Bartók Kamaraszínház és Művészetek háza

Az életteljesség-képlet

Várkonyi Balázs - 2016. február 13. 9:27

A legfölső kamrapolcról nagy nehezen leügyeskedte a nagy fényképes dobozt. Bevitte a szobába. Nézte, hol lenne a legmegfelelőbb hely, de aztán hirtelen – zutty, az egész tartalmát a földre borította. Letelepedett a kupac mellé. Széttúrta.

Rendbe kéne már tenni, gondolta, de nem nagyon hitte, hogy ez valaha is bekövetkezik. Különben is, a kutatás a rendetlenségben a legizgalmasabb, a keresgélés az olykor fogyó reményekkel, mert mindig épp azt nem lelni, ami kellene. Remélte, hogy most nem így jár.

De. Végül így járt. Nagyszülei képét kereste, hiába. Akkor ötlött föl, hogy előkeríti, amikor olvasta: a távoli, háború sújtotta ország félig szétlőtt városaiban időnként esküvő zajlik. Mert hisznek még abban, hogy lesz miért… A nagyanyja elbeszélése jutott rögtön eszébe a régi időkből, 1944 késő őszéről. Akkor már mindent kilátástalannak vélt, és csak egyben volt biztos: hogy ő, a mama össze akarja kötni az életét szerelmével. Azzal a férfival, akit súlyos sebesültként akkor szállítottak haza egy transzporttal a frontkórházból.

Igyekezzenek, legyen meg mielőbb – tanácsolta az orvos. Így lett. Sebtében megszervezték az esküvőt. Heten voltak ott összesen, semmi dísz, semmi pompa, az egyetlen különleges kellék egy rokkantkocsi volt, amiben a vőlegény ült, mert állni persze nem tudott. És ahogy a nagyanyó emlékezett: mindenki sírt. Egyikük, Viola néni később azt mondta, ő a rövid házasságot siratta. Nem volt egyedül a gondolattal. A doktorok nem sok esélyt adtak a sebesültnek. De mégis, az élet győzött. A szeretet gyógyította meg, mondogatta mindig a nagyanyó.

Most a fényképeket böngésző ifjú lány, az unoka készül az esküvőjére. Pünkösd után tartják. Szűk egy éve volt az eljegyzés. Fölkészültek, jártak jegyesoktatásra is. Az egyik alkalommal a lelkész arról beszélt, milyen kis dolgok kellenek a közös, kiegyensúlyozott élethez, s József Attilát idézte, az Óda jól ismert mellékdalát: „Visz a vonat, megyek utánad…” A nyolcsoros szakasz afféle kapcsolati harmóniaképlet, benne az odaadás metaforái: „Csobog a langyos víz, fürödj meg! / Íme a kendő, törülközz meg! / Sül a hús, enyhítse étvágyad! / Ahol én fekszem, az az ágyad.” Megbeszélték, mit üzen a vers, majd a pap egy fehér lapot tett eléjük. Kérte, írják föl azt a tíz szót, ami elsőként eszükbe jut a házasságról. Sorakoztak a szavak. Boldogság. Szerelem, Biztonság. Kötelék. Harmónia. És a sok pozitív dolog mellett más is: küzdelem; összecsiszolódás; konfliktus; keserűség; fájdalom. Ez az életteljesség – írta a lapra a lány.

A régi, elkallódott fotó előkerül-e valaha? Csak az az egyetlen kis amatőr kép készült azon a szép-szomorú esküvőn, 1944 késő őszén. A megfakult fotográfia kordokumentum és családtörténet is egyszerre. Hűségről beszél, áldozatról, élethosszig tartó szövetségről. Az öregek hűek maradtak a fogadalmukhoz: jóban-rosszban, egészségben-betegségben… az utóbbiból aztán alaposan kijutott nekik. A nagypapa, az egykori frontkatona ugyanis egész életében hordozta sebesülése következményeit. Az ifjúkori hitves szerelme az idők során szeretetszolgálattá lett. Életteljességgé – ahogy az unoka a fehér lapon megfogalmazta a házasságtitkot.

Fotó: Jafar Meray Photography

A rovat további hírei: Kultúra

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

DSTV: a második tábor az MMK-ban (galériával)

2022. júl. 01.

Színes sorozattal, kézműveskedéssel és kertészkedéssel folytatódott a tematikus táborok hete az MMK-ban, derül ki a DSTV összegzéséből. Varázspálca és manókészítés is szerepel a Nyártündér hete kínálatában. Hangkép és galéria itt!
 

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

DSTV: vissza a kőtárba! (galériával)

2022. jún. 30.

Gazdag program, tömeges jelenlét – minden szempontból sikeres volt az Intercisa Múzeum rendezvénye, derül ki a DSTV összegzéséből. Az intézmény a Múzeumok Éjszakája keretében a római kori kőtárban várt a vendégeket. Hangkép és galéria itt!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

Sugárúti Fesztivál – csatangoljuk be együtt a Vasmű utat!

2022. jún. 29.

Egykor a Vasmű úton összpontosult Dunaújváros közösségi élete; az elegáns hangulatú, színes kirakatokkal csalogató sugárút a társasági élet különleges, meghatározó helyszíne volt, amely hétvégi délutánokon benépesült szépen felöltözött dunaújvárosi családokkal – ezt a hangulatot idézi meg a Sugárúti Fesztivál a hét végén.
 

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

DSTV: szabad szemmel a Szertelen Házban

2022. jún. 29.

Új dunaújvárosi helyszínen is láthatják az érdeklődők a KineDok dokumentumfilmjeit, derül ki a DSTV összeállításából. Az országos hálózathoz a Szabad szemmel című programmal csatlakozott az MRE Újváros Drogambulancia, vagyis a Szertelen Ház. Hangkép.
 

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

DSTV: nagy találkozás a könyvtárban

2022. jún. 28.

Követte a vándorkiállítást az alkotó, Marék Veronikával találkozhattak a napokban a gyermekkönyvtár vendégei, derül ki a DSTV összeállításból. A népszerű mesék szerzője szívesen beszélgetett olvasóival, és persze dedikálásra is vállalkozott. Hangkép.

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

Mesés kínálat a gyermekkönyvtárban

2022. jún. 27.

Rendszeres nyári programokkal csalogatja a jövő könyvbarátait a József Attila Könyvtár gyermekkönyvtára – a családi kikapcsolódásnak is kiváló, július második feléig tartó sorozat kedden kezdődik. Bónusz: nyáron korábban nyit a gyermekkönyvtár!

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

DSTV: a hónap műtárgya a múzeumban

2022. jún. 26.

A Múzeumok éjszakája után mi mással kezdhetnénk a napot, mint egy történelmi emlékkel. A DSTV összegzéséből kiderül, ezúttal egy jelképes jelentőségű római kori terrakotta szoborra esett a választás, az lett a hónap műtárgya az Intercisa Múzeumban. Hangkép.