Dunaújváros Hetilap

Életbevágó - Defibrillátort adtak át az egyetemen

Pálinkás István - 2016. február 17. 18:27

Újabb életmentő készüléket állítottak szolgálatba városunkban. A tavalyi Carissa Kupán több mint egymillió forint gyűlt össze a cél érdekében, amiből két készüléket tudtak beszerezni, egyet a városi sportcsarnokba, egyet pedig most a Dunaújvárosi Egyetem főépületében helyeztek ki.

Immáron tizenegy készülék van városszerte annak érdekében, ha valaki hirtelen rosszul lesz, összeesik az utcán, szívrohamot kap, és azonnali beavatkozás kell a megmentéséhez. Az egyetemen már tizenegy személynek oktatást is tartottak arról, hogyan kell szakszerűen alkalmazni a készüléket.

Gombos István, városunk humán ügyekért felelős alpolgármestere az átadási ünnepségen a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség, a Carissa Sportegyesület és az önkormányzat szoros együttműködését emelte ki, amellyel számos karitatív akció valósulhatott meg.   

-A Carissa kupa szervezői, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség azt a jótékonysági célt tűzte ki a tavalyi tornán, hogy életmentő készüléket biztosítanak a város, a városlakók számára. A társadalmi összefogás eredményeként két defibrillátort sikerült megvásárolni. Ezeket mindenképpen olyan helyeken kellett kihelyezni, ahol sok ember fordul meg. Az egyik tavaly áprilisban a sportcsarnokban, a másik pedig most az egyetemen kapott helyet. Köszönjük mindazoknak, akik segítségével, támogatásával két újabb készülékkel gazdagodott Dunaújváros- mondta az alpolgármester.

Tóth Imre a DLSZ társadalmi felelősségvállalás bizottság elnöke egy térképet mutatott az ünnepségen, amelyen bejelölték, hol is vannak városszerte az életmentő készülékek.

-Ezt a térképet a város valamennyi fontos helyszínén, intézményében szeretnénk elhelyezni. A Carissa Kupa jótékonysága közös ügyünk, ennek a felelőssége mindenkit érint- hangsúlyozta Tóth Imre.

Reszegi Imre, a Dunaújvárosi Mentőállomás vezetője elmondta, a DLSZ felkérésére tizenegy személynek tartottak oktatást az egyetemen a készülék használatáról.

-A készülék akkor tud hasznos lenni és életet menteni, ha ott van mellette az a néhány személy, akik a nap 24 órájában használni tudják. Ezzel a túlélést, a túlélési esélyeket akár 50-60 százalékkal lehet megemelni. Az egyetem központi helyen van, a szövetséggel, és a rektorral is egyeztetve éppen ezért került ide ez az életmentő készülék.

A rovat további hírei: Közélet

Átadták a várva várt ADU parkolókat

Átadták a várva várt ADU parkolókat

2022. jún. 24.

Többhetes előkészületeket és munkálatokat követően a városlakók már birtokba is vehetik a volt ADU iskola mögötti területen kialakított parkolókat. Az elkészült beruházás jelentőségéről Pintér Tamás polgármester, Barta Endre a körzet képviselője és Novák Istvánné Katica önkormányzati képviselőjelölt számolt be. 

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

Igazi fesztiválhangulattal várta a plazmaadókat a Duna Plazma

2022. jún. 24.

Ahogy azt a plazmaadók megszokhatták, újabb vidám hangulatú extra nappal készültek az egészségügyi centrum dolgozói a zene világnapja alkalmából kedden – a nap fő témája ezúttal a fesztivál és a hozzá tartozó partihangulat volt. (X)

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

Az igényektől a teljesítésig – tervezhető fejlesztések a 6-os körzetben

2022. jún. 23.

Hamarosan élesedik az az online felület, amely egyszerre gyűjti össze a lakosság fejlesztési igényeit, valamint folyamatosan tájékoztatást nyújt a megvalósult tervekről. Kísérleti jelleggel a 6-os választókörzetre fókuszálnak, de ha beválik, az egész városra kiterjeszthetik a rendszert.

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

KÖSZ, Hankook! – önkénteseket várnak az arborétumba

2022. jún. 23.

Kétmillió forintos támogatást kapott a Baracsi úti zöld sziget – a felújítási munkákhoz önkénteseket várnak. KÖSZ, Hankook! – először most, majd jövő szombaton.

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

Elkészültek az új parkolóhelyek a Batsányi János utcában

2022. jún. 21.

Ismét a település életének egyik legfontosabb problémájára talált megoldást a városvezetés. A Batsányi János utcában nagyjából 15 új parkolót alakítottak ki. 

Városunk is ünnepelt a világnapon

Városunk is ünnepelt a világnapon

2022. jún. 21.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére 2004 óta ünnepeljük a véradók világnapját. Összeállításunk a helyi véradókra koncentrál.

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

Már ma este parkolhatnak az autósok a volt ADU iskolánál

2022. jún. 20.

Sajtótájékoztatón jelentették be, hogy birtokba veheti a nagyközönség a parkolási gondokat enyhítő bázist. Címszavas örömhír.