Dunaújváros Hetilap

CSOK - Sok az érdeklődő, de még kevés az igénylő

doszerk - 2016. február 23. 7:43

Rengetegen érdeklődnek a bankoknál a családi otthonteremtési kedvezmény új lehetőségeiről, de a jogszabályváltozások és az új építésű lakások kis száma miatt egyelőre kevesen igényelték a támogatást. Ám a tavaly júliustól január végéig kilencezres igénylői szám akár meg is négyszereződhet az idén.

Mintegy negyvenezren igényelhetik az idén a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) az OTP Bank szakértői szerint, akik úgy vélték, a kérelmezők közül megközelítőleg húszezren fordulnak majd hozzájuk. Az eddigi gyakorlat ugyanis azt mutatja, hogy a legnagyobb hazai pénzintézethez fordult az igénylők fele: a csok 2015. júliusi indulásától idén januárig kilencezren éltek a lehetőséggel, közülük mintegy 4500-an választották ehhez az OTP-t.

A bank múlt heti sajtóbeszélgetésén elhangzott számok jól mutatják az érdeklődés és a tényleges kérelmezők között jelenleg meglévő óriási szakadékot. Eszerint míg a pénzintézetnél egyelőre ötvenen igényelték a háromgyermekeseknek szóló tízmillió forintos állami támogatást, további mintegy harmincan a tízmillió forintos fix kamatozású hitelt is, és negyvenen a forgalmi adó visszatérítését, addig csak január eleje óta 14 ezren keresték fel a bankot csokügyben információkat kérve, és jelezve komoly szándékukat. Utóbbiak negyede kifejezetten a 10 plusz 10 millió forintos konstrukcióról érdeklődött.

A Magyar Idők kérdésére több pénzintézet számolt be hasonlóról. 'A befogadások száma nagyságrendekkel alacsonyabb, mint a banknál már tájékozódó érdeklődőké' – közölte az FHB Bank. Mindez főként annak tulajdonítható, hogy a nagy többség elsősorban a háromgyermekeseknek új lakáshoz adható 10 plusz 10 millió lehetőségről kérdezősködik, ugyanakkor sokan várták ki az új kormányrendeleteket. Az új építésű ingatlanokra szóló támogatási formáknál pedig már csak azért is tolódik az igénylés tényleges benyújtása, mert jelentős átfutási időt jelent az építkezés lebonyolítása. Az érdeklődésre viszont jellemző, hogy az FHB honlapján elérhető jogosultság-ellenőrző alkalmazást már több mint százezren használták.

Az FHB azt is közölte, hogy az eddigi igénylők harmada vállalt további gyermeket vagy gyermekeket, a legtöbb csok-igénylő kétgyermekes volt. A már befogadott kérelmek több mint egyharmada Budapestről vagy Pest megyéből érkezett. Az igénylők 85 százaléka használt lakásra kérte a támogatást, a többség hitelfelvétellel is számolt. A bank hasonló arányra számít a közeljövőben is, különösen, hogy egyelőre nagyon kis számban vannak a csoknak megfelelő új lakások.

Az UniCredit Bank közlése szerint csak február eleje óta fogadja a 2016-os szabályok szerinti csok-igényléseket. A pénzintézet azt tapasztalta, hogy az első körben azok építenek az új csokra, akiknek már van három gyermekük. Azt is közölték, hogy a korábbi kérelmek több mint négyötödének célja használt lakás vásárlása volt, az így ingatlant vásárlók pedig első sorban Budapesten és agglomerációjában, illetve a megyeszékhelyeken és a hozzájuk közeli nagyvárosokban néztek ki maguknak új otthont.

Szűkszavú választ adott az Erste Bank, arra hivatkozva, hogy az új jogszabályok életbelépésével jelentős változások történtek, s ezért az igénylőket ismét tájékoztatni szükséges. A bank hangsúlyozta, hogy a csok továbbra is használható náluk önerőként. A Budapest Bank is intenzív érdeklődést tapasztalt már az év első napja óta. A pénzintézet arra figyelmeztetett, hogy az igényléshez szükséges dokumentumok költségvonzata és érvényességi ideje miatt fontos, hogy az ügyfelek csak a banki tanácsadókkal történt egyeztetés után kezdjék el a támogatás igényléséhez szükséges igazolások beszerzését.

-OPH-

A rovat további hírei: Közélet

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

Másfél órán belül leadták az ajánlásokat

2024. ápr. 25.

Április 20-án hivatalosan is megkezdődött a június 9-én esedékes választások kampánya. A városban közlekedő állampolgárok ezt onnan is tudhatják, hogy elkezdtek plakátolni az utcákon, a két nagy jelölőszervezet (amelyek az önkormányzati választáson indulnak) pedig már össze is gyűjtötte, le is adta az ajánlásokat. 

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

Dunaújváros Díszpolgára: díjátadó a Mondbach-kúriában

2024. ápr. 25.

Új helyen rendezik az önkormányzat egyik legrangosabb elismerése díjátadó ceremóniáját: a Dunaújváros Díszpolgára cím büszke birtokosa a a felújított Mondbach-kúriában veheti át a kitüntetést pénteken délután. Meghívó.

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

Szerszámmustra és partnertalálkozó az Innoparkban

2024. ápr. 24.

Nagyszabású szerszámkiállításnak adott otthont az Innopark a napokban: a Hoffmann Group kiállítására várták az érdeklődőket, akik nemcsak szaktanácsadással találkozhattak a helyszínen, hanem ki is próbálhatták a magas minőségű szerszámokat. 

Felújították az újtelepi teniszpályát

Felújították az újtelepi teniszpályát

2024. ápr. 24.

Jeles közösségi kezdeményezés eredményeként, a környék lakóit is aktivizálva tették használhatóvá újra az újtelepi teniszpályát. A munkálatok révén a régen népszerű bázis újra várja majd a szabadidősport szerelmeseit.

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

Módosítják, részben korlátozzák is a parkolást a Munkácsy utcában

2024. ápr. 24.

A Technikum városrészben sem egyszerű a parkolás, viszont vannak, akik a problémát úgy oldják meg, hogy a járdára parkolnak. Az ott élők ezt elégelték meg, és kérték az önkormányzati képviselőjük segítségét. 

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

Dunaújvárosi Estek – Petschnig Mária Zitával

2024. ápr. 23.

Beszélgessünk nyíltan az inflációról, a költségvetési politikáról, az államadósságról. A neves közgazdász lesz a Dunaújvárosi Estek sorozatának következő vendége szerdán – minden érdeklődőt szeretettel várnak! Flyer.

Megújulnak a parkolók a Liget közben

Megújulnak a parkolók a Liget közben

2024. ápr. 23.

A kivitelezés előtti utolsó szakmai egyeztetésen vett részt a Liget közben Szabó Zsolt alpolgármester, a körzet képviselője a napokban. Hamarosan meglévő parkolókat újítanak fel, illetve újakat is építenek.