Dunaújváros Hetilap

Ismét megbíznak az emberek a járműhitelekben?

doszerk - 2015. december 8. 7:47

Az élénkülés jeleit mutatja a lakossági jármű-finanszírozási piac Magyarországon: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint 2015 első tíz hónapjában 20,3 milliárdnyi új forint-gépjárműhitelt vettek fel a háztartások, ez jelentősen, 28,2 százalékkal meghaladja az egy évvel korábbit.

A növekedést ugyanakkor az alacsony bázis miatt nem szabad túlértékelni, annál is inkább, mert az idei mennyiség is csak kétmilliárdos átlagos havi kihelyezést jelent. A járműhitelek állománya a szerény utánpótlás miatt folyamatosan apad: októberben már alig haladta meg a 190 milliárd forintot, ami 23 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

Az mindenesetre jót tesz, hogy a magyarországi újautó-piac kezd magára találni: a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének adatai szerint november végéig több mint 70 ezer új személyautót helyeztek forgalomba Magyarországon, 14,1 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A vásárlásokon belül nő a magánszemélyek beszerzéseinek aránya. A piaci szereplők óvatosan optimisták a folytatást illetően. A Merkantil Bank tájékoztatása szerint a lakossági gépjármű-finanszírozási piac a múlt év hasonló időszakához képest 11 százalékkal nőtt, ami főleg az új gépjárműveknek köszönhető: ott a bővülés meghaladta a 30 százalékot, míg a használt járművek finanszírozása enyhe csökkenést, illetve stagnálást mutat.

A Merkantil Bank viszont a piaci bővülést meghaladóan növekedett – tették hozzá –, mind az új, mind a használt gépjárművek finanszírozásában. A Budapest Autófinanszírozási Zrt. szintén óvatosan optimista: jövőre az ideihez közel hasonló teljesítményre vagy a gépjárműállomány korosodása miatt szükséges megújítás okán bekövetkező enyhe növekedésre számítanak a magyar piacon.

Varsányi Ferenc, a CIB Lízing szakértője úgy látja, hogy az idei évben a gépjármű-finanszírozási piac impozáns növekedést mutatott, ennek motorja viszont szinte kizárólag a növekedési hitelprogram (nhp) volt, e nélkül csupán enyhe, 1-2 százalékos volt a bővülés. A CIB Lízing jövőre élesedő versenyre számít, hiszen a devizaalapú lakossági autóhitelek forintosítása decemberben megtörténik, utána új ajánlatokkal jelentkeznek a piaci szereplők. A CIB-nél a stabil jövedelemmel rendelkező, jól fizető ügyfeleket egyre alacsonyabb kamatozással és gyakran fix törlesztőrészletettel szolgálják ki, kiküszöbölve a jövőbeni kamatkockázatot.

A megszűnő devizakockázat és a biztonságos lízingkonstrukciók megjelenése miatt – vélekedett Varsányi Ferenc – a 2016-os piacot óvatos optimizmus és lassú, de kiegyensúlyozott növekedés jellemezheti, elérheti a 10 százalékot is. A szolid bővülést az újautó-eladások folyamatos emelkedése is támogatja. Befolyásoló tényező lehet még a kishaszongépjárműveket érintő nhp 2016-os folytatása is (ennek feltételeit még nem tudni). Az Euroleasing kereskedelmi igazgatója, Kühne Attila is ezt emelte ki a növekedési trend folytatódásának meghatározó tényezőjeként, emlékeztetve arra, hogy az első háromnegyed évben tapasztalt növekedés nagymértékben a kkv-k általa kishaszonjárművekre igénybe vehető nhp-konstrukciónak volt köszönhető.

A forintosítás várható kedvező hatásaira hívta fel a figyelmet közleményében a Magyar Lízingszövetség. Lévai Gábor, a szervezet főtitkára szerint a tagvállalatok a forintosítástól rövid távon nem várnak komolyabb változást, ám középtávon ez hozzájárulhat a lakossági autófinanszírozás fejlődéséhez, emellett a lízingcégek portfóliója is kedvező irányba változhat, mivel kevesebb lehet a problémás hitel. A szövetség arra számít, hogy a lakossági piacon a következő években egyenletes, tartós növekedés alakulhat ki.

A rovat további hírei: Közélet

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

"Mozdulj kékben!" – együtt az autistákért

2024. ápr. 17.

Az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezést szervez a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc: a Mozdulj kékben! című programra a Liget közi sportpályán várják az érdeklődőket szombaton, az akció során online árverést is szerveznek!

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

Több mint 30 tétel a közgyűlés napirendjén

2024. ápr. 17.

A nyílt ülésen 32, majd zárt ajtók mögött további 3 témáról dönthetnek a képviselők a közgyűlésen – a tanácskozásnak a Városháza ad otthont csütörtökön délelőtt.

Új városok és új narratívák Rotterdamban

Új városok és új narratívák Rotterdamban

2024. ápr. 17.

Sikerrel debütált az Új Városok Nemzetközi Hálózatában a dunaújvárosi delegáció; a folyamat közvetlen előzménye, hogy a hollandiai székhelyű Nemzetközi Új Város Intézet (INTI), az új városokkal kapcsolatos kutatás és tudáscsere nemzetközi platformja 2023-ban bővítette európai hálózatát – ehhez csatlakozott uniós pályázat révén Dunaújváros.

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

A Föld napja 2024: közösségi kezdeményezésre várják a városlakókat

2024. ápr. 17.

Takarítási akciót szervez az önkormányzat a Föld napja alkalmából. Három helyszínen várják az önkénteseket pénteken délután. Az akció célja a lakókörnyezet rendbetétele mellett az, hogy felhívják a figyelmet az egyéni szerepvállalás fontosságára a Föld megóvása érdekében.

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

Amit fontos tudni a június 9-i választások előtt

2024. ápr. 16.

Nyár elején újra választ az ország, méghozzá egy időben az Európai Parlament (EP) tagjaira, a települési polgármesterekre, valamint az önkormányzati képviselőkre, továbbá a nemzetiségi önkormányzatok tagjaira voksolhatunk.