Dunaújváros Hetilap

Időzített bombán ülünk?

Pálinkás István - 2015. december 30. 15:01

Roncsolás-biztonságtechnikából egyes, leülhet!- na, ezt a mondatot nem hallotta még Werner Tamás, aki örömmel mutatta meg nekünk bizonyítványait. Az SME (sajátos műszaki építmény) területén otthon lenni nem feltétlenül jelenti azt, hogy egy munkahely robbanás-biztonságtechnikai készültségét ne minősíthesse.

-A kivitelezéseket szakszerűen kell vizsgálni. Soha nem összekeverendő azzal, hogy valaki a kivitelezői oldalról teszi a munkálatokat, mint megbízott Felelős Műszaki Vezető (FMV), vagy éppen a Műszaki Ellenőrzési (ME) oldalról minősít a megrendelő megbízásában a Villamosság és a Robbanásbiztonságtechnika (RB) széles területén, az elektronikus építési napló világában. Aztán persze kifogásol, követel, előír, mert egyetlen munkahelyen sem játékszerek működnek, hanem komoly berendezések. Engem a szakma vonzott. Egy olyan széles spektrum, amibe a különböző villamos feszültség tartományok a gyengeáramú irányítástechnikától, a távközléstől a nagyfeszültségig, veszélyes anyagok, a legkülönbözőbb technológiák, robbanásveszélyes gázok, gőzök, ködök, porok és mindezek a keveredése lehetnek jelen. Tehát a veszélyességi övezetek területeibe tartozó kérdések, a hozzájuk köthető adatok, energiaátvitelek, kommunikációs rendszerek.

Tévedett már valaha, hiszen a „tól – ig” határok erős kötelmek?

-Ellenőrként az ember sok mindent meglát és megél a villamosiparban. Kivétel, ha valamit nem mutatnak meg, vagy eltakarnak szándékosan. Sokszor előfordul, hogy a kivitelező sumákol valamit, amit be kell bizonyítani. A szarvashibák kijavításához makacsul ragaszkodom. Vannak speciális megbízóim is, például a szabadegyházai Hungrana, vagy az ENKSZ-FŐGÁZ Zrt.

Pontos beszéd, de Dunaújváros sem menetes veszélyes üzemektől…

-Centrumban vagyunk. A Dunaferr, mint a térség egyik fő munkáltatója rengeteg ilyan berendezéssel, üzemmel rendelkezik. Nagyon sok szempontnak kell megfelelni az energiaellátás területén. Az irányítási rendszereket karban kell tartani, új kivitelezések is készülnek. A papírgyártás más, mint a Kokszoló, ami egy komplett vegyi üzem: kamragáz, benzol, cián… A papírgyárban szennyvízből állítanak elő biogázt, amelyet a papírgyártáshoz szükséges gőzenergia előállításához a kazánokban tüzelnek el. A most épült erőműben fluid-ágyas vegyes tüzelésű kazán épült, ezek speciális területek, technológiák.

Biztonságosabban él, ha tudja, mások biztonságosan élnek?

-Igen. Nekem nagyon fontos, hogy megköveteljem műszaki ellenőrként a munkaterületen, ne csak az adott pillanatban, hanem akár öt év múlva is megfeleljen, ne veszélyeztessen senkit. Nagyon szigorú vagyok abban a tekintetben, hogy bizonyos részeket „nem engedek el”. Nem! (nevet…) Semmit, ami fontos a környezetem szempontjából.

A megújuló energiáról is beszélhetünk, hiszen az első teljesen elektromos autója van a városban, és jelen a Szent Pantaleon Kórház napelemei között is.

-Több évvel ezelőtt már voltak saját napelemeim. Aztán, mint hálózatra visszatermelő háztartási méretű kiserőmű tulajdonosaként szembesültem a „zöld energia” hasznosságával. A kórház már a sokadik kapcsolatom, mert a közszférában Rácalmáson a települési kamerarendszertől, a kisméretű naperőművekig voltak műszaki ellenőrzési munkáim.

Csodálkoztak a zöld rendszámú autón?

-Tudtam, hogy zöld rendszámú lesz, mert a kereskedő barátom, aki behozta nekem külföldről az autót, mondta, hogy speciális zöld színt kap a majdani rendszámom az úgynevezett „zéró emisszió” miatt. Egy belsőégésű PDTDI motoros, kiváló megbízhatóságú és családilag nagyon szeretett, 13 éves, neves, német „népautót” cseréltem le. Érdekes, mert három nap alatt megérkezett ez a 3 éves szalonautóként használt jármű. A rendszám elkészítése egy hétig tartott, ez nem volt elterjedt gyakorlat eddig a közigazgatásban. Az emberek gyakran nézik, kérdezik, hogy csak elektromos hajtású? Egyenáramú motor található benne? Most még nagyon furcsa mindenkinek. Az úgynevezett „villanyautózás” szenzációs, nagyszerű élmény, nem hasonlítható össze egyetlen belsőégésű motor által meghajtott gépjármű használatával. Persze, kivétel a hybridek, melyek hasonlóak, csak tartalmaznak még belsőégésű motort is. Engem jó érzéssel tölt el, hogy védem a környezetemet azáltal, hogy nulla emisszió kibocsátású autót használunk már a családban.

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.