Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Karácsonyváró, gyermekhangra

Várkonyi Balázs - 2015. december 13. 10:07

Apa, mi állatok vagyunk? A kislány kérdése elszáll, apja néz, mintha rosszul hallotta volna. Sután visszakérdez: hogy is hogy…? Hát amikor kicsi voltam – mondja az ötéves (!) gyermek –, és fájt a fülem, te elvittél az állatorvoshoz.

Pár esztendő eltelt a párbeszéd óta. Apa sokáig reménytelenül harcolt a gyermeki emlékezettel – „de igen, te elvittél az állatorvoshoz” –, hiába ismételgette, hogy ő bizony igazi „emberorvoshoz”, valódi fültudóshoz vitte szeme fényét, semmi sem hatott. Ami befészkeli magát egy kisember fejébe, nehéz azt onnét kiűzni. Nagy sokára aztán megtört a jég. Biztosan rosszul emlékeztem – mondta az időközben fölcseperedett gyermek. Ma már nem szereti, ha apja társaságban elmeséli a történetet. Szégyelli, mind minden kamasz a kiskori esetlenségét. Kínosan feszeng, ha felidézik, hogy békatekősnek hívta a teknősbékát, vagy hogy egy ismerős kérdésre, hány éves vagy, nagy komolyan így válaszolt: Tizenegy leszek a jövő hónapban… ha megérjük.

Utálom a szabályokat! – fakadt ki egyszer, amikor apja épp valamire intette. Hát persze, melyik csikó szereti a béklyót? Szüléje meg se lepődött hát, amikor a szokásos novemberi ágynak esés után, az első iskolai napon a gyermeke ezt az üzenetet küldte neki: „Jobb volt otthon, mint itt, az ISKOLÁBAN! Jobb volt betegnek lenni, mint most. De azért kibírom. Na szia!” Kibírta, hogyne, mint annyi más tipikus gyermeki gyötrelmet… hanem ami a találkozások ritkulását illeti, azt nehezebben viselte.

Szülei válása igazából akkor tudatosult benne, amikor apját más városba szólította a munkája. Akkor értelmét vesztette a mindennapi egyszavas telefonüzenet: jössz? Mert iskola után majd mindig találkoztak, az maradt meg erős kapocsnak, olykor beültek a sarki cukrászdába, megbeszélték az élet dolgait. Egy ilyen napon a kislány mélyen a férfi szemébe nézett, és jelentőségteljesen közölte: „Apa, ha nagy leszek, nem járok diszkóba. Csak a kávéházba. Ott fogok beszélgetni a barátnőimmel.”

Azóta megint eltelt pár év. És a leány tényleg beül néha egy kávéházba a barátnőivel beszélgetni. Olykor azért a diszkóba is… színházba, fotókiállításra viszont gyakrabban. Egyszer azt kérte, vigye el az apja Tihanyba. Fontos kiállítás van az ottani Kogart-házban. Ki-hagy-ha-tat-lan, nyomatékosította a nagylány, és mentek Joan Miró- meg Vasarely-képeket nézni. Aztán pár hónap múlva újra Tihany, akkor a magyar romantika festői voltak soron. Hazafelé az apa épp azon töprengett, hogy egy tizennyolc éve küszöbén lévő fiatal már szívesebben utazik egyedül, amikor leánya megszólalt. „Tudod, Apa, magam is el tudok már menni mindenhova, csak azért kértelek, hogy együtt legyünk…”

A búcsú mindig nehéz volt. Különösen karácsonykor. Emlékszik: összeszorított ajkakkal állt a kislány. Majd elindult, leszegett fejjel. A férfi akkor a számítógépén, a könyvespolcon, az íróasztalon és mindenütt kis cetliket talált. Itt jártam. Itt jártam. Ez volt mindegyikre írva. A kis játékházikón is ott volt egy cédula. Apa, nagyok vagyunk, ez a házacska meg már nagyon megkopott, miért nem dobod ki? – kérdezte egyszer. Hát csak. Mert mindjárt itt a karácsony. És a gyerekek itt járnak…

A rovat további hírei: Kultúra

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

Dallal és játékkal, koncerttel és virágültetéssel ünnepelték a zene világnapját (galériával)

2024. okt. 06.

A Móricz Zsigmond Általános Iskola immár hagyományosan a város óvodásait látta vendégül, a Sándor Frigyes Zeneiskola remek össz-intézményi hangversennyel és az immár évek óta rendszeres virágültetési akcióval készült a muzsika ünnepére.

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

DSTV: bábelőadás a Bartók repertoárján

2024. okt. 05.

Az álomlátó fiú című produkcióval folytatódik a Bartók Kamaraszínház bemutatóinak sora, derül ki a DSTV összegzéséből. A zenés bábelőadás 6 éves kortól ajánlott, de a darab alkotói felnőtteknek is szánják – érett fejjel is tanulságos a történet. Hangkép.

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

Múltidéző és jövőbe mutató a Magyar Papírmúzeum új időszaki kiállítása

2024. okt. 03.

A Magyar Papírmúzeumban új kiállítás csalogatja a vendégeket. Az intézmény időszaki bemutatója az egykori dobozgyárnak állít emléket, illetve a látogatók megcsodálhatják lézervágott papír művészi alkotásait is. 

DSTV: a régi játékok világa

DSTV: a régi játékok világa

2024. okt. 03.

A csengős mozdony lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeum sorozatában, derül ki a DSTV összegzéséből. A riport a régi játékok világába repít – ami pár évtizede még a gyerekszobák féltett kincse volt, mára a múltról mesél a múzeumban. Hangkép.

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

Ünnepeljük együtt a zene világnapját!

2024. szep. 30.

Hol másutt, a Sándor Frigyes Zeneiskolánál! Az ünnepi invitációt az intézmény tolmácsolta, a koncerttel és közös jelképes növényültetéssel körített eseményt kedden délután rendezik.

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

Színes kínálattal csatlakozik az országos programhoz a József Attila Könyvtár

2024. szep. 28.

Az Országos Könyvtári Napok helyi rendezvényeit tartják a József Attila Könyvtárban: előadásokkal, kiállítással, mesével, játékkal készül az intézmény szeptember 30. és október 6. között, azaz jövő hétfőtől vasárnapig. Találkozzunk a könyvtárban!

DSTV: elkezdődött a színházi évad

DSTV: elkezdődött a színházi évad

2024. szep. 24.

Az intézményi tradíciókhoz híven társulati üléssel startolt a szezon a Bartók Kamaraszínházban, derül ki a DSTV összegzéséből. A nagy sikerre tekintettel három produkciót is műsoron tartanak, az évad terveiben hét új bemutató szerepel. Hangkép.