be kell zárnia - hangsúlyozta Vámos György.

-OPH-

A rovat további hírei: Belföld

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

Vírus: 3793 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel több beteg

2020. május 27. (szerda)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3793 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Nőtt az áldozatok száma is, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a vörös zónában – eggyel növekedett, 369 lett az esetszám. 

Járvány: 3771 fő fertőzött – Fejér megyében nem nőtt az esetszám

Járvány: 3771 fő fertőzött – Fejér megyében nem nőtt az esetszám

2020. május 26. (kedd)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3771 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 8 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, ezúttal nem növekedett, 368 maradt esetszám. 

Koronavírus: 3756 fő fertőzött – Fejér megyében ismét eggyel nőtt az esetszám

Koronavírus: 3756 fő fertőzött – Fejér megyében ismét eggyel nőtt az esetszám

2020. május 25. (hétfő)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 5 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, mára is csupán egy fővel nőtt; 368 lett az esetszám. 

Vírus: 3741 fő fertőzött – Fejér megyében újra eggyel nőtt az esetszám

Vírus: 3741 fő fertőzött – Fejér megyében újra eggyel nőtt az esetszám

2020. május 24. (vasárnap)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3741 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, 4 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul a fertőzött régiók között – igaz, mára is csupán egy fővel nőtt, 367 lett az esetszám. 
 

Járvány: 3713 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel nőtt az esetszám

Járvány: 3713 fő fertőzött – Fejér megyében eggyel nőtt az esetszám

2020. május 23. (szombat)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3713 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Az áldozatok száma is nőtt, újabb 6 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye változatlanul fertőzött régió – igaz, mára csak egy fővel nőtt, 366 lett az esetszám. 

Koronavírus: 3678 fő fertőzött – Fejér megyében is tovább nőtt az esetszám

Koronavírus: 3678 fő fertőzött – Fejér megyében is tovább nőtt az esetszám

2020. május 22. (péntek)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3678 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. Ismét 3 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig fertőzött régió – és két fővel újra növekedett, 365 lett az esetszám. 

Vírus: 3641 fő fertőzött – Fejér megyében is emelkedett az esetszám

Vírus: 3641 fő fertőzött – Fejér megyében is emelkedett az esetszám

2020. május 21. (csütörtök)

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 3641 főre nőtt a hazánkban azonosított fertőzöttek száma. A halálozások száma csökkent: 3 idős, krónikus beteg hunyt el. Fejér megye még mindig a vörös zónában – és tegnap óta ismét nőtt, 363 fő az esetszám.