Dunaújváros Hetilap

Béke városrész: fűre hajtani tilos?

spigott - 2016. január 26. 8:02

Ne csak a Március 15. tér környékén élő gyalogosokra, környezetükre is figyeljenek oda azok az autósok, akik rendszeresen használják parkolónak az Arany iskola melletti füves területet. Ennyit, s nem többet szeretnének elérni a környéken élők, akik megoldást keresnek egy régóta húzódó problémára.

Pár hónapja már foglalkoztunk azzal a Béke városrészi problémával, ami erősen nyugtalanítja a Március 15. tér, a Tavasz utca és a Szabadság út környékén élőket. Az Arany, valamint a Kőrösi iskola előtti téren és a járdán haladó gépjárművek sajnos több alkalommal veszélyeztették már a járdát használó gyalogosok, valamint a környék lakóinak testi épségét. Sajnos július óta nem sokat javult a helyzet sőt, a lakóközösségnek egy újabb problémával is szembe kell néznie, ugyanis rengetegen használják parkolónak az Arany iskola melletti füves területet, ami további feszültséget kelt a környéken élők és a tiltott helyen (?) parkoló gépjárművek tulajdonosai között.

Ez nem felfestett parkoló!

Sajnos a feszültség a hétvégén már tettlegességig fajult, s ez sarkallta egyik olvasónkat arra, hogy felkeresse szerkesztőségünket, beszámoljon az Arany iskola környékén tapasztalt állapotokról, s újra felhívja a gépjárművel közlekedők és az intézmény melletti zöldterületre parkolók figyelmét arra, hogy ne csak az ott lakókra, hanem környezetükre is vigyázzanak.
"Valóban nem új ez a probléma, minket lakókat, de a Március 15. tér és a Szabadság utca környékén gyalogosan közlekedőket is többször hoztak már veszélyes helyzetbe az itt elhaladó gépjárművek, volt, hogy egy kislányt sodortak el majdnem, de akadt olyan helyzet is, hogy pont előttem dudáltak le egy idősebb hölgyet a járdáról. Mióta a Gazdasági Ellátó Szolgálat (GESZ) átvette az Arany iskola üzemeltetését, sajnos egy újabb problémával szembesültünk, ez pedig a parkolásé. Közel két éve nem lehet már az intézmény udvarán leállítani a gépjárműveket, s azóta rengetegen használják az iskola melletti füves területet a parkolásra.

Behajtani tilos (?)

Hiába próbáltuk többször figyelmeztetni a gépjárművek tulajdonosait szóban, vagy írásban, hiába tettünk lakossági bejelentést több alkalommal a rendőrségen, egyik sem érte el a remélt eredményt, így amellett, hogy lakókörnyezetünk állaga romlik, a fű egyre jobban kikopik, továbbra is veszélyben vagyunk az itt közlekedő autósoktól annak ellenére, hogy a tiltó jelzés miatt be sem hajthatnának a füves területre. A környéken pedig két nagyobb parkoló is van, melyek kihasználtsága meg sem közelíti a száz százalékot, ezért talán nem lenne túl nagy kérés az, hogy pár percet gyalogoljanak azok, akik egy-egy sportrendezvényre, vagy edzésre érkeznek az iskola tornacsarnokába" – fogalmazta meg aggodalmait olvasónk.
"A helyzetet bonyolítja, hogy a rendőröknek sincs könnyű feladatuk, hiszen ahhoz, hogy intézkedni tudjanak, gyakorlatilag tetten kellene érniük a behajtani tilos jelzés ellenére itt közlekedő autósokat, ami érthetően nem megoldható. A hétvégi események jelentették az utolsó cseppet abban a bizonyos pohárban, valahogy most már muszáj elérnünk, hogy rendeződjön a helyzet, mert ez nem jó az itt lakóknak, s nem jó a városnak sem, hiszen az itt található füves terület rendbetétele sem olcsó mulatság.

A fűnek sem tesz jót!

Felvettem a kapcsolatot Hingyi Lászlóval, körzetünk képviselőjével, aki átérezte a lakóközösség problémáját, több megoldási javaslatot is felvetett. Az egyik lehetőség az lenne, hogy fizikai akadályt képeznénk a gépjárművek előtt, vagy virágosládákkal, vagy a Béke városrészben már máshol sikerrel bevált facölöpökkel elzárni az utat a füves területre behajtó autók elől úgy, hogy a gyalogosoknak ne jelentsenek problémát. A másik lehetőség, hogy rendeleti úton tiltsák meg a gépjárműveknek azt, hogy a füves területen parkoljanak. Ehhez minél több lakó aláírására van szükség, s egy petícióra, melyet városunk jegyzőjéhez nyújtanánk be, bízva a kedvező elbírálásban. Nagyon remélem, hogy a közeljövőben sikerül megoldást találni erre a problémára, hiszen mi mindössze annyit szeretnénk, hogy veszélyérzet nélkül közlekedhessünk lakóhelyünk közelében úgy, hogy közben környezetünk állagát is megóvjuk, s nem hiszem, hogy ez teljesíthetetlen igény lenne" – árulta el a lakóközösség egyik tagja.

A rovat további hírei: Közélet

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

Szívességfal után Fészek Központ– akkor is, most is a segítségnyújtás jegyében

2024. már. 29.

A közelmúltban bontott zászlót, de az előzménye már a covid idején felbukkant a nagy közösségi portálon: a Szívességfal csoport alapítói hozták létre a Fészek Mentálhigiénés Központot – a tervekről és a bázis hátteréről Molnárné Hruby Enikővel és Törő Violettával beszélgettünk.

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

Megújult a piac, a friss áruk mellett már szép környezet is várja a vásárlókat

2024. már. 28.

A piac a dunaújvárosiak kedvelt bevásárlóhelye, a helyi termelők és árusok fontos terepe, tavaly novemberben kezdődött a felújítása, az ünnepélyes átadást pedig szerdán tartották. Ajándék: húsvét előtt pénteken délelőtt is nyitva lesz a piac!

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

Hivatalosan is átadták a bringával közlekedőknek az új kerékpárút-hálózatot

2024. már. 27.

Ünnepélyes keretek között avatták fel az új kerékpárút-hálózatot városunk képviselői. Az esemény helyszínére, az erdei tornapályára biciklivel érkezett a városvezetés.

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

Ilonka néninek 90 évesen is az unokák a mindenei

2024. már. 27.

Molnár Józsefné, Ilonka néni is a 90 évesek táborába lépett március 17-én. A jeles alkalomból nagy családja körében ünnepelt születésnapján. A város nevében Orosz Csaba önkormányzati képviselő köszöntötte.

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

Újdonságokkal bővül a körzet, a lakók kényelméért

2024. már. 27.

A lakossági igények felmérése után a városüzemeltetés szakembereivel tartott bejárást Barta Endre, a 4-es választókerület önkormányzati képviselője az új Vasmű úton.

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

"Dunaújvárosi Estek" – folytatás Kéri László politológussal

2024. már. 26.

A Dunaújvárosi Estek című sorozat következő vendége Kéri László, szociológus, politológus lesz – az érdeklődőket a magyar belpolitikai helyzetről szóló beszélgetésre várják a Városháza dísztermében szerdán délután. Flyer.

Elkészült az életmentő készülékek térképe

Elkészült az életmentő készülékek térképe

2024. már. 25.

Hosszú egyeztetések és munka után elkészült Dunaújváros aktualizált defibrillátor térképe, melyet a Dózsa György úti főposta előtt találhatnak meg városunk lakói.