Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Téli táncforgatag a főtéren

Ónodi Zoltán - 2015. december 20. 18:43

Az 2015-ös Adventi forgatag adott helyet a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes által szervezett tánctalálkozónak. A hideg idő ellenére is nagy közönséget vonzott a megmozdulás.

Táncosaink a nemzetközi hírnév felé galoppozva szüntelen gyakorolnak és fellépnek. Számos versenyt és vendégelőadást tudhatnak maguk mögött. A visszhang mindig csak ennyi volt: a vasasosok jó vendégek. A tavalyi szüreti mulatság egyik fő alkotóelemeként mentek a konvojjal végig a városon és minden állomáson bemutatták tánctudásukat. Sajnos az idei mulatság a viszontagságos időjárás miatt elmaradt, ám az önkormányzat által biztosított pályázati keretet félretették. És hogy ez mind ne menjen kárba, Cserna Gábor polgármester szorgalmazta, még az idén egy néptánc találkozó formájában pótolják, ami a rossz idő miatt korábban elmaradt. Szőke Genoveva és Suplicz Mihály szervezésében hamar elindultak a tervezési folyamatok. Kováts Rózsa vezetésével a művelődési ház teljes vállszélességgel a kezdeményezés mellé állt és megadott minden támogatást a Vasas táncosainak. A meghívott vendég együttesek egy- egy teremben kényelmesen öltözhettek át és biztonságba tudhatták személyes dolgaikat.

Decemberhez mérten tiszta, de hűvös időjárás várta a meghívott vendégcsapatokat. Színes paletta állt össze a Dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes mellett: Madocsáról érkeztek a hagyományőrzők, Somogy megyéből a Lengyeltótiak, a szomszédos községből pedig a baracsiak is tiszteletüket tették. Külön kiemelendő a Belioaniszból érkező Pyrgos tánccsoport, akik egy görög blokkal készültek. Sajnos a mezőfalvi táncosok aznap tartották az évzáró rendezvényüket így ők nem tudtak élni a lehetőséggel.

A tér hamar megtelt a jó magyaros zenére. Kopogott a csizma és pörögtek a szoknyák. A fellépők jó ízűen fogyasztották a nekik szánt ételt és frissítőt – igazán megérdemelték hisz jócskán megdolgoztak érte. Nagy siker övezte a találkozót, bár ez még csak kísérleti jellegű esemény volt, a szervezőknek komolyabb nemzetközi néptáncos fesztivál terveik vannak.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

DSTV: a költészet csodája Erdős Virággal

2024. ápr. 24.

Remek irodalmi kalandozást hozott a József Attila Könyvtár programja, derül ki a DSTV összegzéséből. Még a magyar költészet napjára időzítve Erdős Virág vendégeskedett a gyermekkönyvtárban – a versek csodavilágába kalauzolta a vendégeket. Hangkép.

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

DSTV: "Ecset szerelem" az MMK-ban

2024. ápr. 23.

Új kiállításról számol be a DSTV összeállítása az MMK-ból. Az intézmény földszinti folyosógalériáján nyílt meg Gusztos Piroska tárlata a napokban – és a kollekció nem véletlenül viseli az Ecset szerelem címet. Hangkép.

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

ICA-D: "Utószó" – Vágvölgyi B. Andrással

2024. ápr. 22.

Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező, filmesztéta lesz az Utószó című irodalmi antológia következő vendége a Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) kedden délután.

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

Koncert, kiállítás, játszótéri ismeretterjesztés

2024. ápr. 19.

Mindezek ráadásul egy hétvégén, szombaton és vasárnap várják a muzsika, a művészet és a tudomány híveit – három helyszínen. Hírcsokor.

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

DSTV: a töredékes emlékezet kiállítása

2024. ápr. 18.

Tárlatvezetésről tudósít a DSTV összeállítása. A Kortárs Művészeti Intézetben (ICA-D) látható Töredékes emlékezet című kiállításon Boros Lili műtörténész,  a bemutató kurátora, valamint Asztalos Zsolt képzőművész vezette körbe az érdeklődőket. Hangkép.

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

Kalligráfia: konferencia és kiállítás a papírmúzeumban

2024. ápr. 17.

Nagyszabású bemutatóra, valamint rangos szakmai tanácskozásra készül a Magyar Papírmúzeum: a kalligráfia témájára fókuszáló programra pénteken várják a vendégeket.

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

Jótékonysági pedagóguskoncert – pénteken újra a gyermekosztály javára

2024. ápr. 16.

Gazdag műsorral, színes repertoárral és sok-sok fellépővel rendezik az immár 27. hangversenyt – a közönséget az evangélikus templomban várják pénteken délután!