Dunaújváros Hetilap

A sertés olcsóbb lett a csirkehúsnál?

doszerk - 2016. január 16. 18:30

Drágább lett január elseje után a csirkehús a sertésnél. Szakértők szerint -már csak a versenysemlegesség miatt is- szükséges lenne a baromfihúsok áfájának hasonló mérséklése. Körülbelül ezer forint a karaj, és a comb is hasonló áron kapható, míg a ennyi pénzért legfeljebb csontos csirkemell kapható akciós áron.

Sertéshús akciókkal kezdte több élelmiszerüzlet is az évet, hiszen önmagában az áfacsökkentés érvényesítése is látványos árcsökkenést mutat, amelyet érdemes kihasználni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a sertéshús mostanra olcsóbb lett, mint a baromfi. Fórián Zoltán, a Takarékbank Agrár Központjának vezető szakértője azt mondta: az ár ellenére azonban sokan választhatják továbbra is a baromfihúst.

'Táplálkozás-élettani szempontból nem kedvezőtlenebb a sertéshús fogyasztása, mint a csirkehúsé, de van egy fogyasztói kép, amely nem ezt tartalmazza. Erre alapozva állítom azt, hogy nem fognak a baromfihús-fogyasztók visszatérni a sertéshús irányába. Nem beszélve arról, hogy az áfa csak egy azon tényezők sorában, amely a friss húsok árát kialakítják. Könnyen elképzelhető, hogy a mostani, azonnal is mérhető árelőny zsugorodni fog a következő hetekben, hónapokban.' - mondta Fórián Zoltán.

A legtöbb helyen körülbelül ezer forint a csont nélküli karaj, és a sertéscomb is hasonló áron kapható, a csont nélküli sertéslapocka kilójáért pedig átlagosan 800 forintot kérnek az üzletekben. Ezzel szemben ezer forintért legfeljebb csontos csirkemell kapható akciós áron, olcsóbban pedig a csontos csirkecomb alsó érhető el.

Ami filézett, az mind drágább, legyen az alsó vagy felső comb, élen a csirkemell filével, amelynek kilója legalább 1300 forint, de van ahol az 1600 forintot is eléri. A többi baromfihús pedig mind drágább: legyen az pulyka, vagy kacsa. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint a baromfihúsok áfáját is csökkenteni kell.

'A baromfihús 27 százalékkal adózik. Azt gondolom, hogy ez nem fair. Magam is azt az álláspontot képviselem, hogy a lehető legrövidebb időn belül a baromfi ágazatot is az 5 százalékos áfakörbe kell sorolni, hisz a versenysemlegesség szempontjából ez a helyes magatartás.' - véli Győrffy Balázs.

Azt minden érintett elfogadta és a szakértők is megerősítették, hogy a sertésáfa csökkentése mérsékli a fekete gazdaságot és ezzel együtt a veszteséget az ágazatban, valamint a változás a sertéságazat szereplőinek versenyképességét is erősíti, azaz, mint ilyen, jótékony hatású.

Szakmai elemzések, vélemények szerint a baromfisok és a tejesek lehetnek a következők az áfacsökkentési sorban, amennyiben a kormány folytatná ezt a sorozatot.

-OPH-
Fotó:MTI

A rovat további hírei: Közélet

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

Már lehet cserélni, házhoz vitték az energiatakarékos LED-es izzókat

2024. máj. 06.

Önkormányzatunk pontosan egy évvel ezelőtt kezdte a CYEB Energiamegoldások Kft.-vel közösen azt a kezdeményezést, amivel szeretett volna segíteni a dunaújvárosiaknak, hogy csökkenthessék a villanyszámláikat. Az ingyenes akció jelenleg is tart, sőt!

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

Felújítás vár a város legrégebbi óvodájára

2024. máj. 06.

A választókörzetek törvényi felülvizsgálata következtében a Csillagvirág tagóvoda átkerült a 6-os választókörzetbe. Szabó Zsolt, a körzet képviselője ezt követően felkereste az óvodát, hogy a jelen és a közeli jövő feladatait egyeztessék. És már vannak látható változások az óvoda környezetében.

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

Óriási sikert hozott a 38. Bringatúra (galériával)

2024. máj. 05.

Parádés időben, remek hangulatban tekerték le a hagyományos távot Dunaújvárostól Mezőfalváig, majd vissza a 38. Bringatúra résztvevői szombaton délelőtt.

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

Minden dunaújvárosi kedvezményesen buszozhat

2024. máj. 04.

Sokat hallottunk már róla, volt is néhány állomása, mostantól viszont elérkeztünk oda, hogy minden dunaújvárosi lakos kedvezményes buszbérletet vásárolhat. A dunaújvárosiak többsége 1800 forintért válthat éves bérletet, a nyugdíjasok és a diákok továbbra is 1200 forintért buszozhatnak.

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

Fontos hely és fontos épület: az első lakóházra és a városépítőkre emlékeztek

2024. máj. 04.

A város első épülete a Május 1. utcában épült 1950-ben, és május 2. az a dátum, amikor elkezdték építeni az első lakóházat. Gyakorlatilag e ház alapjainak lerakásával kezdődött a városépítés. Hetvennégy éve.

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

Immár 52. alkalommal rendezték meg az elsősegély versenyt (galériával)

2024. máj. 03.

A "Közbiztonsági Hónap" programsorozatának fontos állomása volt a felmenő rendszerű elsősegély verseny a Kultik Moziban és környékén. Komoly erőpróba várt az indulókra a közelmúltban rendezett rangos viadalon.

DSTV: jótékonysági sportbál

DSTV: jótékonysági sportbál

2024. máj. 01.

Szerencsére vannak olyan rendezvények a városban amelyek sikerrel újjászülettek a koronavírus-járvány után. Ilyen volt a Vasvári iskola jótékony célú sportbálja múlt pénteken – a remélt bevételek az iskola fejlesztését, s ezzel együtt a gyerekek fejlődését szolgálták. Hangkép.