Dunaújváros Hetilap

Ajánlatot tesz az önkormányzat a zöld SZTK megvásárlására

Molnár Emese - 2015. november 19. 15:19

Több mint kétszáz millió forinttal támogatják a helyi sportszervezetek létesítményhasználatát és számos önkormányzati tulajdonú intézmény felújításáról is szavaztak a képviselők a csütörtöki közgyűlés.

A november havi rendes közgyűlésre hívta össze a képviselőket Cserna Gábor polgármester, amelynek elején egyperces néma főhajtással emlékeztek meg a párizsi terrortámadás áldozatairól.

Az ülés elején átadták a Szociális Munkáért- Dunaújváros díjat, amelyet idén Ilonkay Katalin Gabriellának adományoztak. Ezt követően kezdődött a döntéshozói munka.

Több önkormányzati rendeletet kellett módosítani, illetve újraalkotni jogszabályi változások miatt. Rendeletet alkottak az olimpiai részvételi jogot szerzett dunaújvárosi sportolók támogatásáról (eddig Takács Krisztián, Gurisatti Gyula, Hajdu Jonatán részesül havi kétszázötvenezer forint támogatásban, amellyel az olimpiai felkészülésüket segíti a város).

Az iskolai, illetve a szociális intézmények közétkeztetésének ellátására a Zalagast Kft-vel kötött szerződést az önkormányzat. Minden év elején a Központi Statisztikai Hivatal által közzétett inflációs ráta mértékével emelkednek az intézményi térítési díjak. A jelenlegi adatok alapján ez most jövő januártól három százalékos emelkedést jelent.

Az év eleji húszmillió forintos támogatás mellé most újabb hárommillió forint támogatást szavaztak meg a Védőháló a Dunaújvárosi Díjhátralékosokért Alapítványnak, amely a közüzemi tartozások kiegyenlítésében segíti a bajba jutott polgárokat.

Összesen tizenkét millió forint támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz a helyi roma nemzetiségi önkormányzat. Az általuk végzett OKJ-s és akkreditált képzések, valamint a közfoglalkoztatás során felmerült költségeik megtérítésére kértek segítséget. Terveik szerint, a támogatás hatvan százalékát az egyéb költségekre, a táppénzek kifizetésére fordítanák. Ehhez 7,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást kértek. A fennmaradó negyven százalékot a bérek és járulékok megelőlegezésére, előfinanszírozásra fordítanák. Ehhez 4,8 millió forint visszatérítendő támogatást kértek. A képviselők elfogadták az előterjesztést.

Az önkormányzat fenntartásában lévő intézményeknek (mint például a könyvtár, az idősek otthona esetében) meg kellett emelni az idei költségvetési támogatását a bankszámlavezetéssel járó költségek utólagos kompenzációja miatt. Hat intézménynek tizenöt millió forint kiegészítést szavazott meg a közgyűlés, amelyet a dolgozók között osztanak szét.

A hatályos gyermekvédelmi törvény szerint egy településen belül a családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást egy szolgáltató keretében kell működtetni januártól. A közgyűlés úgy határozott a mostani ülésen, hogy e két szociális szolgáltatást az Útkeresés Segítő Szolgálattal látják el (ehhez a szakmai szervezethez tartozott eddig egyébként a családsegítés és a hajléktalanok ellátása).

A Sándor Frigyes Zeneiskola égisze alatt működő Szonáta Zeneművészeti Alapítvány minden év elején újévi koncerttel kedveskedik a dunaújvárosiaknak. A tervek szerint 2016. január 8-án 17 órakor szervezi meg a következő koncertet, amelynek első felében a zeneiskola növendékei és tanárai, a második felvonásban pedig Micheller Myrtill és zenekara lépne fel. A program megvalósításához négyszázezer forint támogatást kértek az önkormányzattól, amelyet a képviselők meg is szavaztak.

A Hild iskola idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját. A jubileumi alkalom kapcsán december 2-án egy kiállítást szervez az iskola, bemutatva az elmúlt hat évtized történetét. Ehhez kétszázezer forint támogatást kértek és meg is kaptak a közgyűléstől.

A DVG Zrt. megküldte az önkormányzat részére a kempingben egy szauna park építészeti és közműépítési kivitelezésére, a gomba épület téliesítésére vonatkozó árajánlatát. A képviselők harmincegymillió forintot szavaztak meg a munkálatok elvégzésére.

A közgyűlés 1,2 millió forintot biztosít a nehéz sorsú vak lány, Jovány Barbara lakásának felújítására, amely munkálatokat a DVG Zrt. fogja elvégezni.

Több önkormányzati tulajdonú intézményben végez majd felújítást a DVG Zrt. az önkormányzat megrendelésére. A munkálatokhoz a mostani ülésen negyvenhatmillió forint költségvetést szavaztak meg a városatyák. Az MMK-ban nyílászáró csere, folyosói burkolat felújítása, padlóburkolat készítése lesz, a Lorántffy iskolában a PVC burkolatot cserélik, a zeneiskolában nyílászárót, a Móra iskolának a tornatermét újítják fel. A Széchenyi gimiben a grafikai terem feletti tetőt szigetelik, a Petőfi, a Rudas, valamint a Dunaferr iskola villamos tagintézményében pedig a konyha feletti tetőt szigetelik.

Az önkormányzat pályázatot írt ki a helyi sportegyesületek támogatására, célirányosan a létesítményi bérleti díjak 2016-os támogatására. A pályázatokat, az igényeket október 30-ig kellett benyújtania a sportszervezeteknek a hivatalhoz.  Az Újvárosi Hokillák SE 6,9, a Danubius KSE 11,5, a Dunaújvárosi Kohász Labdarúgó Öregfiúk Egyesület 2,7, az Angels Női Jégkorong Egyesület 4,3, a Dunaújvárosi Atlétika Club 11, a Dunaújvárosi Főiskola Diák Sportegyesület 10, a Dunaújvárosi Jégkorong Kft. 63,5, a Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia Nkft. 25,2, a Duna-Pent Női Kézilabda Egyesület 16,9, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség 3,6, a DPASE Kft. 61,5, a Dunaferr SE 55 millió forint támogatást kap a létesítményhasználati bérleti díjakhoz a jövő évre vonatkozóan.

Zárt ülésen döntöttek a József Attila Könyvtár új igazgatójának kinevezéséről. A közgyűlés Tóth Évát bízta meg az igazgatói feladatok ellátásával 2020. december 31-ig.

A képviselők a „Hátrányos helyzetű tanulók Arany János Tehetséggondozó Program” keretében egy személy öt tanéven keresztüli (tíz hónapon át havi hatezer forint) támogatásáról is határoztak. Szintén a zárt ülésen szavazták meg azt, hogy felhatalmazzák a polgármestert arra, tegyen ajánlatot a K-Klinika Egészségügyi Fejlesztő, Szolgáltató és Üzemeltető Kft. részére a zöld SZTK tehermentes állapotban történő megvásárlására.

A rovat további hírei: Közélet

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

Ismét segített a Dunaújváros kenyere

2024. ápr. 22.

Januártól március végéig összesen 8195 darab Dunaújváros kenyere fogyott a Széchenyi Pékség és az önkormányzat közös akciójában, amelyeknek árából 50 forint került egy jótékonysági alapba – ez 409 ezer 750 forintot jelent a Pentele Baráti Kör Egyesületnek. 

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.