Dunaújváros Hetilap

Visszakerül a zöld SZTK a város tulajdonába?

Molnár Emese - 2016. január 21. 12:34

Támogatás a Jószolgálati Otthonnak, előszerződés a zöld SZTK visszavásárlására vonatkozóan. Többek között ezeket is tárgyalták a képviselők az év első közgyűlésén ma délelőtt a Városháza C-szárnyának üléstermében.

Az első napirendi pontnál, Cserna Gábor polgármester több eseményről is tájékoztatta a közgyűlés tagjait. Beszélt arról is, az önkormányzat ingyenes étkezésre biztosított lehetőséget a rászoruló gyerekeknek a téli szünetben. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Dunaújvárosi Tankerületének vezetője, Moravecz Attila segített a hivatalnak a valóban rászoruló, kétszáz család kiértesítésében. A karácsonyt megelőzően kevesebb, mint tíz százalékuk, a két ünnep között kevesebb, mint öt százalékuk élt az ingyenes étkezéssel, amelyet a DVG Zrt. bonyolított le.

Cserna Gábor polgármester az ülés elején elmondta, a Fidesz helyi szervezetének aláírásgyűjtési akciója keretében mintegy 16 ezer dunaújvárosi és a környező település lakó polgár írta alá azt, hogy nem támogatják a kötelező betelepítési kvótát. Az első napirend során a közgyűlés egy olyan határozati javaslatot fogadott el, amely kimondja, az önkormányzat elutasítja a kötelező betelepítési kvótát. A kötelező betelepítési kvóta jogtalan, értelmetlen. Növeli a bűnözés kockázatát és a terrorveszélyt. A kvóta veszélyezteti a kultúránkat és a mindennapjaink biztonságát, vállalhatatlan terheket jelentene a szociális, egészségügyi és oktatási rendszerünkre. Továbbá kérik a kormányt, hogy minden lehetséges eszközzel akadályozza meg az illegális migránsok beáramlását és a kötelező betelepítési kvótát, védje meg Magyarországot és a magyar embereket.

Ahogy az elfogadott határozati javaslatban is szerepelt, 2015-ben másfélmillió bevándorló, egy országnyi ember lépett be illegálisan Európába. Ráadásul ez a folyamat azóta is zajlik. Tőlünk délre a magyar határoknál, Horvátországon és Szlovénián keresztül ma is naponta ezrek lépnek be illegálisan az Európai Unió területére. Az ellenőrizetlen bevándorlás komoly biztonsági kockázatot jelent. Ez nemcsak a terrorizmus kockázatát növeli, hanem a bűnözését is. Minden kormánynak kötelessége, hogy megvédje az embereket. Amikor ennyi ember ellenőrizetlenül áramlik be az Európai Unióba, a védelem egyre nehezebb lesz. A terrorizmus napi problémává vált Európában. Magyarország számára első a magyar emberek biztonsága, ezért minden eszközre szükség van, hogy meg tudjuk védeni az ország határait, a magyar embereket, a magyar családokat. A kötelező betelepítési kvóta veszélye nem múlt el: Németország, Ausztria és a Benelux államok kormányai 45 ezer embert akarnak visszaküldeni Magyarországra. Továbbra is szükség van a kötelező betelepítési kvóta elleni határozott fellépésre, és ehhez nélkülözhetetlen a magyar polgárok támogatása. Eddig mintegy 1,8 millió polgár nyilvánította ki aláírásával tiltakozását a kötelező betelepítési kvóta ellen.

A döntéshozói munka során a képviselők arról határoztak, hogy részt vesznek a „Helyi foglalkoztatási együttműködések a megyei jogú város területén és várostérségében” című pályázaton.  Az indulás feltétele, hogy konzorciumi megállapodást kössön az önkormányzat a Fejér Megyei Kormányhivatallal. Ezzel a pályázattal 310 millió forintot lehet elnyerni olyan célokra, amellyel a város és vonzáskörzetére kiterjedő foglalkoztatási együttműködések jöhetnének létre, és amelyek segítségével egy kialakított stratégia mentén képzési és foglalkoztatási programjaikat lehet megvalósítani.

Az önkormányzat lehetőséget kapott arra, hogy részt vegyen a Valenciai egyetem projektjében, amelynek célja új utak, a helyi, helyközi és városi közlekedés fejlesztése. Az elnyerni kívánt támogatásból intelligens, környezetkímélő és megfizethető innovatív közlekedési megoldások működtetést valósítanának meg a lakosság bevonásával és a helyi igényekhez igazodó közlekedési megoldások bevezetésével. Az egyetem InclusivEV+M című projektjét egy nemzetközi konzorciumban kívánja benyújtani, amelyben a magyarországi helyszín városunk lenne. A képviselők most a részvétel szándékáról döntöttek. A projekt várhatóan az év végén kezdődne el, a projektötlet kedvező elbírálásával száz százalékos támogatást lehetne elnyerni. Olyan célkitűzéseket, szempontokat vizsgálnak a projekt kidolgozása során, mint például a helyi igényekhez igazodó, „megfizethető” közlekedési megoldások bevezetése, munkahelyteremtés, elősegíteni a gazdasági és életminőség javulását, azzal, hogy a lakosság számára jobb helyi mobilitási szolgáltatások jönnek létre, okos fizetési megoldások azoknak is, akik nem rendelkeznek bankkártyával.

A Jószolgálati Otthon Közalapítvány támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz. Az alapítványuk fenntartásában működő fogyatékos személyek ápoló-gondozó otthona részére betegemelő készüléket és két hevedert szeretnének vásárolni, amelyhez egymillió forintra lenne szükségük. A képviselők támogatták a kérelmet.

 

A városatyák egy korábbi közgyűlésen megszavazták, hogy a tornacsarnok tetőszigeteléséhez, a szigetelőanyag megvásárlásához a még szükséges, 2,5 millió forintot biztosítják. A közbeszerzési pályázaton nyert kivitelező cég jelezte, hogy ez az összeg nem elég a vastagabb tetőszigetelés költségéhez. Még további 5,4 millió forintra lenne szükség, amelyet meg is szavaztak a képviselők.

 

Zárt ülésen döntöttek arról a képviselők, hogy a beérkezett javaslatok alapján ki kapja a Dunaújváros Sportjáért díjat. Szintén a zárt ülésen hoztak döntést a zöld SZTK tehermentes állapotban történő visszavásárlásáról. A közgyűlésen egy előszerződés megkötéséről határoztak, a végeleges adásvételi-szerződés határidejét október 30-ra tűzték ki (amely egyben bontó feltétel is).

 

A rovat további hírei: Közélet

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

Megnyílt a baptista Új Esély Központ

2024. ápr. 20.

Intézményátadó ünnepséget szerveztek a volt Bánki iskolában a közelmúltban. Mostantól az épület egyik földszinti szárnyában a Baptista Tevékeny Szeretet Misszió nappali szociális központot üzemeltet. Szívvel segítenek.

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

90 év szép idő, sok boldogságot, Anna néni!

2024. ápr. 20.

Bujáki Györgyné a 90. születésnapját ünnepelte – ez alkalomból igencsak jó hangulatban fogadta Barta Endre alpolgármestert, aki az önkormányzat ajándékai mellett a város nevében a jókívánságokat is tolmácsolta. Isten éltesse, Anna néni! 

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

Házigazdaként és programvezetőként kezdtük el a BiodiverCity projektet

2024. ápr. 19.

9 európai ország 10 városával együtt, Dunaújváros vezetésével, közvetlen európai uniós forrásból valósul meg az Európai Unió Urbact programjának BiodiverCity projektje. A program partnertalálkozóval startolt Dunaújvárosban kedden délelőtt.

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

A napokban érkezik a nyugdíjasoknak az önkormányzati távhőtámogatás is

2024. ápr. 19.

Április 15-én az egész országban, így Dunaújvárosban is véget ért a fűtési szezon. A hirtelen visszatérő hideg idő miatt azonban Pintér Tamás és az önkormányzat vezetése úgy döntött, hogy egyelőre ne állítsa le a DVG Zrt. a fűtést.

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

Eldöntötték, számos fejlesztéshez biztosít fedezetet a közgyűlés

2024. ápr. 18.

Díjátadó ünnepséggel kezdődött az önkormányzat csütörtöki közgyűlése, ahol Pintér Tamás polgármester átadta a "Dunaújváros Közbiztonságáért" díjakat, majd nyílt ülésen több mint harminc témát tárgyalt a testület. Fontos témákról döntöttek.

A város közbiztonságáért – három díjazottal

A város közbiztonságáért – három díjazottal

2024. ápr. 18.

Kővágóné Kőkuti Eszter tűzoltó főhadnagy, Bak Róbert József rendőr főtörzszászlós, valamint – posztumusz díjazottként – Varga Éva "Hugi", a Pannon Polgárőrség nemrégiben elhunyt titkára érdemelte a szféra legrangosabb önkormányzati elismerését. Méltatások, főhajtással.
 

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

Isten éltesse még sokáig, "Nővérke"!

2024. ápr. 18.

Folytatódott a szépkorú polgárok köszöntése városunkban. Barta Endre alpolgármester a 90. születésnapját ünneplő Imre Józsefnét, Mária nénit köszöntötte otthonában.