A méhnyakrák pedig megelőzhető lenne

doszerk - 2016. január 20. 12:43

Megakadályozható lenne a méhnyakrák kialakulása, ha a nők eljárnának az éves szűrővizsgálatokra, a magyarok szűrési hajlandósága azonban messze elmarad a nyugat-európai átlagtól.

Európában minden 18. percben meghal egy nő méhnyakrákban, ezzel ez a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. Itthon európai viszonylatban is súlyos a helyzet. Magyarországnál rosszabb statisztikája csak Romániának és a balti államoknak van az Európai Unióban.

Évente mintegy 1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon és csaknem félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség, miközben a szűréssel időben felfedezett kór gyógyítható lenne – hívta fel a figyelmet Tóth Icó, a Mályvavirág Alapítvány elnöke, aki évekkel ezelőtt maga is méhnyakrákkal küzdött.

Gyakoribb, mint gondolnánk

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A magyarok harmada ugyanakkor még nem is hallott róla, annak ellenére, hogy a HPV-fertőzés nagyon gyakori. A szexuális életet élő nők közel 80 százaléka és a férfiak legalább fele élete során egyszer megfertőződik. A vírust többször is el lehet kapni, az esetek többségében néhány hónap alatt kezelés nélkül elmúlik, de tartós fennállás esetén daganatos elváltozás alakulhat ki. A lakosság azonban nincs tisztában a HPV veszélyeivel.


Fotó:MTI

A leggyakoribb megelőzhető daganatos betegség

A méhnyakrák kialakulása megakadályozható lenne, ha a nők eljárnának az éves nőgyógyászati szűrővizsgálatokra és élnének a védőoltás lehetőségével. A magyarok szűrési hajlandósága azonban messze elmarad a nyugat-európai átlagtól. „A védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen. A méhnyakrákon kívül nincs még egy olyan gyakori rákos megbetegedés, ami megelőzhető – emelte ki a Tóth Icó.

Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét

A megelőzés fontosságát hangsúlyozza az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét programsorozat is, amelyet idén már 10. alkalommal rendeznek meg január 23-30. között. A kezdeményezés célja, hogy felhívják a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia. A Mályvavirág Alapítvány „Gyöngyre Fűzve” országos figyelemfelkeltő kampányhoz már csaknem 70 település csatlakozott.

„A HPV elleni védelem szimbóluma a gyöngy. Az ország településeit így a gyöngy köti össze, karkötőket fűzünk, amelyeket önkéntesek segítségével eljuttatunk a kórházakba, a méhnyakrákműtéten átesett nőkhöz azzal az üzenettel, hogy nincsenek egyedül. Továbbá minden csatlakozott településen lesznek majd preventív előadások” – magyarázta Tóth Icó, aki azt is elmondta, hogy tavaly példátlan volt az összefogás, mindenki fűzött, a polgármesterek és a nővérek is.

Az Európai Méhnyakrák Megelőzési Hét nyitórendezvénye január 23-án szombaton lesz az Allee Bevásárlóközpontban.

-OPH-

A rovat további hírei: Mozaik

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

"Mozdulj kékben!" – akció az autistákért (galériával)

2024. ápr. 25.

Szép sikert aratott az autizmussal élők társadalmi befogadását segítő közösségi kezdeményezés – a Jószolgálati Otthon Közalapítvány és Homonnai Ferenc akciójának a Liget közi sportpálya adott otthont múlt szombaton. Sokan mozdultak kékben és sikeres volt az online árveréses gyűjtőakció is!

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

Hogyan válasszunk megbízható fogorvost?

2024. ápr. 25.

Az ideális fogorvos nemcsak egy jó szakember, hanem olyasvalaki, akiben megbízunk, aki megfelelően tájékoztat, rugalmas, emberi, és akihez összességében szívesen járunk el az éves ellenőrzésekre és az esetleges kezelésekre. De hogyan találjuk meg ezt az illetőt? (X)

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

Könyvet szeretnél, de nem tudod, mit válassz? Segítünk!

2024. ápr. 24.

Sokan vannak, akik imádnak olvasni – ők azok, akik folyton folyvást gyarapítják könyvgyűjteményüket. Talán nekik nincs is szükségük tanácsra azzal kapcsolatban, mi legyen a következő mű, amit a kosárba raknak. (X)

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

A bázislakk fontossága körömápolási rutinunkban

2024. ápr. 23.

Mikor a hibátlan körömápolásról és manikűr eléréséről van szó, sokan csak a lakk színére, illetve a fényt és védelmet adó fedőlakkra helyezik a hangsúlyt. Nem érdemes azonban figyelmen kívül hagyni rutinunkban az alaplakk fontosságát sem, hiszen káros hatással lehet körmünk egészségére és megjelenésére is.  (X)

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

Milyen esetekben jöhetnek számításba az árnyékoló oldalfalak?

2024. ápr. 23.

A tavaszi-nyári időszakban különösen fontos, hogy védelmet biztosítsunk teraszunkon az erős napsugárzással szemben, ugyanis így a felmelegedés ellen is felvehetjük a harcot. (X)

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

Borongós, esős, szeszélyes áprilisi hetünk lesz

2024. ápr. 22.

A szikrázó napsülésnek egyelőre lőttek a DO időjárási szakértőjének friss prognózisa szerint – és a csúcsértékek is inkább március második felét idézik majd, mint április derekát. De legalább nem sülünk meg.

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

Hogyan növelhetjük az állóképességünket?

2024. ápr. 22.

A teljesítmény kérdése fontos olyankor, amikor rendszeresen sportolunk, szeretnénk látni az eredményeket, s persze egyre többet akarunk kihozni magunkból. (X)