Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Egyedülálló kiállításokra készül az Intercisa Múzeum

Molnár Emese - 2016. január 17. 8:36

Helyi tárlatokra és országos szinten is egyedülálló kiállításokkal készül erre az évre az Intercisa Múzeum tudta meg a DO, Farkas Lajostól, a múzeum igazgatójától.

Farkas Lajos, a múzeum igazgatója elmondta, a már hagyományos néprajzi, régészeti kiállítások mellett igyekeznek olyan különleges tárlatokkal szolgálni, amely nem csak helyben, hanem országos szinten is nagy érdeklődésre tarthatnak számot. Az előző évben ilyen nagy horderejű kiállítás volt például Josip Broz Tito koronás főktől kapott ajándéktárgyaiból nyílt kiállítás, amelynek megvalósítása hosszas előkészületet igényelt, együttműködve a Jugoszláv Történelmi Múzeummal. Most ismét jelentős történelmi kincseknek adhat ideiglenes otthont a múzeum. Jelenleg a lengyel követséggel egyeztet az igazgató annak kapcsán, hogy az 1940-es Katyni vérengzésről állítsanak össze egy tárlatot márciusban. 

Április második felében egy érdekes tűzoltó kiállítást lehet majd megtekinteni az intézményben. Novemberben szerb királyi ékszerek érkeznek az Intercisa Múzeumba. Farkas Lajos arról a tervéről is beszélt, hogy elhozzák a Szent István csatahajó kincseit is. Ez volt az egyetlen magyar építésű csatahajó, amely az első világháború idején az olasz Pola város kikötőjében állomásozott. Akkor az osztrák-magyar hajóhad parancsnoka, Horthy Miklós ellentengernagy volt. A hajót első és egyben utolsó bevetésén, 1918. június 10-én süllyesztették el.  Farkas Lajos elmondta, ha nem is idén, de jövőre mindenképpen szeretnék megvalósítani az hajón talált kincsekből álló tárlatot.

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

DSTV: élő irodalom a Kortárs Művészeti Intézetben

2024. máj. 16.

Jeles vendéggel folytatódott az Utószó irodalmi antológia sorozata a Kortárs Művészeti Intézetben. A kötetbemutató keretében Gyöngyössy Csaba beszélgetőpartnere ez alkalommal Vágvölgyi B. András író, újságíró, filmrendező volt. Hangkép.

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

DSTV: idén is a Bartókba csalogatnak a Mikro Fesztivál előadásai

2024. máj. 15.

Újra a színházi élet központjává válhat városunk az immár harmadik Mikro Fesztivál révén, derül ki a DSTV összegzéséből. Idén június 1-8. között várják a közönséget – nagyon nívós felhozatallal készülnek, ígérte tájékoztatóján Őze Áron, a Bartók igazgatója. Hangkép.

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

Móricz 70 – a muzsika gyönyörű varázsa (galériával)

2024. máj. 14.

Parádés minifesztivál-nyitány a Kortárs Művészeti Intézetben és felemelő pillanatokkal bőven pettyezett, csodás koncert a Városházán – remek programmal kezdődött a Móricz Zsigmond Általános Iskola jubileumi tanévének csúcsidőszaka. És hol van még a vége?!

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

Kakaókoncerttől pünkösdi hangversenyig

2024. máj. 14.

A Sándor Frigyes Hét eseményei után is sűrű programra készül a jeles muzsikus, zenepedagógus nevét viselő művészeti iskola: hétfőn kezdődött, és péntekig még három esemény csalogatja a muzsika szerelmeseit – minden korosztályban.

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

Pentelei Molnár János alkotásaiból nyílt kiállítás a Mondbach-kúriában (galériával)

2024. máj. 12.

A Pentelei Molnár János festőművész halálának  centenáriumi évfordulójára meghirdetett emlékév eseménysorának keretében nyílt az egész életművet bemutató kiállítás a felújított Mondbach-kúriában szerdán. 

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

DSTV: gálával ünnepelték a tánc világnapját

2024. máj. 09.

A beszámolót már olvashatták, most itt a DSTV összeállítása: gálával ünnepelte a tánc világnapját a Wesley-Da Capo iskola közössége. A Bartókban rendezett eseményen több száz növendék lépett színre látványos, változatos műsorral – kétszer is! Hangkép.

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

Móricz 70 – minifesztivállal ünnepelnek

2024. máj. 08.

Gazdag programmal futtatja csúcsra a jubileumi tanév eseménysorozatát az alapítása 70. évét ünneplő Móricz Zsigmond Általános Iskola. Lássuk a kínálatot – nagyon bőséges lesz, úgyhogy csak címszavakban!